Open life | 21.04.2020 12:55

«How To»: Μιλήστε για όλα όσα σας έμαθε ο εγκλεισμός

Μαρία Ριτζαλέου

Πώς διαχειρίζονται την κρίση οι έγκλειστοι; Πώς βιώνουν το Μένουμε _σπίτι όσοι έχουν περιοριστεί στους τέσσερις τοίχους; Πόσο αυτή η κρίση θα αλλάξει το αύριο; Και πόσο θα αποτελέσει την αφορμή για μια άλλου τύπου συμμετοχή στην επόμενη μέρα; 

Σε αυτά και μια σειρά άλλων, παρόμοιων ερωτημάτων, φιλοδοξεί να απαντήσει το εργαστήριο - πλατφόρμα της εικαστικού, Έλλης Χρυσίδου, η οποία μοιράζεται με την διαδικτυακή κοινότητα την εμπειρία του επιβαλλόμενου εγκλεισμού. 

«Στόχος μας είναι να δούμε τον εγκλεισμό ως μια πολλαπλή ευκαιρία για να ανακαλύψουμε την ουσιαστική σχέση μας με τους άλλους και να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα», λέει η κ. Χρυσίδου στο ethnos.gr.

To εργαστήριο «How To» απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, και διαφορετικού υπόβαθρου-κοινωνικού, οικονομικού, μορφωτικού, ιδανικά μάλιστα η ίδια θα ήθελε να συμμετάσχουν και πρόσφυγες. Ο πρώτος κύκλος θα υλοποιηθεί από τις 29 Απριλίου ως τις 10 Μαϊου 2020. Στη διάρκεια αυτού του δεκαήμερου η κ. Χρυσίδου θα θέτει ένα ερώτημα ανά δύο μέρες. Η πρώτη ερώτηση θα αφορά την αποστολή μιας εικόνας, θα ακολουθήσει ένας ήχος που ακούν συχνά οι έγκλειστοι, ένα αρχείο λόγου, μια κίνηση, κ.ά.. 

Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να σταλούν ως τις 26/04/2020 και η φόρμα συμμετοχής είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: https://www.commonlab.info/how-to.html.

«Το How To έχει ως στόχο την έρευνα αυτής της κατάστασης, την ενδυνάμωση της κοινότητας, την συλλογική διαχείριση της νέας πραγματικότητας μέσω της τέχνηςΜας καλεί να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας στον χώρο μας, τον χρόνο μας, τα όνειρά μας, τις σκέψεις μας, τις συνήθειές μας και να τις προβάλουμε στον Άλλον. Να τοποθετήσουμε τον χώρο μας στην πόλη μας. Να ενδυναμώσουμε την θέση μας, την ύπαρξή μας, στην αυριανή πραγματικότητα, αυτήν της ελεύθερης επιλογής του τρόπου ζωής», αναφέρει η κ. Χρυσίδου.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες συναντιούνται εικονικά και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με την ανταλλαγή εικόνων, κειμένων και ήχων. Η Έλλη Χρυσίδου, μαζί με την ομάδα της ArtBOX (Σωτήρη Μπαχτσετζή, Χρήστο Σαββίδη, Λυδία Χατζηιακώβου) και προσκεκλημένους ειδικούς (την ανθρωπογεωράφο Καλλιόπη Κατή, τον σκηνοθέτη Θανάση Καφετζή, τον μουσικό Γιώργο Κλουντζό-Χρυσίδη και τον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή Σταύρο Μπουφίδη) τροφοδοτεί την συζήτηση με ερωτήματα σχετικά με το τώρα και το μετά, υλικό αναφοράς που αντλεί από την επικαιρότητα και την τέχνη, και δικές της εικαστικές παρεμβάσεις. Οι συμμετέχοντες καλούνται να ψάξουν την σχέση τους με τον προσωπικό τους χώρο εν είδει ημερολογίου, να εντοπίσουν τι είναι πιο σημαντικό σε σχέση με τον εγκλεισμό τους και κυρίως να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο αυτό για την παραγωγή ιδεών που δυνητικά θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή τους και θα οδηγήσουν σε μια άλλη συνθήκη διαβίωσης και συμμετοχής στο σχεδιασμό της επόμενης νέας διαφοροποιημένης πλέον πραγματικότητας για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με την κ. Χρυσίδου, μακροπρόθεσμος στόχος του «How To» είναι η δημιουργία ενός εικαστικού έργου/ντοκιμαντέρ, το οποίο θα διαμορφωθεί με το υλικό από το διαδικτυακό εργαστήριο. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι συμμετέχοντες θα γίνουν συν-δημιουργοί μιας συλλογικής ταινίας που θα καταγράφει εικαστικά την εμπειρία τους και θα γίνει ίσως πρότυπο συμμετοχικής δημιουργικότητας και έκφραση πίστης και φορέας ελπίδας.

Tο "How To" είναι το πρώτο project του προγράμματος Common Lab του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo. Το Common Lab έχει σαν αποστολή την δημιουργία ενός Εγχειριδίου Κοινωνικής Καινοτομίας μέσω της Τέχνης, με στόχο να βοηθηθούν κοινότητες που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους κρίση.

projectδιαδικτυακό εργαστήριοΈλλη Χρυσίδου