Open life|19.02.2020 17:23

Τσάι του βουνού: Μια θαυματουργή συνταγή με τζίντζερ

Μάιρα Σαραντοπούλου

Το τσάι του βουνού είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά βότανα, το οποίο καταναλώνεται εδώ και αιώνες

Πού το βρίσκουμε:

Στον Ταΰγετο, στο Άγιο Όρος, στην Εύβοια, στον Όλυμπο, στον Παρνασσό, αλλά και  σε άλλα ορεινά σημεία της Ελλάδας.

Ιδιότητες:

• αντιφλεγμονώδες  • αντιμικροβιακό • αντισπασμωδικό • αναλγητικό • επουλωτικό για πληγές • εφιδρωτικό • τονωτικό • αντιοξειδωτικό • αγχολυτικό • αντιαναιμικό • διουρητικό

Ευεργετικό:

• για τη νόσο του Αλτσχάιμερ • σε φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού • στην καταπολέμηση της δυσπεψίας • για τις γαστρεντερικές διαταραχές • για τις γνωστικές λειτουργίες • για την ενίσχυση  του ανοσοποιητικού • στην καταπολέμηση του κρυολογήματος • στη ρινική συμφόρηση • στην πρόληψη της οστεοπόρωσης • στην αναιμία • στην πρόληψη  του καρκίνου

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τα άνθη και τα κλαράκια σε ζεστό νερό. Πριν βράσει το νερό το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και είναι έτοιμο.  Πίνεται σκέτο, αλλά συνδυάζεται επίσης με:  Τίλιο, Μελισσόχορτο, Κρόκο Κοζάνης, Μέλι, Κανέλα, Λεμόνι, Κονιάκ.

Αντενδείξεις

Έχει διαπιστωθεί πως η μακρόχρονη υπερκατανάλωση  του τσαγιού του βουνού μπορεί  να προκαλέσει διαταραχές που εκδηλώνονται με αϋπνία, αδυνάτισμα, απώλεια όρεξης και προβλήματα του νευρικού συστήματος

Συνταγή: Τσάι του βουνού με μέλι, λεμόνι και τζίντζερ  για φυσική προστασία του οργανισμού

Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 17 ποικιλίες του εκπληκτικού αυτού βοτάνου και το βρίσκουμε σε διάφορα σημεία της ελληνικής υπαίθρου. Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά φυσικά ροφήματα, αφού περιέχει πολλές ευεργετικές ουσίες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια εύκολη συνταγή για τσάι του βουνού που θα τονώσει τον οργανισμό σας.

Υλικά

• Τσάι του βουνού (1 χούφτα)
• Λεμόνι (1 φέτα)
• Τζίντζερ (1/3 κ.γ)
•  Μέλι (1 κουταλιά)

Παρασκευή

Γεμίζουμε μια κούπα νερό και την προσθέτουμε στο σκεύος ώστε να βράσει. Μόλις αρχίσει και βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε το νερό στην κούπα και προσθέτουμε τη φέτα από το λεμόνι και το τζίντζερ.  Ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε σκεπασμένο για περίπου 3-4 λεπτά. Έπειτα το σουρώνουμε, προσθέτουμε το μέλι και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Life, που κυκλοφόρησε με το Έθνος της Κυριακής, 29 Δεκεμβρίου]

μέλιτζίντζερτσάι