Open life|19.03.2020 11:00

Κορονοϊός: Τι είναι το social distancing και τι θα φέρει στο μέλλον

Newsroom

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, Covid-19, και η κοινωνική αποστασιοποίηση (social distancing) είναι μια κίνηση αποφασιστικής σημασίας στη «σκακιέρα» πάνω στην οποία ξεδιπλώνεται το «παιχνίδι» της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού. Τι είναι, όμως, αυτός ο νέος όρος που οι ψυχοκοινωνιολόγοι ισχυρίζονται ότι θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον;  

Τι σημαίνει κοινωνική αποστασιοποίηση - «social distancing»

Οι πρακτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης-απομόνωσης είναι αλλαγές κοινωνικής συμπεριφοράς, που μπορούν να βάλουν φρένο στην εξάπλωση μιας μεταδοτικής νόσου. Ο στόχος της κοινωνικής απομάκρυνσης είναι να μειωθεί η πιθανότητα επαφής μεταξύ των ατόμων που μεταφέρουν μια λοίμωξη και άλλων που δεν έχουν μολυνθεί, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση των ασθενειών, η νοσηρότητα και τελικά η θνησιμότητα.

Η κοινωνική απομάκρυνση είναι πιο αποτελεσματική όταν η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής σταγονιδίων (βήχας ή φτάρνισμα), με άμεση φυσική επαφή ή έμμεση (π.χ. αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια) ή αερομεταφερόμενη μετάδοση (εάν ο μικροοργανισμός μπορεί να επιβιώσει στον αέρα για μεγάλες περιόδους).

Διαβάστε ακόμα: Κορονοϊός: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων - 1.000 ευρώ πρόστιμο

Πώς ασκείται η κοινωνική αποστασιοποίηση 

Μπορούμε να μειώσουμε το ρίσκο της λοίμωξης μειώνοντας τις επαφές με τους ανθρώπους γι αυτό «Μένουμε Σπίτι», όπως λέει και η ελληνική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας. Αποφεύγοντας δημόσιους χώρους και κοινωνικές συναθροίσεις, εκδηλώσεις με μεγάλο αριθμό ανθρώπων ή πλήθη, θα μειωθεί δραματικά η έκθεση στον νέο κορονοϊό. Ενθαρρύνεται η εργασία από το σπίτι, οι επαγγελματικές συναντήσεις μέσω βιντεοκλήσεων και αποχή από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Η κοινωνική αποστασιοποίηση πρέπει να προσεγγιστεί με «ευαισθησία και λογική» λένε οι ειδικοί. Αν πρέπει όντως να κυκλοφορήσετε, το World Health Organization προτείνει να διατηρούμε απόσταση ενός μέτρου τουλάχιστον από κάποιον άνθρωπο που πιθανώς βήξει η φταρνιστεί. Φυσικά θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε σωματική επαφή σε κοινωνικές συνθήκες - οι χειραψίες, οι αγκαλιές και τα φιλιά.

Πώς λειτουργεί;

Από στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την πανδημία γρίπης του 1918 και τον φοβερό και τρομερό Εμπολα το 2014, αλλά και από προσομοιώσεις σε εργαστηριακές συνθήκες, η απομόνωση μπορεί να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τη διάδοση τέτοιων ιών. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο δεν γνωρίζουμε τον ακριβή «μηχανισμό» με τον οποίο μεταδίδεται ο κορονοϊός, αλλά σίγουρα σημασία έχουν τα μικροσταγονίδια που προέρχονται από το στόμα και τη μύτη ατόμων που πάσχουν, όταν βήχουν ή φτερνίζονται. Τα σταγονίδια παραμένουν σε επιφάνειες και στα χέρια. Για αυτό και προτείνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση αντισηπτικών και οι μάσκες.

Διαβάστε ακόμη: Κοροναϊός: Πόσο θα πληγεί η ελληνική οικονομία - Τα 3 σενάρια και τα κυβερνητικά μέτρα

Πώς εφάρμοσαν οι χώρες την κοινωνική αποστασιοποίηση

Η Κίνα, η χώρα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, εφάρμοσε τα πιο σκληρά μέτρα. Πόλεις ερημωμένες, φυλάκιση αν κάποιος δεν χρησιμοποιεί μάσκα, θερμομέτρηση στα σούπερ μάρκετ, στα εμπορικά κέντρα και τα οικιστικά συγκροτήματα. Ποτέ στα χρονικά δεν απομονώθηκαν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι με αυτόν τον τρόπο. Οι Κινέζοι έχτισαν εγκαταστάσεις απομόνωσης των περιστατικών και η κυβέρνηση έφτασε να χρησιμοποιήσει μεθόδους εντόπισης τηλεφώνων για να παρακολουθεί τις κινήσεις των πολιτών και να τους εμποδίσουν να μετακινηθούν και να κολλήσουν κάποιον άλλο. Δεν συζητάμε καν για ταξίδια και μετακίνηση χωρίς άδεια.  Μετά το lockdown της Ιταλίας, της χώρας που «γονάτισε» ο κορονοϊός, πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέβαλλαν μέτρα και σύνορα έκλεισαν. Παρόμοια μέτρα στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο.

Ποιες είναι οι αρνητικές επιδράσεις της κοινωνικής αποστασιοποίησης

Έχει ήδη επηρεάσει τη διεθνή οικονομία, γιατί όλοι μένουν σπίτι και η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών έχει μειωθεί. Η κοινωνική απομόνωση είναι ένα μέτρο που εμποδίζει την εξάπλωση του ιού, αλλά έχει οικονομικό και ψυχικό κόστος. Η μοναξιά και φαινόμενα κατάθλιψης, ειδικά των ηλικιωμένων ανθρώπων που είναι και πιο ευάλωτοι στον covid-19, είναι ένα πιθανό σενάριο για το μέλλον.

Καθαριότητα και προστασία των ευπαθών ομάδων

Πώς να κρατήσετε «αποστάσεις» από τους ανθρώπους με τους οποίους μένετε μαζί ή τους φροντίζετε; Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό. Οι ειδικοί προτείνουν αποστάσεις και μέσα στο σπίτι. Επισταμένη καθαριότητα σε χώρους που χρησιμοποιούνται από όλους και κυρίως την τουαλέτα, η οποία πρέπει να απολυμαίνεται μετά από κάθε επίσκεψη. Αν έχετε ή υποψιαζόσαστε ότι έχετε Covid-19, είναι σημαντικό να μην τον μεταδώσετε, ειδικά αν φροντίζετε κάποιον από τις ευπαθεις ομάδες.

Πηγή: Newscientist.com 

COVID-19Μένουμε Σπίτιsocial distancingΚορονοϊός