Απόψεις|25.04.2020 19:18

Η βαθιά σημασία του «Σκοιλ Ελικικού» και το μάθημα Μητσοτάκη και Τσίπρα από την «τηλεκατάρτιση»

Νίκος Τζιανίδης

Πάει κι αυτοοό. Η «τηλεκατάρτιση» μπήκε στο συρτάρι με τα λάθη της κυβέρνησης, οι επιστήμονες θα εισπράξουν από 600 ευρώ δίχως να καθίσουν σε… λαδωμένα θρανία, ενώ τα ΚΕΚ που θα υλοποιούσαν το πρόγραμμα και θα καρπώνονταν κάποια εκατομμύρια, έμαθαν και την επόμενη φορά σίγουρα θα προτιμήσουν μεταφραστή με σάρκα και οστά κι όχι διαδικτυακό translate.

Και από την όλη ιστορία με τα «Σκοιλ Ελικικού» και λοιπές ασυναρτησίες βγήκε κάτι καλό, ή καλύτερα κάποια καλά στοιχεία που πρέπει να επισημάνουμε:

  1. Το ότι η κυβέρνηση «ανέκρουσε πρύμναν» δεν συνιστά απαραίτητα και ήττα. Μια οπισθοχώρηση αποτρέπει μια πανωλεθρία συνήθως κι αν επέμενε ο Πρωθυπουργός στην απόφαση του υπουργού του, σίγουρα κάποια στιγμή θα έπρεπε να δώσει καθαρές απαντήσεις και όχι «Μέτζη του νέουκτη»…
  2. Η αντίληψη του: αναγνωρίζω το λάθος μου – στην πολιτική – σημαίνει αυτόματα και τροχισμένο κύρος, κατά την γνώμη μας, δεν ισχύει. Ουδείς αλάνθαστος και πόσω μάλλον οι κυβερνώντες. Το: «έκανα λάθος, το διορθώνω», περισσότερο κύρος προσδίδει σε μια κυβέρνηση από το να επικαλείται έωλα επιχειρήματα για να δικαιολογήσει μια αστοχία.
  3. Οι φωνές της αντιπολίτευσης όταν «δείχνουν» ενόχους πρέπει να ακούγονται άμεσα και να ερευνώνται, ιδιαίτερα σε περιόδους πρωτοφανούς κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.
  4. Τα ΜΜΕ ασκώντας κριτική και ελέγχοντας την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της, αναβαθμίζονται και αποκτούν μέρος της αίγλης του παρελθόντος. Οι - λίγες ομολογουμένως - «πέννες» που ανέδειξαν το σκανδαλώδες «τηλεπάρτι» δικαιώθηκαν και… αποκάλυψαν την ύπαρξη και των υπολοίπων που προσπάθησαν μάταια να σφυρίξουν αδιάφορα με γεμάτο στόμα.
  5. Ο υπουργός που το πρωί υπεραμύνεται της απόφασής του σε φιλοκυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό λέγοντας ότι, ο κύριος Τσίπρας και η αντιπολίτευση θα τρέχουν να κρυφτούν όταν πάρουν τις απαντήσεις τους στη Βουλή και το απόγευμα δέχεται τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό και αποσύρει το πρόγραμμα που ο ίδιος εκπόνησε, θα πρέπει να κρυφτεί ο ίδιος από προσώπου γης! Δεν λέμε να παραιτηθεί γιατί στον τόπο μας οι λέξεις «ευθιξία» και «ευαισθησία» δεν απαντώνται στα λεξικά των πολιτικών.
  6.  Και ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να βγήκε σοφότερος από την παρωδία «τηλεκατάρτισης» και την επόμενη φορά θα «διαβάσει» πιο προσεκτικά της αποφάσεις υπουργών του·  και εμείς οι «απ’ έξω» μάθαμε - εμμέσως πλην σαφώς - πώς αξιοποιούνται πολλές φορές κονδύλια του ΕΣΠΑ. Και η αντιπολίτευση θα πρέπει τέλος να κατάλαβε, ότι φωνάζοντας συνεχώς «λύκοι στο κοπάδι», μια φορά θα την ακούσουμε και ο λύκος θα είναι ψέμα, δυο φορές θα την ακούσουμε και θα βρεθούμε σε παραμύθι, στο τέλος θα φωνάζει, ουδείς θα ευαισθητοποιείται κι οι λύκοι θα γλεντούν ανενόχλητοι.

Τελικά η καραντίνα και ο κορονοϊός δεν είναι ευλογία όπως άστοχα κι αστόχαστα δήλωσαν κάποιες προνομιούχες σελέμπριτις, σίγουρα όμως είναι δάσκαλοι.

#ΣκοιλΕλικικουΚορονοϊόςτηλεκατάρτιση