Απόψεις|25.08.2020 17:12

Η νέα σχολική χρονιά αναδεικνύει συνολική έλλειψη σοβαρότητας

Τέρενς Κουίκ

Υπάρχει έλλειμμα σοβαρότητας, από όλες τις πλευρές, στο θέμα της λειτουργίας των σχολείων. Και αυτή η παρατήρηση αφορά κυβέρνηση, αντιπολίτευση, επιστημονική κοινότητα και σημαντική μερίδα των γονέων. Η κυβέρνηση δεν κλειδώνει την ημερομηνία έναρξης, (σε ένα βαθμό την δικαιολογώ), και παραπαίει, όπως παρέπαιε μέχρι τώρα, με το θέμα της μάσκας.

Έλεγε ότι δεν θα την φορούν όλα τα παιδιά και τώρα λέει ότι θα την φορούν τα παιδιά στην τάξη, αλλά δεν θα την φορούν στο διάλειμμα, εκτός και αν συνωστίζονται!!!... Η αποθέωση της ασάφειας ή η γνώση της Υπουργού (χωρίς να το ομολογεί), ότι υπάρχουν σχολεία, που δεν έχουν τους κατάλληλους προαύλιους χώρους.

Σε άρθρο μου στις 29 Απριλίου, διαβλέποντας το τί θα συμβεί τον Σεπτέμβριο είχα γράψει στο terensquick.gr:

Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση πολλών σχολικών αιθουσών στην Επικράτεια. Κοντέινερς, παμπάλαια κτήρια, παραπήγματα... Όπως και τον αριθμό των μαθητών ανά σχολείο και τάξη.

Δεν είναι παντού ιδανικές οι υποδομές. Οι τάξεις δεν είναι πανεπιστημιακές αίθουσες όπου τα 10 άντε 20-25 παιδιά, να μπορούν να αναπτυχθούν με τις αποστάσεις ασφαλείας. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, μιλάμε για παιδιά που λίγο δύσκολο να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να ελέγξουν ως προς τον τρόπο συμπεριφοράς τους κατά την προσέλευση, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και κατά την αναχώρησή τους από τα σχολεία.

Και θα προσθέσω τώρα: Τους απασχολεί καθόλου η περίπτωση της Γκράβας που είναι ένα σχολικό συγκρότημα μαμούθ με 22 σχολεία και χιλιάδες μαθητές; Αυτός ο συνωστισμός τους απασχολεί πως θα αντιμετωπιστεί;

Δεν θέλω να αξιολογήσω και την έκκληση - έκπληξη της Νίκης Κεραμέως για να επιστρέψουν από διακοπές όλοι οι γονείς στα σπίτια τους, μέχρι τις 31 Αυγούστου. Μπορεί να έχει μία βάση δικαιολογίας, συνυπολογίζοντας τις επτά μέρες αναμονής εκδήλωσης τυχόν κρούσματος, ώστε να ανοίξουν με περισσότερη ασφάλεια τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου.

Και εδώ έρχεται η στάση ευθύνης της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της Αξιωματικής, απέναντι στο παράθυρο που αφήνει ανοιχτό το Υπουργείου Παιδείας, ως προς τη τελική ημερομηνία έναρξης των σχολικών μαθημάτων.

Ασκώντας αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, προσπερνούν την επιστημονική λογική η οποία επιτάσσει να μετρηθεί η εξέλιξη των κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά, με τη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, να ανακοινωθεί η ημερομηνία. Μία αντιπολίτευση η οποία θα μπορούσε να θέσει επί τάπητος άλλα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Είναι αλήθεια ότι πέτυχε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να δώσει δωρεάν (υφασμάτινες) μάσκες σε όλα τα παιδιά. (Για τους εκπαιδευτικούς δεν άκουσα κάτι).

Αλλά μήπως ρώτησε η αντιπολίτευση (και να το επιβάλει) πόσες μάσκες θα πάρει κάθε παιδί; Σκέφτηκε ότι χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις; Δύο κάθε μέρα για εναλλάξ χρήση; Η πιστεύει ότι μανάδες ή πατεράδες θα περιμένουν κάθε μέρα με το ζεματιστό νερό και με το καυτό σίδερο στο χέρι;

Σκέφτηκε η Αντιπολίτευση, αυτό που επίσης αγνόησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί (προφανώς δεν πήραν οδηγίες και εντολή από τον... πρωθυπουργό, όπως κάνουν πάντα, μην το ξεχνάμε αυτό) οι πάνινες ή μιάς χρήσης μάσκες που νοτίζουν από τα χνώτα, να πρέπει να αλλάζουν ΚΑΙ στα παιδιά ΚΑΙ στους εκπαιδευτικούς, κάθε τρεις με τέσσερις ώρες;

Ας αφήσει λοιπόν η αντιπολίτευση την ημερομηνία έναρξης, η οποία νομοτελειακά θα πρέπει να βασιστεί επάνω στην ροή των κρουσμάτων και ας ασχοληθεί με τα πραγματικά, πρακτικά, θέματα ουσίας.

Όσο για την επιστημονική κοινότητα, ασχολήθηκε καθόλου με αυτό που αναφέρω για το πόσες μάσκες πρέπει να πάρει ο κάθε μαθητής και ο κάθε εκπαιδευτικός και κάθε πόσες ώρες πρέπει να τις αλλάζουν;

Και τέλος οι γονείς. Ας αφήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στους επιστήμονες του ΕΟΔΥ. Με τη συμπεριφορά τους, μη βάζουν στο κόλπο και τα παιδιά τους. Βεβαίως και παρατηρούνται αποκλίσεις απόψεων και ανάμεσα στους γιατρούς. Αλλά εν προκειμένω αυτές είναι ελάχιστες και η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι κατηγορηματικά υπέρ της χρήσης μάσκας στα σχολεία. Μπορεί κάποιοι γονείς, ακόμα και για κομματικούς λόγους, να έχουν αντιρρήσεις για τα μέτρα της Κυβέρνησης, επειδή την αμφισβητούν. Δεν τους αρέσει και δεν την θέλουν.

Αλλά ο κορονοϊός δεν είναι εκλογικό κέντρο. Οπότε θα πρέπει να σκεφτούν τα πράγματα πολύ ψύχραιμα και με υπομονή, ώστε να ξεκινήσει και να εξελιχθεί η σχολική χρονιά, με όσο γίνεται καλύτερες προϋποθέσεις και τα καλύτερα τελικά αποτελέσματα.

Κορονοϊόςσχολεία