«Εσκεμμένη» αδιαφορία Μπάιντεν προς Ερντογάν
Μαρία ΖαχαράκηΤο πολυπόθητο «κόκκινο» τηλέφωνο στην Άγκυρα δεν λέει να χτυπήσει και ίσως να μην χτυπήσει για πολύ καιρό ακόμη, παραδέχονται απογοητευμένα πλέον στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν επιθυμεί ακόμη να επικοινωνήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κι όχι γιατί η Τουρκία δεν βρίσκεται ακόμα στο επίκεντρο των εξελίξεων για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ίσα ίσα ο Άντονι Μπλίνκεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, αλλά επειδή ο Τζο Μπάιντεν έχει τους λόγους του και την… τακτική του. Η τουρκική πολιτική ανάλυση ρίχνει –εμμέσως πλην σαφώς- την ευθύνη στον ίδιο τον Eρντογάν για την «εσκεμμένη αδιαφορία», όπως την αποκαλούν, της αμερικανικής κυβέρνησης.
Διαβάστε ακόμα: Τουρκία: Πάνω από 65% των πολιτών λένε ότι η χώρα έχει πάρει λάθος δρόμο
Οι λόγοι μπορούν να συνοψιστούν στους εξής τέσσερις:
- Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνωρίζει μεν ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παίκτης για τα συμφέροντά του και μία περιφερειακή δύναμη, ειδικά στη Συρία, αλλά δεν επιθυμεί να δείξει στον Ερντογάν ότι του είναι απαραίτητος ή ότι το… χέρι του είναι τόσο δυνατό.
- Ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει επίσης ότι την εξωτερική στρατηγική της Άγκυρας εδώ και δεκαετίες, ότι δηλ. θέλει να βάλει όλα τα θέματα ως ένα πακέτο στο τραπέζι, ώστε να έχει την ευχέρεια να διαπραγματευτεί με την άλλη πλευρά. «Παίρνω το ένα, παραχωρώ το άλλο». Και γι’ αυτό ο Μπάιντεν δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν, ώστε να μπει σε ένα… ανατολίτικο παζάρι, να μιλήσουν για όλα και να αναγκαστεί σε παραχωρήσεις και υποχωρήσεις. Δεν επιθυμεί να γίνει εργαλείο της γνωστής τουρκικής τακτικής.
- Ο Αμερικανός πρόεδρος εξάλλου δεν είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις είτε για τους S-400, είτε για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Εκτός αν παράσχει η Άγκυρα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ενεργοποιήσει το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα και αποδεχτεί έναν μηχανισμό ελέγχου. «Όταν λύσουμε αυτό το ζήτημα, τότε ας καθίσουμε να μιλήσουμε», διαμηνύει ο Μπάιντεν, ο οποίος δείχνει να μη βιάζεται.
- Άλλωστε, για τον Αμερικανό πρόεδρο, εάν υπήρχε κάτι να κάνει από την πλευρά του, δεν θα το έκανε την ώρα που το τουρκικό ΥΠΕΞ και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, του επιτίθενται πρωί-βράδυ. «Όχι όσο με δαιμονοποιείτε στο εσωτερικό και με χρησιμοποιείτε προς όφελός σας», σκέφτεται ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Τζο Μπάιντεν αυτή τη στιγμή νιώθει ισχυρότερος του Ερντογάν, άρα δεν έχει νόημα για εκείνον να καθίσει σε ένα τραπέζι με τον Τούρκο πρόεδρο. Ούτε καν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.
Προσπαθεί πρώτα να αποδυναμώσει διπλωματικά και ψυχολογικά τον «αντίπαλο», που αγωνιά για τις κυρώσεις, κι αφήνει τα πράγματα να κρυώσουν για λίγο έως ότου προκύψει ένα διαφορετικό σήμα από την Άγκυρα. Επομένως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην Τουρκία δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει παραπέμψει μάλλον το τηλεφώνημα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις… καλένδες.
Διαβάστε ακόμα: Ο Ερντογάν εξυμνεί ξανά τα έργα που κάνει για την Τουρκία
- Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός
- Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
- Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
- Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ