Απόψεις|27.03.2021 09:26

Η ευρωπαϊκή «πονηριά» στην Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας απέναντι στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ το βράδυ της 25ης Μαρτίου ήταν ήπια. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέχρι και ικανοποίηση εξέφρασε για το κείμενο συμπερασμάτων, παρά τη λίγη… γκρίνια που έβγαλε παράλληλα για την ευρωπαϊκή μεροληψία υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου. Την άλλη μέρα το πρωί όμως, όταν άρχισε να διαβάζει πιο προσεκτικά –γιατί της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά- και καλύτερα το κείμενο των Βρυξελλών, αντιλήφθηκε ότι αυτό διαθέτει «παγίδες» για εκείνη. 

Και «ευρωπαϊκές πονηριές», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τζενγκίζ Ακτάρ, εμπειρότατος Τούρκος πολιτικός αναλυτής και επικριτής του Ερντογάν. Η σύνοδος δεν φέρθηκε και τόσο με το… γάντι στην Άγκυρα τελικά, παρά τις χαρές και τις ικανοποιήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ.  Και τί ονομάζουν «πονηριά» της Ευρώπης; Βασικά τον αστερίσκος για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, που επιθυμεί διακαώς η Τουρκία. Το κείμενο συμπερασμάτων έγραφε ότι αν η Ένωση προχωρήσει σε αναβάθμιση της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία θα πρέπει έπειτα να την εφαρμόζει με όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, που δεν αναγνωρίζει ως κράτος η Τουρκία. 

Με άλλα λόγια, η Ευρώπη υποχρεώνει την Άγκυρα για το αυτονόητο. Δηλαδή, να αναγνωρίσει το κράτος της Κύπρου και έπειτα να προχωρήσει στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Κι εδώ, μετά τα χαμόγελα, άρχισαν τα γέλια στην Τουρκία…  Γιατί κάτι τέτοιο, ούτε ως ανέκδοτο δεν πρόκειται να το δεχτεί η Άγκυρα. «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση», έλεγαν οι γνώστες της πολιτικής Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «παγίδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Κι όχι μόνο δεν θα το δεχτεί, αλλά η Άγκυρα αναμένεται να αντιδράσει σφόδρα. «Δεν πρόκειται να απαντήσει "μαλακά", απέναντι στην παγίδα που της έστησε η Ευρώπη», έλεγαν με νόημα κάποιοι εδώ και ειδικά σε ένα θέμα που «καίει» την Τουρκία.  Άρα η επικαιροποίηση της τελωνειακής συμφωνίας πάλι «σκοντάφτει» και «χλωμό» να προχωρήσει. 

Εκτός αν είναι συμφωνημένο ήδη κάποιο… παράθυρο και η διατύπωση του κειμένου ήταν για τα μάτια... κάποιων χωρών και μόνο.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕυρωπαϊκή ΈνωσηΤουρκία