Ο «αιφνιδιασμός» Δένδια και η «αλαζονική» Ελλάδα
Μαρία ΖαχαράκηΜέχρι σήμερα αναρωτιόταν η Ελλάδα για το τι κρύβεται πίσω από την κάθε δήλωση των Τούρκων πολιτικών και πού αποσκοπούσαν. Από τη συνέντευξη τύπου του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, όμως, η απορία για το τί ήθελε να πει ο… Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «μετατοπίστηκε» πλέον στην Τουρκία.
Είναι γεγονός ότι οι δηλώσεις Δένδια εξέπληξαν και αιφνιδίασαν την Άγκυρα, που ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει από το «σοκ της προσβολής και των κατηγοριών» που εξαπέλυσε μέσα στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που όλοι περιμέναμε χαμόγελα και αβρότητες και τυπικές διατυπώσεις.
Εδώ και δύο ημέρες, η τουρκική πολιτική ανάλυση προσπαθεί να εξηγήσει τη στάση του υπουργού Εξωτερικών και αναζητά –ρίχνοντας τόνους από μελάνι- το μήνυμα που ήθελε να περάσει η Ελλάδα στην Τουρκία.
Ωστόσο, αντί η αναζήτηση αυτή να οδηγήσει τους Τούρκους αναλυτές στην καθαρή εικόνα που ο Νίκος Δένδιας προσπάθησε να δώσει στους Τούρκους, δηλαδή στα ζητήματα που η Αθήνα αντιμετωπίζει από την Τουρκία, οι πολιτικοί σχολιαστές -και οι φιλο-κυβερνητικοί και προσκείμενοι στην αντιπολίτευση- βλέπουν και πάλι ένα μαξιμαλισμό κι έναν επεκτατισμό της Ελλάδας. Μόνο που αυτή τη φορά πρόσθεσαν κι ένα άλλο επίθετο, προσπαθώντας να εξηγήσουν τη στάση Δένδια. Τη λέξη «αλαζονική Ελλάδα».
Από τη συζήτηση λοιπόν που άνοιξε στην Άγκυρα μετά την «εκρηκτική» συνέντευξη τύπου, εδώ θεωρούν ότι:
- Η υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ έχει κάνει την Ελλάδα «αλαζονική και επιθετική» κατά της Τουρκίας.
- Ο Νίκος Δένδιας ήρθε με το «ζόρι» σε αυτή τη συνάντηση, καθώς η Αθήνα δεν θέλει ουσιαστικά να συζητήσει τα διμερή θέματα με την Άγκυρα.
- Τουναντίον, η Αθήνα θέλει να επιβάλει τις «υπερβολικές» απαιτήσεις της ασκώντας πίεση στην Άγκυρα μέσω της ΕΕ.
- Ενώ και το άλλο ακραίο που ακούστηκε… Βλέπουν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα γεράκι με μία «Μεγάλη Ιδέα», σαν αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Έναν Έλληνα ηγέτη που θέλει να κυριαρχήσει στην ανατ. Μεσόγειο.
- Γι’ αυτό και η «πρόκληση» –όπως την αποκαλούν- του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα συνδέεται στενά με την ανησυχία για τη μεταβαλλόμενη ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις τελευταία της Άγκυρας να προσεγγίσει Λιβύη, Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο, Αλγερία κλπ.
Και πού καταλήγει η τουρκική ανάλυση μετά τη στάση του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα;
Σε αρνητικά συμπεράσματα…
- Ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέδειξε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες θα είναι χωρίς αποτέλεσμα.
- Κι ότι ο χρόνος είναι υπέρ της Άγκυρας και η ισορροπία αλλάζει υπέρ της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Εξάλλου, και η παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα οικονομικά ζητήματα, Κώστα Φραγκογιάννη, στην αντιπροσωπεία του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, δημιούργησε την εντύπωση στην Τουρκία ότι η Αθήνα παγώνει και πάλι τα προβλήματα με την Άγκυρα και θέλει να εξετάσει μόνο τους τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει συνεργασία, δηλ. μόνο στην οικονομία.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ