Απόψεις | 15.01.2019 14:57

Λέξεις σε έδρανα: Διαζύγιο και διαγραφή

Σπύρος Σεραφείμ

Τα έχουν αυτά τα διαζύγια – εντός ή εκτός εισαγωγικών. Ακόµα κι όταν είναι κοινή συναινέσει...

Το διαζύγιο προέρχεται από την ελληνιστική κοινή, «διαζύγιον» < διαζυγία < διά + αρχαία ελληνική «ζυγός», έχοντας µέσα του την ινδοευρωπαϊκή ρίζα yugοm που σηµαίνει ζυγός, από το ρήµα yewg που σηµαίνει ζεύγνυµι, ενώνω.

«Το διαζύγιο είναι ένα παιχνίδι που παίζεται από δικηγόρους» είχε πει ο Αγγλος ηθοποιός Κάρι Γκραντ, αλλά εν προκειµένω παίζεται εξίσου καλά και από πολιτικούς. Μια άλλη ηθοποιός, Ουγγροαµερικανίδα, η Ζα Ζα Γκαµπόρ, πίστευε ότι «ποτέ δεν γνωρίζεις πραγµατικά έναν άντρα µέχρι να πάρεις διαζύγιο από αυτόν».

Αντίστοιχα, η Μινιόν Μακλάφιν -Αµερικανίδα αρθρογράφος, εργάστηκε στα «Vogue» και «Glamour»- έγραψε σχετικά: «Αν κάνεις έναν κατάλογο για τις αιτίες που ένα ζευγάρι παντρεύτηκε και έναν άλλο για όλες τις αιτίες που θα έπρεπε να πάρει διαζύγιο, θα δεις ότι πολλά σηµεία είναι κοινά». Κι έχει δίκιο...

Ο πρώτος βουλευτής ο οποίος διεγράφη στη Μεταπολίτευση ήταν ο εκλεγείς µε τη Νέα ∆ηµοκρατία κτηνίατρος Ιπποκράτης Σαβούρας – πέθανε το 2017. Είχε αποπεµφθεί επειδή τον Ιανουάριο του 1976 βρέθηκαν στο σπίτι του όπλα, τα οποία υποστήριξε ότι ήταν εκεί από την περίοδο της δικτατορίας, όταν ως... φιλοβασιλικός προέβαινε σε διάφορες... «δυναµικές ενέργειες». Μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ η πολιτική του καριέρα ακολούθησε φθίνουσα πορεία. ∆εν κατάφερε να εκλεγεί ξανά βουλευτής, αφού συµµετείχε στις εκλογές είτε ως ανεξάρτητος είτε ως υποψήφιος µικρών κοµµάτων, στη Β' Αθηνών.

Το 1989 επιστρέφει στη Νέα ∆ηµοκρατία, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και κατεβαίνει δύο φορές υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου-Λήµνου, στις εκλογές της 18ης Ιουνίου και της 5ης Νοεµβρίου 1989, χωρίς να εκλεγεί. Στις εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 ήταν υποψήφιος στη Β' Αθηνών, όπως και στις δύο επόµενες, της 10ης Οκτωβρίου 1993 και της 22ας Σεπτεµβρίου 1996. Ο θυµόσοφος λαός υποστηρίζει ότι «αν κάποιος διαγράφεται από κάπου, προκοπή δεν κάνει». Αλλά δεν ισχύει πάντα στην πολιτική...

Πάνος ΚαμμένοςΣκοπιανό