Απόψεις|16.01.2019 14:41

Μπαρμπαρούσης: Ο χουντικός στην αγκαλιά της... µαµάς

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Και πολλούς µετανιωµένους. Ας µην ασχοληθούµε όµως µε τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΥΕΘΑ της χούντας, Σπαντιδάκη. Πάµε στο «ορίτζιναλ» πράγµα. Στον... µακρυµάλλη παλικαρά Κώστα Μπαρµπαρούση.

Τόσο παλικαρά που συνεχίζει να κλαίγεται, µετανιωµένος για την προτροπή του στον Στρατό τον περασµένο Ιούνιο να κάνει πραξικόπηµα για να µην περάσει η Συµφωνία των Πρεσπών. Οχι ότι δεν τα πιστεύει αυτά τα φιλοχουντικά, αλλά αποδείχθηκε αρκετά δειλός για να τα υποστηρίξει όταν τον έκραξε το σύµπαν. Προσπαθούσε να αποφύγει τη σύλληψη µόνο.

Βέβαια, η δειλία γενικώς χαρακτηρίζει τον χώρο της Χρυσής Αυγής. Αυτού του εσµού που εν όψει της δίκης του -η οποία έχει τον ατελείωτο- συνεχίζει να αρνείται τη ναζιστική του ιδεολογία. Που πλέον στήνει οργανώσεις µε άλλο όνοµα για τα ύπουλα και άνανδρα χτυπήµατά του σε αδύναµους.

Κάπου σε όλα αυτά φαίνεται, όµως, πως βρέθηκε του Μπαρµπαρούση η... χρυσή τοµή µε τη Χρυσή Αυγή. Γι’ αυτό χθες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Οµάδα της µας ανακοίνωσε ότι αποδέχεται στις αγκάλες της τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας που είχε διαγράψει.

Γιατί; Οπως µας πληροφόρησε, διότι ο Μπαρµπαρούσης µετάνιωσε πικρά για τα λεγόµενά του και γιατί η δίκη του δεν έχει ολοκληρωθεί, οπότε εκκρεµεί το πράγµα. ∆εν ξέρουν, δηλαδή, αν έκανε κάποιο αδίκηµα. Φαίνεται πως για τους χρυσαυγίτες χωράει... πολλές ερµηνείες το «καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να συλλάβει τους Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καµµένο και Προκόπη Παυλόπουλο».

Ακόµη και το timing που διάλεξαν, όµως, οι χρυσαυγίτες για να πάρουν πίσω τον Μπαρµπαρούση είναι δείγµα ότι προσπάθησαν να το κουκουλώσουν το πράγµα. Σκέφτηκαν πως χθες, ηµέρα κόντρας Τσίπρα - Μητσοτάκη, η είδηση θα «χαθεί» κάπου µέσα στον όλο χαµό. Εκτός πια αν φοβούνται ότι είναι τόσο περιζήτητος ώστε µπορεί να τους τον πάρει καµιά άλλη οµάδα της ακροδεξιάς και να χάσουν το κελεπούρι.

Αυτά την ίδια στιγµή που στη Βουλή συνεχίζουν να λένε τα «δικά τους». Ο Κασιδιάρης δήλωσε χθες πως το 1991 ήταν µια θαυµάσια ευκαιρία η Ελλάδα να βάλει τον Ελληνικό Στρατό µέσα στη σηµερινή ΠΓ∆Μ, διότι ο Μιλόσεβιτς είχε αποφασίσει να τεµαχίσει τη χώρα µεταξύ Σερβίας και Ελλάδας. Οµως κι αυτός, σαν τον Μπαρµπαρούση, όταν παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, για το απαράδεκτον του πράγµατος, έσπευσε να τα µαζέψει. Ετσι, µας διευκρίνισε πως εννοούσε τον Ελληνικό Στρατό ως «ειρηνευτική δύναµη».

Τελικά, µάλλον καλά έκαναν και τον πήραν πίσω τον Μπαρµπαρούση. Βλέπετε, πάντα οι θρασύδειλοι χρειάζεται να είναι παρέα. Να παίρνει κουράγιο ο ένας από τον άλλον. Ετσι νιώθουν πιο ασφαλείς.

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης