Απόψεις|05.07.2021 15:47

Συνεννόηση για την πανδημία, αλλιώς κατήφορος

Τραϊανός Χατζηδημητρίου

Όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, αλλά και τις ΗΠΑ, σκιαγραφείται ευανάγνωστα ένας κορεσμός στους εμβολιασμούς. Μια «επιπέδωση» που θα έλεγαν κάποιοι τηλεαστέρες γιατροί, ή μια ελαφρά καθίζηση… Πάντως, η «εξάντληση» των ανοδικών ρυθμών είναι εμφανέστατη. Σε αντιδιαστολή μάλιστα με την ύπαρξη πολλών εμβολίων και την άνετη πρόσβαση σε αυτά.

Φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε οροφή το 60% του πληθυσμού, ενώ απαιτείται επειγόντως να φτάσουμε στο 80%, λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική).

Ένας τρόπος είναι να στριμώχνεις στον τοίχο όσους αποτελούν αυτό το ιδιότυπο, ετερόκλητο αντιεμβολιαστικό 35-40%. Αμφίβολης επιτυχίας. Ιδιαίτερα αν περιβληθεί όλη η ιστορία κανένα «αντιστασιακό» γαλόνι και πολιτική σκοπιμότητα ή κομματικό χρώμα.

Οι πιτσιρικάδες λένε ότι δεν τους αφορά, αδιαφορούν και όντας στην πλειοψηφία τους καλομαθημένοι, απορρίπτουν και το δέλεαρ, εντός ή εκτός εισαγωγικών, των 150 ευρώ… Άλλοι, λένε «τώρα κάνει ζέστη, είμαστε έξω, θα το σκεφτούμε από Οκτώβρη και μετά». Και κάποιοι, είτε πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, είτε είναι πολέμιοι των εμβολίων, είτε πολέμιοι της επιστήμης και του ορθού λόγου, δεν πρόκειται να το κάνουν ποτέ…

Οι δύο πρώτες κατηγορίες για να πεισθούν, θέλουν κάτι που να τους έλξει. Να ξεπεράσουν τους φόβους τους ή τον ζαμανφουτισμό... Να βγαίνει κάθε μέρα για παράδειγμα, ένα γνωστό πρόσωπο ή «ίνδαλμα» και να λέει σε ένα σποτάκι, έκανα το εμβόλιο για να προστατεύσω αυτούς που αγαπώ, μαζί και τον εαυτό μου και τη χώρα μου. Να υπάρξει καταιγίδα καλοκαιρινών θετικών παραδειγμάτων. Να βγει και να μιλάει ένας «νέος Τσιόδρας», ένα Ελληνάκι που κάνει θαύματα σε κάποιον τομέα και είναι δεν είναι τριάντα…

Και να βγουν κορυφαία στελέχη των κομμάτων - πλην Βελόπουλου που κατακρίνει τα εμβόλια - και να πουν από μια έξυπνη ατάκα γιατί πρέπει να εμβολιασθεί ο καθένας και η καθεμία προσωπικά. Ο Κώστας, ο Γιώργος, η Ειρήνη, η Τασία… Κι αν δεν αρέσουν όλα αυτά, ή ακούγονται αφελή, ας βρεθούν κάποια άλλα, αλλά γρήγορα… Ας μην ξεχνάμε, ότι ο φόβος ξεκινά από την άγνοια. Κι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με μακρόσυρτες νουθεσίες, αλλά με έξυπνο, εύληπτο και άμεσο τρόπο.

Το 4ο κύμα δεν φαίνεται, αλλά είναι πολύ κοντά. Και δεν έχει νόημα να «τιμωρηθούν» οι ανεμβολίαστοι, αφού αυτό θα συμπαρασύρει περιοχές, επιχειρήσεις κλπ σε «μικρά» επώδυνα lockdown, που θα πάνε πολύ πίσω την ομαλοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με τεράστιες επιπτώσεις. Κι ας μην σκεφθεί κοντόφθαλμα η αντιπολίτευση, «άσε τον Μητσοτάκη, να φάει το λούκι…», επειδή πάντοτε στις ειδικές, μη κανονικές, συνθήκες, ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από την ηγεσία του.

Κορονοϊόςεμβολιασμοίεμβόλια