Απόψεις|18.01.2019 16:23

Ποιο δόντι είπατε ότι σας πονάει;

Ευάγγελος Χεκίμογλου

«∆εν τον άντεχα πλέον» µονολόγησε ο άγνωστος κύριος που καθόταν δίπλα µου στο σαλόνι υποδοχής του οδοντιατρείου. «Κουράστηκα να ακούω αν θα στηρίξει την κυβέρνηση».

«∆ίκιο έχετε» απάντησα, µήπως και τον καταπραΰνω, γιατί φαινόταν πολύ συγχυσµένος ο άνθρωπος. «Ευτυχώς, παραιτήθηκε και έπαυσε η συζήτηση». «Μα δεν καταλαβαίνετε» είπε ο κύριος. «Η δυσκολία ήταν πώς να στηρίξει την κυβέρνηση αλλά και ταυτοχρόνως να τη ρίξει». «∆ηλαδή να τη ρίξει στηρίζοντάς την;» αναρωτήθηκα. «Ή να τη στηρίξει ρίχνοντάς την» διευκρίνισε ο κύριος.

«Εννοείτε ότι αν και παραιτήθηκε θα τη στηρίξει, ή ότι αν έµενε θα την καταψήφιζε;» ρώτησα. «Εξαρτάται αν θα παραιτείτο από την παραίτηση ή αν θα παρέµενε παραιτούµενος» µου εξήγησε ο συνοµιλητής µου. «Εσάς ποιο δόντι σας πονάει;» ρώτησα για να αλλάξω συζήτηση. «Ο τραπεζίτης» είπε ο συνοµιλητής µου. «Για όλα φταίνε οι τραπεζίτες. Και για πέστε µου. Τι τη θέλει τώρα την ψηφοφορία ο Αλέξης; Αν πέσει η κυβέρνηση, τι θα γίνει η πρώτη κατοικία;».

«Εχετε υποθηκευµένη πρώτη κατοικία;» ρώτησα. «Οχι» µου απάντησε ο άγνωστος κύριος. «Εχω ένα κόµµα που δεν το λες και πρώτη κατοικία, άσε που εµείς δεν χρωστάµε σε κανέναν. Αλλά τόσος κόσµος θα µείνει στον δρόµο, πολλοί δεν θα εκλεγούν ούτε δηµοτικοί σύµβουλοι, και ήδη µερικοί µετανάστευσαν στην Κίνα». «Κάτι ξέρετε για να το λέτε» συµφώνησα.

«Αφήστε», συνέχισε ο κύριος, «που αν δεν ψηφιστούν τα αντισταθµιστικά οφέλη θα µείνουν στον δρόµο οι εργαζόµενοι στην ΕΛΒΟ». «Κι αυτό σωστό» παρατήρησα. «Εσείς τι δουλειά κάνετε;» µε ρώτησε. «Πολλές» απάντησα.

«Είµαι συνέταιρος µε κάποιον καθηγητή Τσακαλώτο. Εγώ δουλεύω κι αυτός τα παίρνει». «Γι’ αυτό πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος µισθός» είπε ο άγνωστος. «Βλέπετε πόσα έχει να κάνει ακόµη η κυβέρνηση;». «Αµέ» απάντησα. «Αφήστε πια τις 120 δόσεις, που τις ακούµε εδώ και 48 µήνες και τελικώς θα γίνει ακριβώς το αντίστροφο».

«Αυτό λέω κι εγώ» είπε ο κύριος. «Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να πέσει για να µην περάσει το “Μακεδονικό”». «Μιλάµε τόση ώρα και δεν συστηθήκαµε» είπα. «Πώς λέγεστε;». «Πάνος» απάντησε ο ευτραφής κύριος και µου έδωσε την κάρτα του. «Ορθοπεδικός αριστερών άνω άκρων και πρώην υπουργός Εθνικής Αµύνης».

Πάνος Καμμένος