Τσίπρας - Γεννηματά: Δρόμοι παράλληλοι
Βούλα ΚεχαγιάΗ είδηση δεν είναι ότι Τσίπρας και Γεννηµατά συναντήθηκαν τυχαία σε ένα κοινωνικό γεγονός. Ούτε ότι είπαν µια τυπική καλησπέρα. Η είδηση είναι ότι οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήµατος Αλλαγής δεν συναντώνται πολιτικά. ∆εν συναντώνται ούτε σε προγραµµατισµένο ραντεβού, ούτε καν στις προσυνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και κυρίως στις απόψεις και τις θέσεις τους. Κι εκεί αρχίζουν τα προβλήµατα.
Ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται αποφασισµένος µόλις τελειώσει µε τις Πρέσπες να ξεδιπλώσει το νέο κυβερνητικό αφήγηµα στον δρόµο προς τις κάλπες. Και αυτό δεν είναι άλλο από την επιδίωξή του να «χτίσει» µια νέα προοδευτική συµµαχία απέναντι στη συγχώνευση της ∆εξιάς και της ακροδεξιάς. Το είπε ξεκάθαρα στην εκδήλωση για τις Πρέσπες, οι οποίες επί της ουσίας αποτέλεσαν ένα πρόπλασµα των όσων θα συµβούν προς αυτήν την κατεύθυνση το επόµενο διάστηµα. Ο πρωθυπουργός µάλλον αισθάνεται απελευθερωµένος µετά την αποχώρηση Καµµένου από την κυβέρνηση.
Η εθελουσία έξοδος του εταίρου του και µάλιστα χωρίς αποζηµίωση επιτρέπει στον Τσίπρα να κυβερνά µόνος αναζητώντας µε µεγαλύτερη ευκολία τους νέους του συµµάχους. Του δίνει τη δυνατότητα να αποτινάξει την κατηγορία για συµπόρευση µε ένα «ακροδεξιό κόµµα», ακόµη κι αν οι σφιχτοί εναγκαλισµοί µε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ θα συνοδεύουν κάθε πρωθυπουργική απόπειρα να µιλήσει για την Κεντροαριστερά. Το Κίνηµα Αλλαγής, ως µετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, κρατάει µανιάτικο στον Τσίπρα που το βράδυ των εκλογών του Σεπτεµβρίου του 2015 κατέφυγε και πάλι στον Καµµένο και όχι στη Χαριλάου Τρικούπη. Είναι κάτι που φαίνεται ότι δεν του συγχωρεί. Ασχέτως του ότι µε βάση τη µέχρι σήµερα ρητορική του, η συµπόρευση µε τον Καµµένο -άρα και της πρώτης περιόδου- είναι αµάρτηµα που δεν εξαγνίζεται µε το πέρασµα του χρόνου.
Πιθανώς ο Τσίπρας θα πρέπει να περάσει από τη διαδικασία του «Καθαρτηρίου» προτού συνοµιλήσει µε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όµως σε αυτήν τη φάση, «στα στερνά», µάλλον του δείχνουν τις πύλες της Κολάσεως. Εδώ κόντεψε να βρεθεί στην πυρά ο Κρεµαστινός επειδή τόλµησε να υποστηρίξει ότι θα µπορούσε να εκκινήσει διάλογος µεταξύ των δύο κοµµάτων. Αυτό κι αν είναι κόλαση. Οπως και να ’χει, η Γεννηµατά δύσκολα θα καθίσει σε τραπέζι διαλόγου µε τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές. Η στόχευσή της είναι να παραµείνει πολιτική αρχηγός και να ρυθµίσει το µετεκλογικό τοπίο. Μπορεί και να το πετύχει, εάν έως τότε κρατήσει το κόµµα της ενιαίο…
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό