Απόψεις | 06.02.2019 14:02

Η κληρονοµιά του Ανδρέα

Έθνος Γνώμη

Αντ’ αυτού παρακολουθούµε έναν ιδιότυπο διαγωνισµό µεταξύ όλων των προοδευτικών δυνάµεων σχετικά µε το ποιος κοµµατικός χώρος εκπροσωπεί καλύτερα τις αρχές και τις αξίες του.

Είναι προφανώς µια διαµάχη που έχει να κάνει µε το γεγονός ότι βρισκόµαστε σε προεκλογική περίοδο – και τα κοµµατικά επιτελεία προϋπολογίζουν εκλογικά οφέλη από µια ενδεχόµενη ταύτισή τους µε τον αείµνηστο ηγέτη.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι κανένα κόµµα -ακόµα και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, που ήταν «παιδί του», πόσω µάλλον άλλα κόµµατα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν έχει το δικαίωµα να διεκδικεί την αποκλειστικότητα στην πολιτική κληρονοµιά του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η κληρονοµιά του Ανδρέα -µεταξύ άλλων η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και το κλείσιµο των πληγών του Εµφυλίου- ανήκει σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, σε όλους τους πολίτες, είτε πίστεψαν είτε όχι στις πολιτικές του εξαγγελίες.

Το ίδιο ισχύει και για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραµανλή – οι οποίοι µε την προσφορά τους αλλά και τα λάθη τους διαµόρφωσαν σε διαφορετικές περιόδους το πρόσωπο της Ελλάδας. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα κοµµατικά επιτελεία τις διαµάχες για το παρελθόν και ας ασχοληθούν µε το αύριο της πατρίδας µας. 

Ανδρέας ΠαπανδρέουΠΑΣΟΚ