Απόψεις|29.03.2022 11:21

Με αφορμή το κολαστήριο αδέσποτων ζώων του Δήμου Σπάρτης

Newsroom

Οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από τον παράνομο χώρο συγκέντρωσης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Σπάρτη δεν είναι είδηση για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και για την φιλοζωική κοινότητα.

Επιβεβαιώνουν δε για πολλοστή φορά ότι η χώρα μας παραβιάζει ευθέως στην πράξη την Ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς (Ν2017/1992), και από τον περασμένο Σεπτέμβρη με την ψήφιση του αντιφιλοζωικού ν. 4380/2021 την παραβιάζει και θεσμικά

Την παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συμβάσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς έχει αναδείξει τεκμηριωμένα και με συνέπεια η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, φορείς και βουλευτές του κοινοβουλίου.

Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις παραβάσεις

Βάσει των στοιχείων του έτους 2018 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προκύπτει ότι από 58 δήμους που απάντησαν ότι διαθέτουν καταφύγιο, μόνον οι 40 αναφέρουν ότι διαθέτουν ή συνεργάζονται με αδειοδοτημένο καταφύγιο.

Την ίδια στιγμή λειτουργούν σε όλη την χώρα αμέτρητα παράνομα δημοτικά και ιδιωτικά καταφύγια-κολαστήρια όπως αυτό της Σπάρτης, όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες ανεμβολίαστα και αστείρωτα ζώα συντροφιάς, που τελικά πολύ συχνά καταλήγουν αντικείμενο εκμετάλλευσης (trafficking) ή εξαφανίζονται.

Δυστυχώς, η αθλιότητα των συνθηκών στο καταφύγιο Σπάρτης, που πράγματι είναι απαράδεκτες και μη αποδεκτές σε μια ευνομούμενη κοινωνία υπερπροβλήθηκαν ενώ την ίδια ώρα ίδιες απαράδεκτες συνθήκες σε άλλα καταφύγια δεν τυγχάνουν της ίδιας προβολής. Είναι σαφές ότι επιχειρήθηκε η επικοινωνιακή αξιοποίηση από ορισμένους.

Άλλοι δράττοντάς την ευκαιρία επιχείρησαν να προπαγανδίσουν ενόψει επικείμενων εκλογών την δήθεν φιλοζωική ευαισθησία ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών. Των ίδιων στελεχών που έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση διάταξη για σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία.

Άλλοι οι οποίοι διατηρούν παράνομα η και νόμιμα καταφύγια και διακινούν μαζικά ζώα στο εξωτερικό για «υιοθεσία» παραδέχονται ότι εμπόδισαν την πολιτεία στην προσπάθεια της να υλοποιήσει το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και να κατασκευάσει δημοτικά καταφύγια με προδιαγραφές που συνάδουν με την προστασία των ζώων από ακραίες καιρικές συνθήκες, από επιθέσεις αγρίων ζώων, από ασθένειες κλπ. και σέβονται την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Μια μερίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να δικαιολογήσει την αδιαφορία και την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει σε τοπικό επίπεδο το πρόβλημα, επανάφερε το σύνηθες αίτημα της αύξησης της χρηματοδότησης ως άλλοθι, όταν είναι γνωστό και το γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και δεν είναι μόνο οικονομικό.

Ας αναρωτηθούμε όλοι -κεντρική διοίκηση, δήμαρχοι και πολίτες- πώς μια μη ευρωπαϊκή πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη τα καταφέρνει ενώ οι Ελληνικές – Ευρωπαϊκές μας πόλεις δεν τα καταφέρνουν;

Η απαρέγκλιτη θεσμοθέτηση και η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συμβάσης και των οδηγιών του παγκόσμιου οργανισμού για την υγεία των ζώων (ΟΙΕ) είναι ο μοναδικός τρόπος παροχής πραγματικής προστασίας αυτών που δεν έχουν την δυνατότητα να την αξιώσουν δηλαδή των εγκαταλειμμένων και ανυπεράσπιστων πλασμάτων.

Στα παραπάνω κείμενα με σαφήνεια προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία νόμιμων ενδιαιτημάτων αδέσποτων ζώων για να τους παρέχεται με συστηματικό και επιστημονικό τρόπο φροντίδα και περίθαλψη, κάτι που τεχνηέντως αποσιωπούν να αναφέρουν οι αντιδρώντες στην ίδρυση καταφυγίων από του Δήμους.

Χωρίς την ύπαρξη νόμιμων ενδιαιτημάτων με τις απαιτούμενες προδιάγραφες, ανοιχτών και προσβάσιμων στις αρμόδιες αρχές και στους εθελοντές, σε ποιους χώρους θα παρέχεται η κτηνιατρική περίθαλψη στα αδέσποτα ζώα (σπείρωση θεραπεία κ.α), που θα φιλοξενούνται τα αδέσποτα ζώα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών;

Όπως εκκωφαντικά αποσιωπάται ότι με το Ν4830/21 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς..», ξηλωθήκαν πλήρως οι προδιάγραφες που πρέπει να τηρούν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων, προδιάγραφες που ίσχυαν από το 2003 και αποτελούν την ελάχιστη αναγκαία συνθήκη ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η προστασία τους από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, από μολύνσεις, ασθένειες, κ.ά κινδύνους.

Την ίδια ώρα που η ενωσιακή νομοθεσία προχώρησε ένα βήμα παρά πέρα από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς και απαιτεί με το Καν 2019/2035 τα καταφύγια να έχουν εγκριθεί και καταχωρηθεί και να διαθέτουν εγκαταστάσεις καραντίνας, η Κυβέρνηση ψηφίζει νόμο με τον οποίο επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα «νταχάου» των αδεσπότων ζώων συντροφιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι μήνες μετά την ψήφιση του ν, 4830/2021 δεν έχει ακόμα εκδοθεί η κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία καθορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία, τα όργανα, τα αναγκαία δικαιολογητικά και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την αδειοδότηση των καταφυγίων ζώων συντροφιάς σύμφωνα με το άρθρο 45 παρ 13.

Είναι αμφίβολο εάν στις αδειοδοτούσες αρχές θα συμπεριλαμβάνονται οι κατά παγκόσμια παραδοχή αρμόδιες για την προστασία των ζώων κτηνιατρικές αρχές της Χώρας.

Είναι απορίας άξιο πώς θα μοιραστούν από το Υπουργείο Εσωτερικών τα χρήματα των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ ΙΙ και «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» στους Δήμους για εγκαταστάσεις χωρίς διαδικασία αδειοδότησης, προδιάγραφες και διαδικασία ελέγχου; Μήπως θα δοθούν ως επιχορήγηση και μόνο στα ζώα δεν θα καταλήξουν;

Απόληξη όλων αυτών είναι η νομιμοποίηση των κακοποιητικών συνθήκων διαβίωσης των αδέσποτων ζώων σε δημόσια και ιδιωτικά «καταφύγια» και η κατ΄ επίφαση διαχείριση χωρίς έλεγχο και εποπτεία, ζητήματα που εγκαίρως έχουμε αναδείξει.

Η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, θα παραμείνει αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή, χωρίς φόβο αλλά με πάθος με μοναδικό γνώμονα την πραγματική προστασία των ζώων συντροφιάς.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ζώαΕλληνική Φιλοζωική ΕταιρείαΣπάρτη