Απόψεις | 28.04.2022 10:15

Η Ελλάδα εκπαιδεύει τους Τούρκους πιλότους

Φάνης Τσουλουχάς

Οι τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο εχθές και σήμερα ήταν ένα από τα κύρια θέματα. Η Αθήνα έκανε διάβημα διαμαρτυρίας και, σε αντίποινα, αποκλείει την Άγκυρα από την άσκηση «Tiger Meet» του ΝΑΤΟ στον ‘Αραξο από τις 9 έως 20 Μαΐου. Και μετά από τέτοια αντίποινα οι Τούρκοι φαντάζομαι σκέφτονται, αν μου επιτρέπει ο εκδότης, εχέσθη η φορβάς εν αλωνίω.

Τονίζω ότι ούτε ακολουθώ κάποια κομματική γραμμή, ούτε έχω διάθεση αντιπολίτευσης. Καταλαβαίνω και κατανοώ ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στα οικονομικά προβλήματα και στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, όπως το ενεργειακό κόστος, και προσβλέπει σε μία καλή τουριστική περίοδο. Τα ίδια ισχύουν όμως και στην απέναντι μεριά του Αιγαίου, και μάλιστα είναι πολύ εντονότερα εκεί.

Πρέπει να επαναλάβω ότι είναι εθνικά ψυχοφθόρο να παρατηρούμε τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις και να αντιδρούμε με αυστηρά μηνύματα ή έστω με διαβήματα. Δεν νομίζω ο εκ Πόντου καταγόμενος κ. Ερντογάν να χάνει τον ύπνο του με τα αυστηρά μηνύματά μας. Και πρέπει να υπενθυμίσω το μεγάλο κόστος σε καύσιμα, φθορές, συντήρηση και ώρες πτήσεων των άσσων πιλότων μας λόγω των αναχαιτήσεων.

Γιατί κάνει αυτές τις παραβιάσεις η Τουρκία; Για αρκετούς λόγους.

  • Πρώτον, δεν αποδέχεται την ανακολουθία ανάμεσα στα χωρικά ύδατα (6 ναυτικά μίλια, καθορισμένα το 1936) και στον εναέριο χώρο (10 ναυτικά μίλια, καθορισμένα το 1931), και προσπαθεί να μας περιορίσει στα 6 μίλια.
  • Δεύτερον, πετάει πάνω από νησιά και βραχονησίδες που η ίδια θεωρεί γκρίζες ζώνες ώστε να αμφισβητεί την κυριαρχία μας, παρότι η Τουρκία αποποιήθηκε τα δικαιώματά της επί όλων των νήσων και βραχονησίδων του Αιγαίου πέραν των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Τα μόνα νησιά που παραχωρήθηκαν στην Τουρκία είναι η Ίμβρος, η Τένεδος και οι Λαγούσες Νήσοι. Οι δε ‘Ιμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν με ειδικές συνθήκες αυτοδιοίκησης και προστασίας του πληθυσμού, που καταπατήθηκαν συστηματικά από την Τουρκία.
  • Τρίτον, η Τουρκία επιδιώκει αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αιγαίου παρότι είναι τεκμηριωμένο το δικαίωμα μας για στρατιωτικοποίηση και αυτοάμυνα.
  • Τέταρτον, η Τουρκία νομίζει ότι εγείροντας συνεχώς αξιώσεις η διεθνής κοινότητα θα θεωρήσει ότι είναι ιστορικά και νομικά τεκμηριωμένες.
  • Πέμπτον, η Τουρκία πιστεύει ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Φοβάται το μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της στα 12 ναυτικά μίλια, και το δικαίωμα των νήσων σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Συνεπώς μας απειλεί εμπράκτως και συνεχώς, και με το casus belli του 1995.
  • ‘Εκτον, η Τουρκία τεστάρει συνεχώς τα αντανακλαστικά και την ετοιμότητά μας και ψάχνει για αδυναμίες και αδύνατα σημεία.
  • Έβδομον, η Τουρκία εκπαιδεύει τους άπειρους πιλότους της χρησιμοποιώντας τους Ελληνικούς αετούς. Ως γνωστόν ο κ. Ερντογάν απέλυσε τουλάχιστον 300 έμπειρους πιλότους ως γκιουλενιστές.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Σε συνάφεια με τον επανεξοπλισμό της Ελλάδος, προτείνω ένα πεντάπτυχο στρατηγικής.

  • Θεσμοθέτηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ώστε να υπάρχει μια εθνική στρατηγική με συναίνεση.
  • Απεξάρτηση από ενεργειακούς αγωγούς μέσω Τουρκίας, καθότι η Τουρκία ελέγχει το 70% της ροής φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.
  • Άμεση κατάρριψη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.
  • Επέκταση χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου στα 12 ναυτικά μίλια για να εξαλειφθεί η ανακολουθία ανάμεσα σε χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο.
  • Ανακήρυξη ΑΟΖ.

Όλοι κατανοούμε ότι δεν έχουμε την Ελβετία απέναντι αλλά την Τουρκία. Με αυτό το δεδομένο, μπορούμε να σχεδιάσουμε μία εθνική στρατηγική;

* Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

υπερπτήσειςΕλλάδαελληνοτουρκικάΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκία