Απόψεις|17.08.2022 16:26

Έναρξη Super League με το ελληνικό ποδόσφαιρο στα τάρταρα

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Ποτέ άλλοτε η έναρξη του Πρωταθλήματος, δεν βρήκε το ελληνικό ποδόσφαιρο σε χειρότερη κατάσταση. Βασική αιτία η καταστροφή που υπέστησαν όλες οι ομάδες μας κατακαλόκαιρο. Καταστροφή η οποία δεν είναι μόνο τωρινή, αλλά θα απλώσει τα πλοκάμια της και στα επόμενα χρόνια. Οι φίλαθλοι είναι απογοητευμένοι και αυτό, αναμένεται να φανεί στις εξέδρες το σαββατοκύριακο, ανεξάρτητα από τις διακοπές.

Η τραγική κατάσταση

Το ελληνικό πρωτάθλημα κατατάσσεται στα χειρότερα της Ευρώπης (μια ματιά σε χώρες οι οποίες μας προσπερνούν είναι ικανή να μας καταθλίψει), τα γήπεδα είναι τα χειρότερα, τα εισιτήρια τα λιγότερα, η διαφάνεια η μικρότερη και οι ύποπτοι αγώνες για χειραγώγηση οι περισσότεροι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ανταγωνισμού. Αυτό είναι και η αιτία όλων των προηγούμενων.

Για να ολοκληρωθεί η περιγραφή της κατάντιας επισημαίνουμε ότι αν και «του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει», δεχτήκαμε με ανακούφιση την επιτήρηση από την ΟΥΕΦΑ, και τους ξένους διαιτητές, πράγματα προσβλητικά, για τα οποία ωστόσο μόνο οι χαλίφηδες προηγούμενων καταστάσεων και εμπλεκόμενοι με τη διοίκησή του και τη διαιτησία διαμαρτύρονται και όλοι οι άλλοι κάνουν τον σταυρό τους ,λέγοντας: ‘ευτυχώς’. Τελευταία μάλιστα το ελληνικό δαιμόνιο κατάφερε να αλλοτριώσει και τους αξιωματούχους που στέλνει η ΟΥΕΦΑ να μας επιτηρούν και να μας συμβουλεύουν. Μόνη θετική εξέλιξη είναι το VAR, που ήρθε γρηγορότερα χάρις στην πίεση, τότε, του ΠΑΟΚ.

Αιτίες

Οι αιτίες είναι πολλές και έχουν χυθεί τόνοι μελάνης. Όταν οι αιτίες είναι πολλές συμβαίνουν δύο πράγματα. Ένα ότι οι λύσεις δυσκολεύουν και δεύτερο ότι οι πολλοί υπεύθυνοι ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στους άλλους. Έτσι βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι πολλαπλά ευθύνονται, να προσπαθούν τώρα με περισπούδαστο ύφος να σώσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, υποβάλλοντας με σοβαροφάνεια σχέδια λύτρωσης, τα οποία όμως εμμέσως δείχνουν ως υπεύθυνους όλους τους άλλους. 

Να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός

Αν μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ως δια μαγείας ή έστω με τη βοήθεια, ως Έλληνες, κάποιου από μηχανής Θεού, θα υπήρχε μεγάλη βελτίωση σε όλα τα δεινά, χωρίς να χρειαστούν ιδιαίτερες παρεμβάσεις στο καθένα. Διότι ο χαμηλός ανταγωνισμός ευθύνεται για την αδιαφορία, τις χαμηλές επενδύσεις και φυσικά τη φτώχεια των ομάδων, τους αδιάφορους αγώνες, με τελικό αποτέλεσμα τη διαφθορά.

Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να αυξήσουμε τον ανταγωνισμό στο ελληνικό πρωτάθλημα; Πώς να γίνει όμως αυτό όταν οι ομάδες είναι πάμφτωχες; Βλέπε ΟΦΗ, Λαμία, Παναιτωλικό κλπ, τι παίκτες και με τι χρήματα αγοράζουν. Ομάδες πρώτης κατηγορίας με τα ψέματα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ

Αν ψάξει κανείς να βρεί τις αιτίες της φετινής κατρακύλας του ελληνικού ποδοσφαίρου θα πρέπει να διερευνήσει πρώτα τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Αυτοί οι δύο είχαν και τις καλύτερες δυνατότητες να προχωρήσουν και να φέρουν στην Ελλάδα βαθμούς. Αποκλείστηκαν από ομάδες με το 1/5 της αξίας στο ρόστερ τους. Των παικτών που χρησιμοποιήθηκαν, διότι και οι δύο έχουν υπεράριθμους παίκτες. Ο Ολυμπιακός είχε σε πάγκο, χωρίς να παίξουν και στην εξέδρα παίκτες αξίας 22 εκατ. και ο ΠΑΟΚ 13 εκατ. Με μόνη τη διαφορά ότι τα 6 εκατ. του ΠΑΟΚ αφορούσαν σε τραυματίες.

Από εκεί και πέρα, ο ΠΑΟΚ είχε και τα γνωστά προβλήματα ευελιξίας στην ενίσχυσή του και ίσως κάποια ατυχία. Αλλά πώς να μιλήσεις για ατυχία όταν σε αποκλείει η Λέφσκι; Το αστείο είναι ότι και οι δύο ομάδες ψάχνουν παίκτες. Και ναι μεν ο ΠΑΟΚ με ρόστερ 38 παικτών προσπαθεί πρώτα να αδειάσει το ρόστερ και να εξοικονομήσει χρήματα, στον Ολυμπιακό με ρόστερ 37 παικτών, θέλουν μια νέα ομάδα. Εδώ κάτι δεν πάει καλά.

Παναθηναϊκός και Άρης

Για τις άλλες ομάδες που έπαιξαν στην Ευρώπη δεν μπορεί να πεί κανείς τίποτε. Τα έδωσαν όλα. Αυτό όμως είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο πια; Να τα δίνεις όλα και να αποκλείεσαι από τον 1ο γύρο του Conference; Ειδικά ο Παναθηναϊκός που έχει φάει το CHL με το κουτάλι;

Ο Παναθηναϊκός προόδευσε πολύ πέρσι. Ωστόσο, η Σλάβια Πράγας, μια ομάδα η οποία θα τον έβλεπε παλαιότερα με δέος, προόδευσε στα τελευταία χρόνια πολύ περισσότερο. Με κύριο όπλο την αξιοποίηση της Αφρικανικής αγοράς. Νέες εξελίξεις στις οποίες εμείς δεν ανταποκρινόμαστε. Μυρωδιά δεν έχουμε πάρει. Ο Παναθηναϊκός πάει καλά πάντως με καλό προπονητή, παίκτες και έχει να φωνάζει δικαίως για τη διαιτησία.

Το Project του Άρη έχει ρίσκο. Η τακτική Καρυπίδη, θυμίζει παιδικές ασθένειες παλιών προέδρων. Το γεγονός ότι κάνει και τον τεχνικό διευθυντή, δεν είναι σωστό. Ο Άρης παίρνει παίκτες από εδώ και από εκεί, κάποια παλιά καλά ονόματα, κάποιους που δεν τους πήραν οι άλλοι. Πολλούς για τα τελευταία τους ένσημα. Όλοι πέρασαν από αυτό το στάδιο. Πώς θα κάνει ομάδα με όλα αυτά; Πάντως ο προπονητής του είναι πολύ σοβαρός.

Η ΑΕΚ η οποία δεν έπαιξε στην Ευρώπη, προηγείται ένα χρόνο. Δηλαδή αφού έπαθε πέρσι το απόλυτο στραπάτσο, φέτος δείχνει για πρώτη φορά σοβαρότητα, σχέδιο και ορθολογισμό. Πολύ καλή ενίσχυση με χειρουργικό τρόπο, ακριβώς δηλαδή όπου και όσο χρειάζεται. Αναμένεται, σε συνδυασμό με το νέο γήπεδο και τη δυναμική που δημιουργεί, πολύ καλή και ίσως φαβορί.

Εντύπωση μου προκαλεί ο Αστέρας Τρίπολης. Οι εύποροι και σοβαροί ιδιοκτήτες του, μετά από τα χρόνια της σταθερότητας και ενός πετυχημένου μοντέλου θα μπορούσαν να ανοίξουν λίγο την στρόφιγγα και να ανεβάσουν το επίπεδο, χωρίς ρίσκο. Θα μπορούσαν έτσι να «βάλουν πλάτη» ώστε να βελτιωθεί το πρωτάθλημα με τη δημιουργία ακόμη μιας καλής ομάδας και με το αζημίωτο. Ακόμη και μια Λουντογκόρετς θα μπορούσαν να φτιάξουν. Ούτε πιο μεγάλη είναι ο πόλη αυτή, ούτε πιο ευκατάστατος ο ιδιοκτήτης της, ο οποίος παρεμπιπτόντως ξόδεψε δύο καλά συμβόλαια ποδοσφαιριστών προχθές στη Μύκονο, σε ένα βράδυ πριβέ με τον Ρέμο. Οι ιδιοκτήτες της Τρίπολης είναι τουλάχιστον πολύ σοβαροί.

Ο ΟΦΗ είναι μια πολύ υγιής ποδοσφαιρικά ομάδα, με την έννοια ότι τον διοικούν παλιοί δικοί του ποδοσφαιράνθρωποι. Ό,τι πρέπει για τη δημιουργία μιας ποιοτικής ομάδας, γιατί όχι ανάλογη της εποχής Γκέραρντ. Φαίνεται ότι ο ιδιοκτήτης είναι οικονομικά αδύναμος, ενώ και ο κόσμος της Κρήτης δεν προσφέρει πια δυναμική. Δεν είναι δυνατόν ολόκληρη η Κρήτη να έχει μόνο μια τόσο αδύναμη ομάδα.

Τα Γιάννενα δίνουν πολύ καλά δείγματα τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά λείπει η φιλοδοξία για το παραπάνω βήμα. Έτσι ό,τι ποιοτικότερο σε παίκτες και προπονητές υπάρχει, χρησιμοποιεί την ομάδα ως σκαλοπάτι.

Ο Βόλος του Μπέου κάνει υπερβάσεις ποιότητας σε σχέση με τις οικονομικές του δυνατότητες οι οποίες οφείλονται στην ικανότητα και την αποκλειστική συμμετοχή του ίδιου στην επιλογή παικτών και στα πάντα. Έστω κι έτσι δίνει κάτι θετικό στο πρωτάθλημα.

Ο παλιός καλός Ατρόμητος φαίνεται πια «τελειωμένος», ενώ οι δυνατότητες Παναιτωλικού, Λαμίας, Ιωνικού και Λεβαδειακού είναι μικρές. Υγιής ομάδα ο πρώτος, συχνά καλή, με ωραίο γήπεδο και εγκαταστάσεις, αλλά μέχρι εκεί.

Από την 2η κατηγορία δεν φαίνεται τίποτε αξιόλογο που θα συμβάλει σε άνοδο του επιπέδου, πλην της νέας ΑΕΛ και ίσως της, νεοφώτιστης, Παναχαϊκής λόγω πόλης και γηπέδου. Άντε να βάλουμε και τον Ηρακλή, ως μια παλιά καλή φανέλα.

Πώς να ανέβει το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος και ποδοσφαίρου; Με πρωταθλήματα 10 ομάδων. Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πάει το βουνό στον Μωάμεθ.

Δηλαδή αφού δεν μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο οι ομάδες με επενδύσεις, αφού είναι αδύναμες και σε οπαδική και σε οικονομική βάση, πρέπει να λιγοστέψουν και να το κάνουν λόγω ανταγωνισμού. Να γίνουν 10. Προσοχή 10 και όχι 12, διότι με τις 12 χρειάζονται μπαράζ ενώ με τις 10 γίνεται πολύ ωραίο πρωτάθλημα τεσσάρων γύρων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πληθυσμό και τον πλούτο της χώρας μπορούμε να έχουμε μόνο 3-4 καλές ομάδες, πράγμα ανέφικτο. Άρα θα πάμε στις λιγότερες εφικτές.

Λιγότερες ομάδες λοιπόν, ώστε όλες να τρέχουν και να μη φτάνουν. Είτε για τους τίτλους και τις διακρίσεις, είτε, το κυριότερο, για τη σωτηρία. Όχι να κινδυνεύουν μόνο δύο και οι άλλες, από τα μισά και μετά, να κάααθονται. Και επειδή η αργία είναι μήτηρ πάσης κακίας, όπως μας έλεγαν και στο σχολείο, πάρε και 40 αγώνες ύποπτους για προκαθορισμένο αποτέλεσμα, να έχεις. Πάρε και τη 20η θέση στην ΟΥΕΦΑ, πάρε και αποκλεισμούς από ομάδες που δεν τις ξέρει ούτε ο περιπτεράς κοντά στο γήπεδό τους, να έχεις. Πάρε και έναν καλό καναπέ να βλέπεις τους άλλους να παίζουν στους ευρωπαϊκούς ομίλους, να τον έχεις επίσης.

πρωταθλητήςπρωτάθλημαειδήσεις τώραSuper LeagueΑΕΚΠαναθηναϊκόςΠΑΟΚΟλυμπιακός