Απόψεις|25.02.2019 14:48

Οι έγνοιες του ΚΙΝΑΛ

Βούλα Κεχαγιά

Είναι και αυτή η «Ωκεανίδα» που χάλασε το πρόγραµµα του Κ. Μητσοτάκη στη Θράκη και της Φ. Γεννηµατά στις Πρέσπες. Και άντε, η διάθεση του προέδρου της ΝΔ µπορεί να ισορρόπησε όταν εξέλαβε ως δικαίωση της αγωνίας του για τη Συµφωνία των Πρεσπών το προκλητικό δηµοσίευµα του BBC, που εντοπίζει καταπιεσµένη µακεδονική µειονότητα στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής όµως δεν κατάφερε να πάει στις Πρέσπες για να ακυρώσει πολιτικά τα επιχειρήµατα της κυβέρνησης και αυτό που έµεινε ήταν η ακύρωση της επίσκεψής της. Παρ’ όλα αυτά, η κυρία Γεννηµατά οµιλεί κανονικά απόψε στη Θεσσαλονίκη µε θέµα «Η Μακεδονία στο επίκεντρο». Η επιλογή του θέµατος εντάσσεται προφανώς στην προσπάθεια τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να αξιοποιήσουν την κυβερνητική φθορά στον βορειοελλαδικό χώρο λόγω του Μακεδονικού. Ο δε υποψήφιος δήµαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας, που θα βρίσκεται κοντά στη Φώφη, δεν έχει πατήσει ακόµη την µπανανόφλουδα, αξιοποιώντας τη γνώση από τα µεσοβέζικα του παλιού Συνασπισµού µε διατυπώσεις όπως «οι Πρέσπες θα κριθούν µακροπρόθεσµα».

Κάπως έτσι, ενώ η Πειραιώς δείχνει να έχει ξεκαρφιτσώσει από το κέντρο του πίνακα των ανακοινώσεών της το Μακεδονικό, η Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να επενδύει στη Συµφωνία των Πρεσπών πιστεύοντας ότι µπορεί να συγκρατήσει πολύτιµες ψήφους, που υπό άλλες προϋποθέσεις µπορεί να κατέληγαν στην Κουµουνδούρου. Ο πόλεµος που έχει κηρύξει στον ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει έναν ιδιότυπο µακεδονικό αγώνα και οπωσδήποτε συσπείρωση όλων των στελεχών του Κινήµατος Αλλαγής.

Κάπου εδώ µπερδεύει η εντυπωσιακά καθυστερηµένη κατά έξι µήνες αντίδραση της επιτροπής δεοντολογίας του ΚΙΝΑΛ, που ζητά από την ΚΕ να αποφασίσει πειθαρχικά µέτρα εις βάρος της Αννας Καραµάνου. Η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγορείται µαζί µε την πρώην βουλευτή Βαγγελιώ Σχοιναράκη ότι συνέπραξαν µε τη Νέα Δηµοκρατία για την εκλογή τους στην «Επιτροπή Γυναικών της Βουλής» (δεν υπάρχει τέτοιος φορέας, αλλά «Πολιτικός Σύνδεσµος Γυναικών») για καθαρά προσωπικούς λόγους. Ειδικά για την Σχοιναράκη ισχύει πως στηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Ν∆, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων. Περίεργα πράγµατα, καθώς η Σχοιναράκη ετοιµάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της ως ανεξάρτητη για το ∆ήµο Ηρακλείου. Εκεί που το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τον Γιάννη Κουράκη, ο οποίος προ ηµερών µόνο καλά λόγια είχε για τον Κυριάκο, «έναν από τους σύγχρονους πολιτικούς της λεγόµενης νέας γενιάς, µε κύρια χαρακτηριστικά τη µεθοδικότητα, την αποτελεσµατικότητα και την εργασιοµανία».

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ