Απόψεις|01.01.2023 16:40

Η δήλωση του κ. Ακάρ περί εξόδου της Ελλάδος από την Λωζάννη δεν είναι ένα ακόμα ευφυολόγημα

Βύρων Ματαράγκας

Mετά από το σοκ, που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση στην Λεωφόρο Ανεξαρτησίας στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης στις 13 Νοεμβρίου 2022, η ζωή επανήλθε στους κανονικούς ρυθμούς της με τα γνωστά φλέγοντα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης!

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι με ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως ο Υπουργός Άμυνας κ. Ακάρ και ο κ. Ιμπραχίμ Καλίν - ο οποίος είναι τα μάτια και τα αφτιά του Προέδρου Έρντογαν- με επανειλημμένες σκληρές  δηλώσεις τους ζήτησαν την «αποχώρηση όλων των στρατιωτικών μονάδων, ακόμα και της αστυνομίας».... από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Δωδεκάνησο!

Όμως, μία πολύ σημαντική δήλωση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας πέρασε εντελώς απαρατήρητη μέσα στην ροή της καθημερινής ειδησεογραφίας. Πρόκειται για την δήλωση του κ. Ακάρ περί εξόδου της Ελλάδος από την Λωζάννη ένεκα της στρατιωτικοποιήσεως των νησιών του Αιγαίου!

Η δήλωση αυτή αντιμετωπίστηκε στην Ελλάδα ως ένα ακόμα παραλήρημα, ένας ακόμα παροξυσμός, μία ακόμα υστερία, μία ακόμα φρενίτιδα των Τούρκων και άλλα παρόμοια παιδαρειώδη ευφυολογήματα!

Σε μία περίοδο, κατά την οποία η όξυνση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις έχει ηλεκτρίσει επικίνδυνα την ατμόσφαιρα, το γεγονός ότι οι σχολιαστές, αναλυτές, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και λοιποί συμπαρομαρτούντες ειδήμονες και μή στην Ελλάδα, παίρνουν αυτές τις δηλώσεις στο σορολόπ, δείχνει μία απίστευτη εγκληματική ανευθυνότητα!

Εκπλήσσομαι με το γεγονός ότι, δεν βγήκε κάποιος με στοιχειώδη σοβαρότητα και υπευθυνότητα να διερωτηθεί τι εννοούσε ο ......ποιητής μιλώντας για «έξοδο της Ελλάδος από την Λωζάννη»;

Πρόκειται για την δήλωση στη συνέχεια προηγουμένων δηλώσεων ενός Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σοϊλού, είναι οι ισχυρότεροι πολιτικοί στην Τουρκία μετά τον Πρόεδρο Έρντογαν, και όχι για την δήλωση ενός κλόουν περιφερόμενου θιάσου!

Σκόπιμο κρίνεται να συμπληρώσω για την ορθή ενημέρωση των Νεοελλήνων, ότι, ο κ. Ακάρ είναι έμπιστος και του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ!!!

Ήδη με άρθρο μου στις 3 Αυγούστου 2020 είχα απαριθμήσει και περιγράψει τις μεθοδευμένες κινήσεις των Τούρκων μεταξύ ενός θερμού επεισοδίου και της ενόπλου συρράξεως με την Ελλάδα.

Ως πρώτη κίνηση είχα αναφέρει την έγερση του ζητήματος της αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών του Αιγαίου. Κάτι που έγινε! Μάλιστα, έγραψα σε εκείνο το άρθρο μου ότι, πρόθεσή τους είναι να το πάνε πολύ μακρυά και να κατηγορήσουν την Ελλάδα για διάπραξη εγκλήματος κατά της Ειρήνης!

Επί πλέον, επεσήμανα τον εύστοχο τρόπο- θα έλεγα τον πονηρό τρόπο- με τον οποίον ο Υπουργός κ. Ακάρ έθεσε το θέμα!

Συγκεκριμένα είπε: «Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα υπό την αίρεση της αποστρατιωτικοποιήσεως! Η αίρεση αυτή δεν πληρούται! Συνεπώς και η επέλευση του αποτελέσματος πρέπει να ανακληθεί!». 

Στοιχειώδεις γνώσεις των Γενικών Αρχών του Δικαίου  περί πληρώσεως της αιρέσεως και επελεύσεως των εννόμων αποτελεσμάτων, και μή πληρώσεως της αιρέσεως και μή επελεύσεως των εννόμων αποτελεσμάτων αυτής αντιστοίχως!

Ενδείκνυται να υπενθυμίσω ότι δεν πρόκειται για ατομικές δηλώσεις του Υπουργού κ. Ακάρ, ο οποίος άλλωστε είναι Στρατηγός. Έχει στρατιωτική αγωγή! Δεν έχει νομική παιδεία!

Πρόκειται για μία – όπως πάντα- μεθοδευμένη κίνηση των Τούρκων που έχει επιμελώς προετοιμασθεί από ομάδα ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν όλες τις πτυχές του θέματος και εισηγήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες με εναλλακτικές δράσεις!

Ως προς το θεμελιώδες ερώτημα, άραγε τι εννοούσε ο ποιητής..........μιλώντας για «έξοδο της Ελλάδος από την Λωζάννη», παρατηρώ τα ακόλουθα:

Ως γνωστόν, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι, η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε τα νησιά του Αιγαίου και έτσι παραβίασε το άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, προς εξασφάλιση της Ειρήνης η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για εγκατάσταση ναυτικής βάσης ή για ανέργεση κάποιου οχυρωματικού έργου (παρ.1).

Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά αυτά θα έπρεπε να περιορισθούν στον συνήθη αριθμό των καλουμένων για την στρατιωτική υπηρεσία, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκγυμνάζονται επί τόπου, και σε μία δύναμη χωροφυλακής και αστυνομίας που θα έπρεπε να είναι ανάλογη προς την δύναμη χωροφυλακής και αστυνομίας που υπάρχει σε ολόκληρο το έδαφος της Ελλάδος (παρ.3).

Ως προς την ουσία του ζητήματος, δηλαδή σχετικά με την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ως γνωστόν η Τουρκία έστειλε δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στις οποίες απάντησε η Ελλάδα με ισάριθμες επιστολές.

Σχετικά με τις επιστολές της Ελλάδος, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαούσογλου δήλωσε ότι, οι επιστολές αυτές δεν περιέχουν νομικά επιχειρήματα!

Μη γνωρίζοντας το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορώ να έχω άποψη!

Όμως, γνωρίζω τις νομικές συνέπειες που υπαινίσσεται ο κ. Ακάρ με την προαναφερθείσα δήλωση του.

Ο κ. Ακάρ αναφέρεται στο άρθρο 60, παρ. 2 της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 για το Δίκαιο των Συνθηκών.

Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου αυτού, ουσιώδης παραβίαση πολυμερούς συνθήκης από ένα μέρος παρέχει το δικαίωμα στο άλλο μέρος που θίγεται ιδιαίτερα από την παραβίαση, να την επικαλεσθεί ως λόγο αναστολής της Συνθήκης εν όλω ή εν μέρει ως προς τις σχέσεις με το υπαίτιο κράτος.

Σύμφωνα δε με την παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου, ουσιώδη παραβίαση συνθήκης αποτελεί η παραβίαση μιάς διατάξεως σημαντικής για την πραγματοποίηση του αντικειμένου ή του σκοπού της συνθήκης.

Σημειωτέον ότι, η Σύμβαση της Βιέννης του 1969 για το Δίκαιο των Συνθηκών κωδικοποίησε το προισχύον διεθνές εθιμικό δίκαιο. Επομένως δεσμεύει όλα τα κράτη, ακόμα και εκείνα, τα οποία δεν κύρωσαν την Σύμβαση αυτή.

Λέει λοιπόν, ο κ. Ακάρ ότι, η Τουρκία, η οποία θίγεται ιδιαίτερα από την παραβίαση εκ μέρους της Ελλάδος του άρθρου 13 της Συνθήκης της Λωζάννης, θα μπορούσε να επικαλεσθεί το άρθρο 60, παρ.2 της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 για το Δίκαιο των Συνθηκών, και να ζητήσει την αναστολή της Συνθήκης της Λωζάννης ως προς τις σχέσεις με την Ελλάδα!

Αναμφιβόλως το άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάννης περιέχει διάταξη σημαντική για την πραγματοποίηση του σκοπού της Συνθήκης, που είναι η εξασφάλιση της Ειρήνης.

Η Συνθήκη της Λωζάννης περιέχει 143  άρθρα. Επισυνάπτονται 17 Συμβάσεις, Δηλώσεις και Πρωτόκολλα, που υπογράφηκαν στην Λωζάννη την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 24 Ιουλίου 1923.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να ζητήσει την αναστολή της Συνθήκης της Λωζάννης εν όλω, αλλά εν μέρει ως προς τις σχέσεις με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα ζητήσει την αναστολή του άρθρου 12, με το οποίο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εκτός της Ίμβρου, της Τενέδου και των Λαγουσών Νήσων, και συγκεκριμένα η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία τέθηκαν υπό την κυριαρχία της Ελλάδος.

Αυτό εννοεί ο κ. Ακάρ και οι λοιποί Τούρκοι αξιωματούχοι, όταν μιλάνε για αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου! Δεν εννοούν κατ΄ανάγκη στρατιωτική κατάληψη των νησιών αυτών!

Η επίκληση του άρθρου 60, παρ.2 της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 για το Δίκαιο των Συνθηκών μπορεί να γίνει με δήλωση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τα λοιπά αντισυμβαλλόμενα κράτη της Συνθήκης της Λωζάννης, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ρουμανία και τα διάδοχα κράτη του «Κράτους των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων», δηλαδή την Σερβία, την Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, την Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την Κροατία και την Σλοβενία.

Επιπροσθέτως, η Τουρκία θα ισχυρισθεί ότι, η παραβίαση του άρθρου 13 της Συνθήκης της Λωζάννης, που είναι μία Συνθήκη Ειρήνης,συνιστά Έγκλημα κατά της Ειρήνης!

Προ τριμήνου, μιλώντας επί 40 λεπτά στο Τηλεοπτικό Κανάλι AKIT, που είναι ο εκφραστής της Θεοκρατίας και των Θρησκευομένων και υποστηρίζει τον Πρόεδρο Έρντογαν και το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP),εξήγησα με πειστικά επιχειρήματα κοινής λογικής ότι, τα νησιά του Αιγαίου στρατιωτικοποιημένα δεν συνιστούν απειλή για την Τουρκία!

Ο παρουσιαστής της εκπομπής, υψηλόβαθμο στέλεχος του συγκροτήματος ΑΚIT, αφού με άκουσε χωρίς να με διακόψει, είπε ότι, η Τουρκία θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο!!!

Πρόκειται για μία ατραπό άκρως επικίνδυνη για την Ελλάδα, που δεν αντιμετωπίζεται με δηλώσεις πρωθυπουργών και υπουργών κρατών-μελών της Ε.Ε. του στυλ «δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου»! Βέβαια, αυτές οι δηλώσεις γίνονται ύστερα από αίτημα- προτροπή της κυβερνήσεως της Ελλάδος!

Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να γιατρέψει τους πόνους της περιτονίτιδος και του καρκίνου με απλά παυσίπονα!

Πλανώνται πλάνην οικτράν, όσοι στην Αθήνα νομίζουν ότι, η Ελλάδα, ταμπουρωμένη πίσω από τον Θείο Σαμ και την Ε.Ε., θα κατισχύσει επί της Τουρκίας!

ΤουρκίαΣυνθήκη της ΛωζάνηςΧουλούσι Ακάρ