Απόψεις|28.02.2019 14:28

Σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν: Πέρα από το Κασµίρ

Γιώργος Καπόπουλος

Για ποιον λόγο η παγωµένη σύγκρουση Ινδίας - Πακιστάν στην περιοχή αυτή έγινε ξανά θερµή; Καθοριστική σηµασία έχει η δυναµική αναβάθµισης του Πακιστάν στο πλαίσιο της πολιτικής Τραµπ απέναντι στο Ιράν, µε σηµείο αναφοράς τις διαπραγµατεύσεις των ΗΠΑ µε τους Ταλιµπάν για την επόµενη µέρα στο Αφγανιστάν.

Συµµετοχή και -πολύ περισσότερο- κυριαρχία των Ταλιµπάν στην κυβέρνηση της Καµπούλ σηµαίνουν πρώτα και πάνω απ’ όλα επικυριαρχία του Πακιστάν στο Αφγανιστάν και ταυτόχρονα συρρίκνωση της επιρροής του Ιράν, που παραδοσιακά στήριζε και στηρίζει τη βόρεια συµµαχία.

Οι Ταλιµπάν προέρχονται από την εθνότητα των Παχτούνων, που πλειοψηφεί στο Αφγανιστάν αλλά και στην όµορη βορειοδυτική επαρχία του Πακιστάν. Μια επιστροφή, δηλαδή, στην κατάσταση πραγµάτων της περιόδου 1996-2001, όταν οι Ταλιµπάν κυβερνούσαν την Καµπούλ υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Ισλαµαµπάντ.

Ετσι, οτιδήποτε συµβαίνει στο Κασµίρ καταγράφεται στο Νέο ∆ελχί ως µήνυµα του Ισλαµαµπάντ ότι διεκδικεί ενισχυµένο ρόλο τόσο στους διµερείς µε την Ινδία συσχετισµούς όσο και συνολικά στις περιφερειακές ισορροπίες στη Νοτιοδυτική Ασία.

Είναι σαφές ότι βρισκόµαστε µπροστά στις πρώτες παρενέργειες της προσεχούς αµερικανικής αναδίπλωσης-απόσυρσης από το Αφγανιστάν.

Σε ποιον βαθµό τα παραπάνω θα επηρεάσουν δυσµενώς τις διµερείς σχέσεις ΗΠΑ - Ινδίας, που έχουν καταγράψει τα τελευταία χρόνια σηµαντική πρόοδο, µε κοινό παρονοµαστή ζωτικών συµφερόντων την αντιµετώπιση της ισχυροποίησης της Κίνας; Θα φέρουν οι περιφερειακές φιλοδοξίες του Πακιστάν -µε τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των κρατών του Κόλπου, αλλά και µε την ανοχή των ΗΠΑ- πιο κοντά το Νέο ∆ελχί µε την Τεχεράνη; Στην πολυπαραµετρική παραπάνω εξίσωση περιφερειακών ισορροπιών, που αφορούν συνολικά τη Νοτιοδυτική Ασία, είναι βέβαιο ότι θα δηλώσει «παρών» και η Μόσχα.

ΠακιστάνΙνδίαΚασμίρ