Απόψεις | 07.05.2023 11:31

Το τρένο της μεγάλης φυγής: Γιατί μεταναστεύουν οι νέοι μας;

Ανδρέας Ι. Μουρατίδης

Ποια χώρα μπορεί να αισιοδοξεί για το μέλλον της, όταν οι νέοι άνθρωποι τής γυρίζουν την πλάτη και αποφασίζουν να φύγουν; Δυστυχώς, η χώρα μετά την αθρόα μετανάστευση σε Αυστραλία-Αμερική-Γερμανία πριν από αρκετές δεκαετίες και την μεγάλη φυγή των νέων, κυρίως επιστημόνων, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης  αντιμετωπίζει σήμερα στην Ελλάδα του Μητσοτάκη για τρίτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης των νέων της.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί το 20% των ενηλίκων (2.000.000 στον συνολικό πληθυσμό) έχει αποφασίσει να φύγει, το 50% των γονέων έχουν ήδη ή θα αντιμετωπίσουν τον ξενιτεμό των παιδιών τους, ενώ το 63% των νέων που φεύγουν κατευθύνονται στο εξωτερικό και το 34% μεταναστεύουν εσωτερικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό εντοπίζεται στις αγροτικές περιοχές, ακολουθούν οι ημιαστικές και τέλος οι αστικές. Ως βασικά αίτια προσδιορίζονται η ακρίβεια, οι οικονομικές δυσκολίες και η ανεργία. Πολύ πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ δείχνει « ότι η νέα γενιά έχει το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές (παρά την έντονη διαρροή «εγκεφάλων»-brain drain-προς το εξωτερικό) και ταυτόχρονα έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας τόσο ως προς τις μεγαλύτερες ηλικίες όσο και ως προς τις άλλες χώρες της ΕΕ», την θεαματική πτώση και στην συμμετοχή της νεολαίας στο εργατικό δυναμικό όπως και την φυγή στο εξωτερικό νέων με υψηλά προσόντα.

Αν σκεφτούμε ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να δημιουργήσει και να ανθίσει η νεολαία μας, θα διαπιστώσουμε ότι το καθεστώς Μητσοτάκη δεν έχει αφήσει τίποτε όρθιο!

Όταν οι νέοι έχουν να αντιμετωπίσουν την τεράστια ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, τα δυσβάσταχτα ενοίκια και την εργασιακή ζούγκλα που έφερε ο νόμος Χατζηδάκη με λίγες δουλειές, αναξιοπρεπείς αμοιβές, ελαστικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, διάλυση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, είναι σίγουρο ότι δεν έχουν εξασφαλισμένη την βάση για να κάνουν σχέδια, όνειρα, οικογένεια. Το παραγωγικό και οικονομικό σύστημα της χώρας μας δεν προσφέρει ικανοποιητικό αριθμό θέσεων εργασίας υψηλών δεξιοτήτων. Κι αν κάποιοι νέοι μας επιβιώνουν με την βοήθεια των οικογενειών τους και συνθλίβονται στην σκληρή πραγματικότητα, έχουν στην συνέχεια να αντιμετωπίσουν σωρεία προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία , την παιδεία, την αναξιοκρατία, την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών, την διαφθορά και την σήψη σε ανώτατα κρατικά επίπεδα, την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία και  το σοβαρό θέμα της ασφάλειας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Ανασφάλεια στον τομέα της υγείας με τη διάλυση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση των παροχών υγείας. Διαλυμένη και σκοταδιστική δημόσια παιδεία με προβλήματα ασφάλειας στα εγκαταλελειμμένα σχολεία μας, την κατάργηση της κοινωνιολογίας,  το περίφημο “σκόιλ ελικίκου” για την κατάρτιση νέων επιστημόνων, την μείωση χρηματοδότησης των ΑΕΙ, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την πανεπιστημιακή Αστυνομία, τους 20000 υποψηφίους εκτός Πανεπιστημίων βορά στα ιδιωτικά κολλέγια ή στην εργασιακή ζούγκλα. Αναξιοκρατία με την επαναφορά του κομματικού-πελατειακού κράτους της δεκαετίας του 50 με όργιο προσλήψεων “γαλάζιων ημετέρων” σε υψηλές δημόσιες θέσεις πολλές φορές με ανύπαρκτα ή πλαστά προσόντα ή γενικά στο δημόσιο με αδιαφανείς διαδικασίες.

Οι νέοι μας αισθάνονται ότι δεν ζουν σε μια κανονική δημοκρατική ελεύθερη χώρα, επειδή τα ΜΜΕ λειτουργούν ως κυβερνητικά φερέφωνα, δεν υπάρχει πλουραλισμός, η κοινή γνώμη χειραγωγείται με ψέματα, προέκυψε το φοβερό σκάνδαλο των υποκλοπών για το οποίο η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απολογήθηκε αλλά αγνόησε επιδεικτικά τις παρεμβάσεις της ΕΕ. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πρόσφατα η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 108η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες και από τις τελευταίες στην Ευρώπη στον τομέα των δημοκρατικών ελευθεριών.  Κάθε μέρα μαθαίνουμε και για κάποιο σκάνδαλο που αφορά στην διαφθορά δημόσιων αξιωματούχων , στην καταπάτηση του Δικαίου όταν πρόκειται για ημέτερους, στην στήριξη βρώμικων κυκλωμάτων. Η εικόνα της χώρας διασύρεται διεθνώς.

Σε όποια διαμαρτυρία με πρωτοπόρους την νεολαία μας, από την εποχή της πανδημίας έως σήμερα με πρόσφατο το δυστύχημα των Τεμπών, απαντούν με σκληρή καταστολή, με ατιμωρησία των ιθυνόντων, με αναλγησία. Να θυμηθούμε την αιφνιδιαστική έφοδο της αστυνομίας και την απομάκρυνση ανηλίκων στην ταινία Joker, τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη κατά την πανδημία, τον εγκλεισμό επί μήνες και την τηλεκπαίδευση-μέτρα που δεν απέδωσαν εξαιτίας της συνειδητής αποδυνάμωσης του ΕΣΥ-, τα χημικά στην συναυλία του Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ, την ανεξέλεγκτη βία με πρόσχημα την βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, τους τραυματισμούς και τις αναίτιες συλλήψεις διαδηλωτών ή αθώων πολιτών ακόμη και μέσα στα σπίτια τους.

Η Ελλάδα “τρώει” τα παιδιά της κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η τραγωδία των Τεμπών απέδειξε ότι το καθεστώς Μητσοτάκη δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την αυτονόητη ασφάλεια των πολιτών στις μετακινήσεις. Η νεολαία μας δεν μπορεί να ξεχάσει τον φόβο που αισθάνθηκε και τον μετέτρεψε σε οργή και αγανάκτηση. Στην σωρεία των προβλημάτων που ήδη αντιμετώπιζε ήρθε να προστεθεί ο αδόκητος θάνατος 57 ανθρώπων, κυρίως νέων. Γιατί λοιπόν να μείνουν στην χώρα;

Θα πρέπει όλοι μας να τους δείξουμε με τους δικούς μας αγώνες ότι θέλουμε να γίνουμε συνοδοιπόροι τους και να δώσουμε με την ψήφο μας την ευκαιρία σε μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα  προσφέρει τα κίνητρα και το κοινωνικό πλαίσιο ασφάλειας που έχουν ανάγκη.

Επειδή ο Σύριζα δεσμεύεται να πατάξει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να ενισχύσει όλους τους  επαγγελματίες, να ανακτήσει την εργασία με αξιοπρέπεια, να προβεί σε παραγωγική ανασυγκρότηση και στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές, να δώσει κίνητρα και να ενισχύσει τους νέους επιστήμονες.

Επειδή θα δώσει απάντηση στο σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με στήριξη μητέρας, παιδιού και με νέα στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια.

Επειδή θα ανατάξει το ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με αξιοπρεπείς αμοιβές, με ενίσχυση των υποδομών.

Επειδή θα εφαρμόσει ένα ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Παιδείας που να αρμόζει σε σύγχρονο ανεπτυγμένο κράτος με έμφαση στην καλλιέργεια της οικολογικής ευαισθησίας , στην προετοιμασία για την νέα ψηφιακή εποχή και την αντιμετώπιση ενός ταχύτατα μεταβαλλόμενου κόσμου.

Επειδή θα κτίσει την σχέση εμπιστοσύνης πολίτη -κράτους με ένα δίκαιο, ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος.

Επειδή θα θεωρεί και θα αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως ύψιστο στοιχείο της ταυτότητάς μας.

Επειδή τα δημόσια αγαθά όπως το νερό θα ανήκουν στην κοινωνία.

Ο αγώνας θα δοθεί για τα παιδιά μας, για έναν τόπο που θα τα αγκαλιάζει, θα τα σέβεται και θα τους προσφέρει τον ορίζοντα για σχέδια και όνειρα.

ΣΥΡΙΖΑνέοιεκλογέςμετανάστευσηειδήσεις τώρα