Απόψεις|18.05.2023 07:50

Αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, επιλογή ευθύνης

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Στη διάρκεια της τετραετίας που ολοκληρώνεται, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και παρά τις όποιες αστοχίες και καθυστερήσεις, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας, έβγαλε αυτή από τις φουρτούνες και την οδήγησε σε ασφαλή λιμάνια.

Στη διάρκεια της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, με 60 περίπου δις ευρώ κεφάλαια στήριξής της, χωρίς να ρισκάρουμε και να θέσουμε νέους κινδύνους για την οικονομία μας. Και πραγματικά, παρά τις μεγάλες έκτακτες δυσκολίες που προέκυψαν, η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ανοδική. Αφήσαμε οριστικά πίσω τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, μειώσαμε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, εφαρμόσαμε μια σειρά από πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που κατέστησαν τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Η οικονομία μας έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής και πολύ πιο ανταγωνιστική, αναπτύχθηκε σχεδόν 5,6% το 2022, ρυθμός σχεδόν διπλάσιος του μέσου όρου που προβλέπεται για την ευρωζώνη. Στη σύγκριση 34 χωρών του ΟΟΣΑ, η Economist Intelligence Unit κατέγραψε ότι η Ελλάδα είδε τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ανάμεσα σε 81 χώρες μεταξύ 2019-2022, ενώ και εξαγωγές, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ξεπερνούν το 40%.

Αυτή η ανοδική αυτή πορεία της χώρας πρέπει να συνεχιστεί. Στις κάλπες της Κυριακής θα κριθεί αν θα κάνουμε ακόμη πιο τολμηρά και αποφασιστικά βήματα, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για την επόμενη τετραετία: διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, καλύτερους μισθούς για όλους με αυξήσεις στο 25%, αξιοπρεπή Υγεία, προσιτή στέγη για τους νέους, μέριμνα για τους πιο ευάλωτους, ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους, φθηνό και καθαρό ρεύμα από τον ήλιο και τον άνεμο, ασφαλή σύνορα, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και οριστική λύση στο μεταναστευτικό με τη συνδρομή της Ευρώπης.

Είναι από τις πιο κρίσιμες εκλογές από τη Μεταπολίτευση και μετά αυτές της 21ης Μαΐου. Διεξάγονται σε μια κρίσιμη συγκυρία, με τις δυσκολίες φυσικά να μην έχουν τελειώσει. Σε ένα εύθραυστο διεθνές περιβάλλον, με έναν απρόβλεπτο γείτονα δίπλα μας ο οποίος μπορεί να συνεχίσει να είναι απρόβλεπτος μετά τις εκλογές, η Ελλάδα θέλει καθαρό ορίζοντα στην πορεία της και θέλει καθαρή λύση στην ηγεσία της. Δεν έχει ανάγκη ούτε από πειράματα ούτε από τυχοδιωκτικές συμπλεύσεις που οδηγούν σε ναυάγια. Με την ψήφο τους οι πολίτες θα αποτρέψουν τόσο την ακυβερνησία όσο και τη διαρκή παραλυσία. Και θα δώσουν στον τόπο μια σαφή πυξίδα για το μέλλον. Το δίλημμα το οποίο θα κληθούν να απαντήσουν είναι πολύ καθαρό: Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε χειροπιαστά αποτελέσματα ή θέλουμε επιστροφή στα ψέματα; Θέλουμε καλύτερους μισθούς και αμοιβές ή θέλουμε ξανά φόρους και περικοπές; Θέλουμε σύνορα ασφαλή ή ανοιχτά σε κάθε απειλή; Επιλέγουμε Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό Τσίπρα;

Στο πλαίσιο αυτό, η ισχυρή Νέα Δημοκρατία είναι αναγκαία για τον τόπο, ως βασική προϋπόθεση για τη σταθερότητά του. Δεν πρόκειται για μια εγωιστική διεκδίκηση ούτε απόρροια κάποιας αλαζονικής συμπεριφοράς εκ μέρους μας. Μακριά από τη Νέα Δημοκρατία αυτά. Όμως, η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που θα μπορούν να λειτουργήσουν γρήγορα και αποφασιστικά την ώρα της κρίσης. Ούτε «ραντεβού στα τυφλά» ούτε µια κυβέρνηση από «γάµο συµφέροντος».

Μόνη λύση, η Αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Επιλογή ευθύνης.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςεκλογέςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραεκλογές 2023