Απόψεις | 25.05.2023 07:58

Ανοίξτε μάτια - ξεβουλώστε αυτιά και αφουγκραστείτε τον λαό: Μια καλόπιστη άποψη

Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου

Από ιστορικής πλευράς το αποτέλεσμα των εκλογών με την απλή αναλογική, αποκάλυψε πλήθος στοιχείων που περιγράφουν, με το πιο κατηγορηματικό τρόπο, την σύγχρονη ψυχολογία αλλά και αντίληψη, του Νεοέλληνα. Το πλήθος των στοιχείων, θετικών και αρνητικών, δεν χωρούν καμιά μα καμιά αμφισβήτηση. Ιδιαίτερα μάλιστα την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου με τις αδιανόητες δυνατότητες των εφαρμοσμένων μαθηματικών μοντέλων δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Μολαταύτα, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Βλέπει πως η πλειοψηφία των χαμένων της εκλογικής αναμέτρηση δεν θέλουν να παραδεχθούν την απλή πραγματικότητα. Το εγώ / εμείς είμαι/είμαστε ο σωστός/σωστότεροι και όλοι οι άλλοι δεν ξέρουν, παραμένει ο ισχυρότερος παράγοντας που καθορίζει τις αποφάσεις, όχι απλά μιας στρατηγικής αλλά ακόμα και της επιβολής αντιλήψεων. Πως είναι δυνατόν να αλλάξεις έναν άνθρωπο σε μια προεκλογική περίοδο, από την νεοναζιστική αντίληψη προς εκείνη την ανθρωπιστική; Δυστυχώς, οι προσεγγίσεις των μετααναλύσεων λένε αλήθειες, κουράζουν, απογοητεύουν βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Και όλα έχουν να κάνουν με το κατά πόσο έχουν δικαίωμα, οι κυρίες και οι κύριοι, που καλώς ή κακώς βρίσκονται σε θέσεις ηγεσίας, να παίζουν με το μέλλον μιας κοινωνίας που εναγωνίως περιμένει βιώσιμα προστάγματα. Και ενώ η κοινωνία τους πλησιάζει αυτοί/τες διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο, με συστήματα παλαιάς κοπής. Μα τα παλιά βρίσκονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τώρα επικοινωνούμε με τικ - τοκ.

Κυρίες και κύριοι, το πολυδιάστατο και ακαθόριστο αφήγημά σας, για κάποιους δαιδαλώδες, δεν έγινε κατανοητό από τον απλό πολίτη. Και όταν η εντολή και ο στόχος δεν έχουν ξεκάθαρη προοπτική, τότε αναπτύσσονται συντηρητικές συμπεριφορές, συντηρητικές δυνάμεις. Και δεν έγινε κατανοητό γιατί ο πολίτης ζει την εποχή του, ενώ εσείς μάλλον έχετε μπερδέψει τις εποχές. Η κοινωνία δεν μπορεί να ρισκάρει κανένα άλλο αφήγημα χωρίς βιωσιμότητα. Η κοινωνία ήδη βιώνει καταστάσεις δύσκολες, ίσως πρωτόγνωρες, αφού από τη μια μεριά οι τοπικοί και διεθνείς παίχτες έχουν πολλαπλασιαστεί, ο παγκόσμιος πλούτος έχει αυξηθεί (>120τρις.), και άρα τα κέντρα εξουσίας, αλλά η φτώχια και η ανέχεια ξεδιπλώνονται κάπου εκεί στις συνοριογραμμές. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε τα δικά τεράστια ζητήματα που σχετίζονται με την βιώσιμη οικονομία, την υγεία, την παιδεία και την εθνική κυριαρχία. Για να μην αναφερθώ στο σκληρό ροκ που μας επιφυλάσσουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα (π.χ. έλλειψη νερού).

Με ποιο αφήγημα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση; Είναι πολύ απλό. Δώστε όραμα βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας με βήματα απλά, σταθερά και πατριωτικά. Δώστε όραμα στις νέες γενιές και σεβασμό στις γηραιότερες. Να θυμάστε τη ρήση, τόπο στα νιάτα σεβασμό στα γεράματα. Υγεία για όλους με όρους ευρωπαϊκούς. Στρωθείτε στη δουλειά, ενδιαφερθείτε για το παρόν βλέποντας το μέλλον πάντα με ιστορικούς όρους.

ψηφοφόροιεκλογέςειδήσεις τώραεκλογές 2023