Απόψεις | 27.06.2023 07:21

Τέσσερα μεγάλα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης

Newsroom

Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο. Να πετύχει να κάνει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα ανταγωνιστική δίπλα στις πιο προχωρημένες δυτικές δημοκρατίες. Ώστε η χώρα μας να μην είναι ο παρίας που τον δέχονται και τον εκτιμούν μόνον επειδή κάποτε στην Ιστορία πρόσφερε τις βασικές έννοιες που στηρίζονται σήμερα οι θεσμοί και οι επιστήμες…Από όλο το υπουργικό έργο τέσσερα υπουργεία έχουν πολύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στα τρία από αυτά επικεφαλής είναι υπουργοί που ανδρώθηκαν πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ.

Το Υπουργείο Παιδείας με τον κυριάκο Πιερρακάκη. Αν θέλουμε να είμαστε στο παιχνίδι του καταμερισμού εργασίας τις επόμενες δεκαετίες στην Ευρώπη, θα πρέπει πολύ απλά να ακολουθήσουμε το φινλανδικό παράδειγμα αλλαγών στην παιδεία. Η Φινλανδία ήταν τελευταία στην εκπαίδευση στα μέσα της δεκαετίας του 1990 που αποφάσισε τομές και μεταρρυθμίσεις και εδώ και χρόνια είναι μακράν πρώτη ίσως και σε όλο τον κόσμο. Ο Πιερρακακης πέτυχε στην προηγούμενη δουλειά του, όπου τώρα θα δοκιμαστεί ένας πετυχημένος δήμαρχος και πρέπει για το καλό της χώρας και της νεολαίας μας, να πετύχει και στο νέο πόστο του.

Για την υγεία δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Σε όποιον Έλληνα μιλήσεις, θα κουνήσει το κεφάλι στο στυλ «άστα να πάνε»... Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ένας άνθρωπος ειδικών αποστολών που μπορεί να πετύχει να αναμορφώσει τον τομέα της υγείας. Έχει δώσει πετυχημένες εξετάσεις παλιότερα σε άλλα υπουργεία. Ένας «επίμονος κηπουρός» που μακάρι να βελτιώσει τα νοσοκομεία και να κάνει τις υπηρεσίες τους ανακούφιση και όχι άγχος για τον κάθε πολίτη.

Στη χώρα μας η Δικαιοσύνη αποδίδεται με ρυθμό χελώνας. Φτάνει σε αρνησιδικία. Και εκεί ο Γιώργος Φλωρίδης έχει ένα μεγάλο στοίχημα, που δεν αφορά μόνον τον κάθε Έλληνα πολίτη που καταφεύγει στο ύστατο καταφύγιο που έχει. Αλλά κυρίως αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, αφού η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης σημαίνει «πράσινο φως» για επενδύσεις που έχει τόσο ανάγκη ο τόπος.

Το τέταρτο υπουργείο, είναι το Υποδομών και Μεταφορών πού έχει ιδιαίτερη ψυχολογική και συμβολική σημασία για όλη τη χώρα μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Εκεί θα δώσει εξετάσεις ο  μεθοδικός και μετρημένος Χρήστος Σταϊκούρας, που αναλαμβάνει το έργο της Ανάστασης του ελληνικού σιδηροδρόμου. Πέρα από τα άλλα καθήκοντα του τομέα του, για αυτό θα κριθεί και μάλιστα πολύ γρήγορα. Ο ορίζοντας δεν μπορεί να είναι μακρινός. Τα τρένα στην Ελλάδα δεν μπορεί να περνούν και εμείς να τα κοιτάμε από την αποβάθρα… Το έργο σε αυτά τα 4 κρίσιμα στοιχήματα αφορά κάθε πολίτη και το μέλλον της ίδιας της χώρας. Δεν είναι κομματικό, αλλά εθνικό. Και έτσι πρέπει όλοι να το δουν.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηΝέα Δημοκρατίαεκλογέςειδήσεις τώραεκλογές 2023αποτελέσματα εκλογών 2023Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023