Απόψεις|18.03.2019 14:35

Οι δύο όψεις της ρητορικής του ΚΙΝΑΛ

Βούλα Κεχαγιά

Κατά τη ρητορική των στελεχών του Κινήµατος είναι δυνάµεις της συντήρησης και µάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη λεγόµενη Νεοδεξιά. Η θεωρία παρουσιάζει ενδιαφέρον αφού υπαινίσσεται πως στις προσεχείς εκλογικές αναµετρήσεις θα αναµετρηθούν δύο συντηρητικοί πόλοι, ο νεοδεξιός και ο παλαιοδεξιός.

Υπ’ αυτή την έννοια και επειδή η φύση της πολιτικής καλύπτει τα κενά, ο προοδευτικός πόλος θα έχει ως εκφραστή του το Κίνηµα Αλλαγής. Κάπως έτσι το πρώην ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ακυρώσει το εγχείρηµα του κυβερνώντος κόµµατος να συσπειρώσει γύρω του δυνάµεις για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συµµαχίας. Το ΚΙΝΑΛ στον δρόµο προς τις κάλπες προσπαθεί να εµφανιστεί ως ο νόµιµος «ιδιοκτήτης» του προοδευτικού χώρου και της Κεντροαριστεράς επιχειρώντας να διώξει τους «καταπατητές» από τα δικά του πολιτικά χωράφια. Εχει τη λογική του. Οµως στην προσπάθεια αυτή οφείλει να εξηγήσει σε ποιους απευθύνεται στο δικό του κάλεσµα για τη συµπόρευση των προοδευτικών. Προφανώς και όχι στους fake προοδευτικούς του νεοδεξιού ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε σε αυτούς που συµπορεύονται τώρα µε την Κουµουνδούρου.

Τι αποµένει; Το Κίνηµα Αλλαγής, προτού καν ονοµαστεί ΚΙΝΑΛ, είχε τη µεγάλη ευκαιρία. Συσπείρωσε γύρω του τέσσερα πολιτικά κόµµατα, τα δύο κοινοβουλευτικά, κινήσεις της σοσιαλδηµοκρατίας και µεµονωµένες προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς. Τα δύο από αυτά (Ποτάµι και ∆ΗΜΑΡ) αποχώρησαν από τη Συµµαχία προτού καν συµπληρωθεί ένας χρόνος από την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ, διαφωνώντας µε στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας. Κάτι έφταιξε για την αποτυχία. Και ενδεχοµένως η Συµφωνία των Πρεσπών να ήταν απλώς η αφορµή για την πρώιµη διάσπασή του. Ο Παπανδρέου παρέµεινε όχι τόσο γιατί ταυτίζεται µε τη γραµµή, αλλά πρώτιστα γιατί δεν µπορούσε να χρεωθεί τον τίτλο του διασπαστή για δεύτερη φορά από το 2014 όταν αποχώρησε και δηµιούργησε το ΚΙ∆ΗΣΟ.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ πως το 2015, αντί να απευθυνθεί στις δυνάµεις της Κεντροαριστεράς, προτίµησε τον Καµµένο για να σχηµατίσει κυβέρνηση. Πράγµατι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ρώτησε το ΠΑΣΟΚ εάν είναι διαθέσιµο. Το ΠΑΣΟΚ όµως τι θα απαντούσε; Γιατί ακόµη και τώρα που τρέχει το 2019 επικαλείται τους «Πινοσέτ» και τους «γερµανοτσολιάδες» του πρώτου µνηµονίου για να αντικρούσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι µία απάντηση που θα πρέπει να δοθεί έστω και εκ των υστέρων.

ΚΙΝΑΛΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατία