Απόψεις | 01.05.2024 04:02

Ζούμε το «1984» του Όργουελ!

Ρόμπερτ Πεφάνης

Αν ήταν εν ζωή ο Τζόρτζ Όργουελ, ο ρεαλιστής συγγραφέας του «1984», της «Φάρμας των ζώων» και πολλών ακόμα έργων, θα μειδιούσε.

Μέρα με τη μέρα, επιβεβαιώνονται οι δυστοπικές προφητείες του για την εξέλιξη της Ανθρωπότητας:

«Αν θέλεις να αποτυπώσεις το μέλλον, φαντάσου μια μπότα να πατάει ένα ανθρώπινο πρόσωπο -για πάντα!»

Η μπότα αυτή είναι πολύ κοντά μας.

Μπροστά στην οικονομική ανέχεια, την φίμωση του ελεύθερου λόγου, την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, την παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης και την περιρρέουσα πολεμική ατμόσφαιρα, βλέπουμε να ορθώνεται το τείχος του φασισμού.

Ήδη, οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, χαρακτηρίζονται από ξενοφοβική ρητορική και μισανθρωπικές πρακτικές. Στην πατρίδα μας, τα ακροδεξιά μορφώματα δυναμώνουν, με την υποστήριξη της κυβέρνησης και μερίδας των ΜΜΕ.

Οι παρακολουθήσεις -όπως αποκαλύφθηκε και στην χώρα μας- αυξάνονται! Οι προοδευτικοί πολίτες, κινδυνεύουν πλέον. Οι έννοιες της δημοκρατίας, της ελεύθερης βούλησης, της ισονομίας θα χαθούν σύντομα, αν δεν υπάρξει αντίδραση.

Η συνεχιζόμενη απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, θα καταντήσει τη νέα γενιά, σε έναν άβουλο και άτολμο πληθυσμό.

Η αποχή από τις εκλογές, από τον κοινωνικό-πολιτικό προβληματισμό πρέπει να τερματιστεί.

Ο αγώνας μας πρέπει να ξεσηκώσει όλους όσους υποτιμούν τη δύναμη της ψήφου. Αν δεν αντιστραφεί η κατρακύλα αυτή, σύντομα θα προσέρχονται στην κάλπη λιγότεροι από τους μισούς πολίτες, μέχρι που κάποια στιγμή στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, θα βρεθεί μια ολοκληρωτική κυβέρνηση, να καταργήσει τις εκλογές. Μέσω του ασφυκτικού ελέγχου των ΜΜΕ, θα «πεισθούν» οι πολίτες, ότι πράγματι, δεν υπάρχει λόγος να εκλέγουν την κυβέρνηση τους. Οι ιστορικές πηγές που υποστηρίζουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, θα παραγραφούν, όπως ακριβώς και στο «1984».

«Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει και το μέλλον!»

Το μέλλον θα είναι σκοτεινό, αν το επιτρέψουμε.

Αλλά, δεν πρόκειται!

Τζωρτζ Οργουελειδήσεις τώρα