Απόψεις|09.04.2019 12:23

Το γκέτο και το άβατο

Σπύρος Σεραφείμ

Βράδυ Πέµπτης - Εξάρχεια: επίθεση από περίπου 50 κουκουλοφόρους δέχθηκαν 8 λιµενικοί έπειτα από επιχείρηση για εντοπισµό ναρκωτικών. Μαχαιριές, γροθιές, καλάσνικοφ, ενώ οι άγνωστοι άρπαξαν και µία από τις γυναίκες που είχε συλληφθεί. Την ίδια στιγµή ξεκινούσε ξανά η ίδια συζήτηση για το «γκέτο» και το «άβατο των Εξαρχείων».

Το γκέτο (Ιταλικά: ghetto) είναι µία περιοχή όπου άνθρωποι συγκεκριµένης εθνικότητας ή θρησκείας ή άλλου κοινού γνωρίσµατος ζουν οµαδικά, εθελοντικά ή υποχρεωτικά, σε ήπια ή έντονη αποµόνωση. Η λέξη ιστορικά αναφέρεται σε περιορισµένες οικιστικές ζώνες όπου υποχρεώνονταν -από τους ναζί- να ζουν οι Εβραίοι, αλλά σήµερα αναφέρεται σε οποιαδήποτε φτωχή αστική περιοχή. Τα αρχικά γκέτο βρίσκονταν στη Βενετία και σε άλλα εµπορικά κέντρα της Βόρειας Ιταλίας. Ο αντίστοιχος γερµανικός όρος ήταν «γιουντενγκάσε» και ο µαροκινός αραβικός «µελάχ». Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, στην Ευρώπη, εµφανίστηκαν τα εβραϊκά γκέτο. Οι συνθήκες ζωής ήταν τραγικές και οι άνθρωποι εκεί µαστίζονταν από την πείνα και τη φτώχεια, ενώ πολλές φορές υφίσταντο φρικτά βασανιστήρια, εξευτελισµούς και εκτελέσεις από τα ναζιστικά στρατεύµατα. Στην εποχή µας γκέτο υπάρχουν σε όλο τον κόσµο – κυρίως στις µεγάλες πόλεις. Στις περιοχές αυτές συνήθως διαµένουν µειονότητες (άτοµα διαφορετικής εθνικότητας, φυλής ή και θρησκείας από την επικρατούσα). Τα γκέτο είναι κοινωνικά αποκλεισµένα και περιθωριοποιηµένα από τους υπόλοιπους πολίτες. Σε πολλές χώρες γίνονται προσπάθειες διάλυσης των γκέτο και αφοµοίωσης από την κοινωνία των πληθυσµών που ζουν σε αυτά.

Το άβατο (ελληνιστική κοινή ἄβατον, ουδέτερο του ἄβατος < ἀ- + αρχαία ελληνική «βαίνω») είναι ο απρόσιτος ή απαγορευµένος χώρος. Μπορεί να αναφέρεται στα παρακάτω θέµατα: • χώρος ή τόπος που δύσκολα µπορεί κάποιος να βαδίσει πάνω του ή να τον διασχίσει (µονοπάτι / βουνά) • θεσµός που δεν επιτρέπει την είσοδο γυναικών στο Αγιον Ορος • το ιερότερο µέρος χριστιανικού ναού, όπου βρίσκεται η Αγία Τράπεζα και στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος σε γυναίκες.

Από τα παραπάνω, βρείτε οµοιότητες και διαφορές µε τα Εξάρχεια, καταλήγοντας στο εάν πρέπει να τα αποκαλούµε έτσι...

Εξάρχεια