Απόψεις | 10.04.2019 11:45

Ρύθμιση για οφειλές στα ασφαλιστικά ταµεία: Aνάσα για τους αδύναµους

Έθνος Γνώμη

Η νέα ρύθµιση που ετοιµάζει η κυβέρνηση για τις ληξιπρόθεσµες οφειλές στα ασφαλιστικά ταµεία και στην Εφορία θα δώσει βαθιά ανάσα σε εκατοµµύρια πολίτες που λόγω της οικονοµικής στενότητας δεν µπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Η επιµήκυνση της χρονικής διάρκειας αποπληρωµής και το «κούρεµα» των παράλογων προσαυξήσεων, που φουσκώνουν υπέρµετρα την αρχική οφειλή και λειτουργούν τιµωρητικά και εξοντωτικά για τους οφειλέτες, αποτελεί τον βασικό πυλώνα του διακανονισµού.

Είναι παραλογισµός και πέραν κάθε οικονοµικής και κοινωνικής λογικής να φορτώνεις έναν αδύναµο πραγµατικά οφειλέτη µε επιπλέον χρέη, µηδενίζοντας έτσι κάθε πιθανότητα εξόφλησής τους. Σε καµία περίπτωση οι ρυθµίσεις δεν θα πρέπει να είναι τυφλές. Η «σαλαµοποίηση» των οφειλετών αποβαίνει προς όφελος των επιτηδείων, που εκµεταλλεύονται τη γενικότητα του νόµου. Ο βασικός µετρητής και το κριτήριο για την ισότιµη και δίκαιη µεταχείριση των πολιτών είναι να συµβάλλουν στα δηµόσια βάρη ανάλογα µε τη φοροδοτική τους ικανότητα, δηλαδή µε βάση την εισοδηµατική και την περιουσιακή τους κατάσταση.

Θα ήταν εξωπραγµατικό να ζητά το ∆ηµόσιο από έναν πολίτη που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ή και της εξαθλίωσης να πληρώνει στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταµεία ποσά που ξεπερνούν τις οικονοµικές του αντοχές και τον βυθίζουν ακόµα περισσότερο στην ανέχεια. Ολα τα οικονοµοτεχνικά µοντέλα που εφαρµόστηκαν στο παρελθόν απέτυχαν παταγωδώς. Τα χρέη διογκώθηκαν µε ραγδαίους ρυθµούς και οι πολίτες έγιναν έρµαιο των κατασχέσεων και των πλειστηριασµών, χωρίς µάλιστα αντίκρισµα στα δηµόσια ταµεία. Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Σε µια κοινωνία µε µεγάλες ανισότητες και νεόπτωχους της κρίσης, τα οριζόντια µέτρα είναι καταστροφικά.

ληξιπρόθεσμες οφειλέςεφορία