Απόψεις|14.04.2019 16:36

«Μπρα ντε φερ» για τη Novartis

Έθνος Γνώμη

Μία τεράστια φαρµακοβιοµηχανία. Σε κάθε κράτος, µε πρόγραµµα προσέλκυσης γιατρών. To ελληνικό σκάνδαλο, η εγχώρια εκδοχή, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, είναι πιο σύνθετο, καθώς έχει συσχετισθεί µε ανωµαλίες στη διαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλων καίριων για την Υγεία θεµάτων.

Η διαμάχη µεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης οξύνθηκε κυρίως επειδή η φηµολογία άρχισε να ξεφεύγει και ακούστηκε µια παράλληλη έρευνα από το FBI µε άδηλα ευρήµατα. Ηδη υπήρξε µια Επιτροπή της Βουλής που ασχολήθηκε µε την Υγεία και έστειλε το πόρισµά της στη ∆ικαιοσύνη, ενώ τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εµπλέκονται αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αποδίδοντας τα πάντα σε κατευθυνόµενους προστατευόµενους µάρτυρες.

Έως εδώ η σηµειολογία τού «υπάρχει σκάνδαλο – όχι, δεν υπάρχει» δεν διέφερε από άλλες υποθέσεις µε ανάλογη βαρύτητα. Αλλά το κλίµα εντάθηκε από την τοποθέτηση της Novartis στην κορυφή της πυραµίδας των φλεγόντων ζητηµάτων.

Οι πολιτικές µονοµαχίες και η επιµονή σε αυτές κορυφώθηκαν όταν οι διαρροές κυριάρχησαν, ενώ η ∆ικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της. Εκβαση θα υπάρχει πάντως. Η µελάνη έχει απλωθεί στο ύφασµα και προκαλεί εντύπωση αυτός ο χωρίς όρια αγώνας. Ηδη εξανεµίζεται η αντοχή του γενικού κοινού και λίγο ενδιαφέρει αν παράγονται ζητήµατα παραγραφής ή ασυλίας µαρτύρων. Και οι ειδήσεις από Αµερική, µε το σύστηµα της σταγόνας, εξάπτουν τα πράγµατα. «Η ∆ικαιοσύνη δικάζει» είναι η µόνη απάντηση σε αυτόν τον γρίφο. ∆εν χρειάζεται να αναπτυχθούν επιχειρήµατα σε αυτό. Είναι ο µόνος κοινός τόπος

Novartisσκάνδαλο Novartis