Απόψεις | 15.04.2019 11:56

Η ΝΔ µπερδεύει τα µηνύµατα

Βούλα Κεχαγιά

Το καλό νέο είναι ότι ο πρόεδρος της Νέας Δηµοκρατίας δεν συναντά µόνο τους νεοφιλελεύθερους τεχνοκράτες του ΚΕΦΙΜ, που διαγκωνίζονται για το ποιος θα παρουσιάσει την πιο εκκεντρική πρόταση για την απελευθέρωση των απολύσεων, την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωµάτων και την οικονοµική ενίσχυση της ιδιωτικής παιδείας µε χρήµατα του ∆ηµοσίου. Ενίοτε περνά και στην αντίπερα όχθη, συναντώντας ανθρώπους του µόχθου, αλλά και ανθρώπους που δίνουν καθηµερινά µάχη για την επιβίωσή τους µε µεγάλη αξιοπρέπεια.

Οπως τον άστεγο που είδε στον Πειραιά και τον ενίσχυσε αγοράζοντας το περιοδικό «Σχεδία», µια εξαιρετική προσπάθεια ανθρώπων που έχουν δει τις ζωές τους να καταρρέουν. Το µήνυµα αυτό από µόνο του είναι πολύ ισχυρό για να προσπαθήσει κανείς να του δώσει και άλλες διαστάσεις. ∆εν χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Οµως η Νέα ∆ηµοκρατία συνηθίζει να µπερδεύει τα µηνύµατα. Θεωρεί ότι παρουσιάζοντας µε κατασκευασµένους διαλόγους έναν άστεγο ο οποίος διαµαρτύρεται για την κατάστασή του ως αντι-ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ακόµη ένα βήµα για την κατάκτηση της εξουσίας. Ο άστεγος που χρησιµοποιήθηκε για τις ανάγκες της επικοινωνίας διέψευσε όσα φέρεται να είπε στον πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Το θέµα, όµως, δεν είναι αυτό. Στην πορεία προς τις εκλογές η αχαλίνωτη επιθυµία της επιστροφής προκαλεί απώλεια προσανατολισµού στα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ο στόχος της εξουσίας περνά µέσα από δηλώσεις «θα σε πάω αίµα», από δηµόσιες απειλές για µηνύσεις εις βάρος εισαγγελικών λειτουργών και από προαναγγελίες για ειδικά δικαστήρια. Από δηλώσεις που προεξοφλούν το εκλογικό αποτέλεσµα και συγχρόνως την παραγραφή σκανδάλων, όπως αυτό της Novartis, µέσα από µια ούτε καν στοιχειωδώς καµουφλαρισµένη διάθεση εκδίκησης. Οι πολίτες και βλέπουν και κρίνουν. Τα στελέχη της Ν∆ που πιστεύουν ότι «δηµιουργώντας ψεύτικες καταστάσεις» γίνονται απαραίτητοι στον αρχηγό τους προκαλούν το αντίθετο από το επιδιωκόµενο αποτέλεσµα.

Ο εκάστοτε αρχηγός δεν χρειάζεται την προστασία ή την υποταγή όσων τον εµπιστεύτηκαν και βρίσκονται κάτω από αυτόν. Αρκεί η αφοσίωσή τους. Αντιθέτως, ο ίδιος ο αρχηγός οφείλει να προστατεύει και να εµψυχώνει τα στελέχη του που βάλλονται για να χτυπήσουν τον ίδιο – κάτι που έκανε µε εντυπωσιακό τρόπο ο Τσίπρας στην προεκλογική εκδήλωση της υποψήφιας περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνοντας το σύνθηµα των αντιπάλων πως «για όλα φταίει η ∆ούρου».

Νέα Δημοκρατία