Απόψεις | 17.04.2019 13:08

Της κάλπης τα σενάρια...

Χρήστος Μαχαίρας

Οταν ρωτάς, συνεπώς, έναν πρωθυπουργό πότε σκέφτεται να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, η απάντηση είναι δεδοµένη: στην εκπνοή της τετραετίας. Υπό αυτή την έννοια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι η θητεία της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί και οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το ερχόµενο φθινόπωρο, κανείς δεν µπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής αποµακρύνθηκε οριστικά.

Παρ’ όλα αυτά και σε συνάρτηση µε τις συνθήκες που διαµορφώνονται, το σενάριο της ταυτόχρονης διεξαγωγής ευρωεκλογών, αυτοδιοικητικών και εθνικών εκλογών τον Μάιο εµφανίζεται πλέον εξαιρετικά αποδυναµωµένο, ενώ µικρές πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει και το ενδεχόµενο διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών δεν θα φέρει τα πάνω κάτω. Αντίθετα, στην περίπτωση που το αποτέλεσµα της ευρωκάλπης δεν θα είναι πολιτικά διαχειρίσιµο για την κυβέρνηση ή θα διαψεύσει τις βεβαιότητες που διακινούνται για σαφή υπεροχή της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, η πιθανότητα εκλογών τον Ιούνιο θα βρεθεί στο τραπέζι, έστω κι αν η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων δεν ευνοεί µια τέτοια επιλογή.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, η κοινή λογική λέει ότι ο πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει τη θητεία της κυβέρνησής του, επιχειρώντας στο διάστηµα από τις ευρωεκλογές έως τις βουλευτικές να ανατρέψει το όποιο προβάδισµα της Ν∆ ή να περιορίσει δραστικά την επιρροή της. Αγοράζοντας πολιτικό χρόνο, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να εκµεταλλευτεί το θετικό momentum που διαµορφώνεται για την οικονοµία και να αξιοποιήσει τον δηµοσιονοµικό χώρο που απελευθερώνεται υπέρ των ασθενέστερων, αλλά και των υπερφορολογηµένων µεσαίων στρωµάτων. Μπορεί η Ν∆ να θεωρεί ότι οι αγορές αλλάζουν στάση επειδή προεξοφλούν την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι όµως οι κυβερνητικές επιλογές αυτές που παράγουν «καλά νέα» και δηµιουργούν νέα ατµόσφαιρα.

Η απόφαση, για παράδειγµα, του οικονοµικού επιτελείου να προεξοφληθεί το ακριβό τµήµα των δανείων του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου προς τη χώρα µας δεν δηµιουργεί µόνο θετικό κλίµα για την ελληνική οικονοµία. Φέρνει τα ελληνικά οµόλογα σε θέση ισχύος και επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναζητήσει φθηνότερο δανεισµό. Αν αυτή η δυνατότητα εξοικονόµησης πόρων επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσµα θα είναι διπλό: Ο πρωθυπουργός θα µπορεί, όπως ήδη προανήγγειλε, να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο µέτρων ελάφρυνσης µετά το Πάσχα, «δένοντας» παράλληλα στην πράξη το αφήγηµα του τέλους των µνηµονίων και της επιστροφής της χώρας σε περιβάλλον κανονικότητας.

Με την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσµα της ευρωκάλπης θα είναι διαχειρίσιµο για τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγµα που τα στελέχη του θεωρούν διασφαλισµένο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λόγους να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις. Θα εµπιστευτεί το ένστικτό του και θα επιχειρήσει να δώσει την εκλογική µάχη στο γήπεδο της οικονοµίας το φθινόπωρο, µε την ελπίδα ότι το κλίµα της «νέας σελίδας» θα έχει αρχίσει να εµπεδώνεται

εθνικές εκλογές