Απόψεις|11.10.2024 07:40

Πού το πάει η Τουρκία εναντίον του Ισραήλ;

Φάνης Τσουλουχάς

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόνο αφελής δεν είναι. Γιατί τονίζει ότι «η Τουρκία είναι ο επόμενος στόχος του Ισραήλ, μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο,» και ότι «η Χαμάς μάχεται και για την Τουρκία»; Εκ πρώτης όψεως αυτό φαίνεται ως εκτός τόπου και χρόνου.

Ας το δούμε πανοραμικά και με ψυχρή λογική όμως. Μια εξήγηση είναι ότι η Τουρκία θέλει να πολεμήσει το Ισραήλ δια αντιπροσώπου, στη συγκεκριμένη περίπτωση μέσω Χαμάς, Χεζμπολάχ και Ιράν. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι, αν είναι να εμπλακεί, η Τουρκία επιδιώκει να εμπλακεί από θέση αμύνης. Δηλαδή, προκαλεί ή παροτρύνει το Ισραήλ να της επιτεθεί, ή θα ισχυριστεί ότι το Ισραήλ της επιτέθηκε, αναγκάζοντάς την να αμυνθεί και να εμπλακεί. Αυτή είναι μία παγίδα για το Ισραήλ.

Τι έχει να κερδίσει η Τουρκία; Ξέρουμε όλοι ότι ο κ. Ερντογάν ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο κ. Ερντογάν βλέπει την Τουρκία ως τη μεγάλη περιφερειακή, αν όχι παγκόσμια, δύναμη. Θεωρεί ότι δεν χωράει άλλη δύναμη στην περιοχή την οποία νομίζει ότι ελέγχει. Νταηλίκια από το Ισραήλ δεν χωράνε. Ο κ. Ερντογάν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο αποφασιστικός και μεγαλοϊδεάτης εθνάρχης που θεμελίωσε τον αιώνα της Τουρκίας. Η Τουρκία εξαπλώνει πλοκάμια παντού, με δανεικά από το μέλλον.

Ο κ. Ερντογάν θέλει η Τουρκία να επεκταθεί. Το βλέπει σαν ευκαιρία η Τουρκία να ξεπεράσει τα σύνορά της, με την ανοχή ή την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Ο κ. Ερντογάν θέλει να γίνει ο ηγέτης του ισλαμικού κόσμου. Η Τουρκία είναι με ένα πόδι στο ΝΑΤΟ και ένα πόδι στους BRICS. Ορμώμενη εναντίον του Ισραήλ προλειάνει την εισδοχή και την πλήρη μετουσίωση σε Ασιατική χώρα, όπου θεωρεί ότι θα μετατεθεί το κέντρο του κόσμου.

Η Τουρκία φοβάται ότι αν δεν κινηθεί, οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν Κουρδικό κράτος στην περιοχή. Αυτή θα είναι η αρχή του διαμελισμού της. Επομένως για την Τουρκία είναι ή ταν ή επί τας. Η Δύση τι κάνει προς το παρόν; Εξακολουθεί την πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας ελπίζοντας η Τουρκία να παραμείνει στο δυτικό μαντρί, και της πουλάει όπλα υποτίθεται για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια είναι μεγάλα τα παγκόσμια προβλήματα μεν αλλά είναι μικροί και μυωπικοί οι ηγέτες του Δυτικού κόσμου δε.

* Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

ΠαλαιστίνηΧεζμπολάχΛίβανοςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚούρδοιΤουρκίαΧαμάςΚουρδιστάνΙσραήλ