Απόψεις | 02.05.2019 14:29

Δυτικά Βαλκάνια: Μόνο η σταθερότητα δεν αρκεί

Newsroom

Αν και δεν υπήρξε ανακοινωθέν, κάτι που ήταν γνωστό εκ των προτέρων, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία της συνάντησης, φαίνεται να εξασφάλισαν ένα καταρχήν «όχι» των Βαλκάνιων στην κατάτµηση του Κοσόβου και µιας αµοιβαίας ανταλλαγής εδαφών µε τη Σερβία.

Μια ιδέα που έχουν ρίξει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων οι ΗΠΑ, πιέζοντας για έναν αναγκαστικά επώδυνο συµβιβασµό, επιχειρώντας όµως να κρατήσουν στο περιθώριο τους Ευρωπαίους. Και την οποία µέχρι τώρα έδειχναν να µην απορρίπτουν οι πρόεδροι της Σερβίας και του Κοσόβου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Χασίµ Θάτσι, παρά τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών. Ο πρώτος πάντως είχε ενστάσεις ακόµη και για αυτούς που προσκλήθηκαν, εκφράζοντας ερωτήµατα γιατί, π.χ., δεν προσκλήθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας, όπως έγινε µε αυτούς της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Οι ηγέτες των ∆υτικών Βαλκανίων µπορεί να βοήθησαν τη Μέρκελ και τον Μακρόν στην επιστροφή τους στην περιοχή -επί της ουσίας η συζήτηση για το θέµα του Κοσόβου θα συνεχιστεί σε νέα συνάντηση τον Ιούλιο στο Παρίσι-, όµως δεν πήραν την παραµικρή υπόσχεση, όπως ήλπιζαν, για πρόοδο της ενταξιακής τους πορείας στην ΕΕ και κάποια διεθνή Μέσα έσπευσαν να κάνουν λόγο για «ψυχρό ντους». Ο Ζ. Ζάεφ -µαζί και ο Ελληνας πρωθυπουργός- πήρε για ακόµη µια φορά τα εύσηµα από Μέρκελ και Μακρόν για τη Συµφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισαν και ως συµφωνία-πρότυπο, είδε όµως να αποµακρύνεται πέραν του Ιουνίου η απόφαση για ηµεροµηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Γαλλία µάλιστα, που έχει βάλει φρένο στην ενταξιακή πορεία των χωρών των ∆υτικών Βαλκανίων, την εποµένη της συνάντησης φρόντισε µέσω της πρεσβείας της στα Σκόπια να βγάλει και µια ανακοίνωση, επισηµαίνοντας τις υποχρεώσεις για µεταρρυθµίσεις που έχει αναλάβει και πρέπει να πραγµατοποιήσει η Βόρεια Μακεδονία! Αυτήν τη φορά όµως ο Ζ. Ζάεφ, επιστρέφοντας από το Βερολίνο και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι κρίσιµες προεδρικές εκλογές την Κυριακή, δεν είχε τον ίδιο... ενθουσιασµό.

«Αναλαµβάνουµε την ευθύνη για τον εαυτό µας και για την περιοχή» είπε, για να προσθέσει όµως µε έµφαση ότι και η ΕΕ είναι τώρα η ώρα να πάρει µέτρα για τη Βόρεια Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Οι διακηρύξεις περί «σταθερότητας» στην περιοχή σήµερα δεν αρκούν, και για να είναι αυτή πραγµατική απαιτούνται γενναίες πολιτικές και αποφάσεις από την ΕΕ, κάτι που επισηµαίνεται και σε µερίδα του γερµανικού Τύπου.

ΣερβίαΔυτικά ΒαλκάνιαΚόσοβο