Απόψεις | 20.05.2019 14:14

Τι είναι η πατρίδα;

Άντζελα Ζιούτη

Τι είναι η πατρίδα µας; / Μην είν’ οι κάµποι;/ Μην είναι τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά; / Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάµπει; / Μην είναι τ’ άστρα της τα φωτεινά; / Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι και κάθε χώρα της µε τα χωριά; / Κάθε νησάκι της που αχνά προβάλλει, / κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά; Κάπως έτσι περιέγραφε ο ποιητής Ιωάννης Πολέµης τη χώρα µας. Και πόσο δίκιο είχε...

Το πράσινο παντρεύεται το γαλάζιο, η ιστορία δρασκελίζει αγέρωχα τους αιώνες. Ο ήλιος δεν εξαντλείται ποτέ και λάµπει σε έναν καθάριο ουρανό. Αµµουδερές παραλίες, γαλάζιες λίµνες, καταρράκτες, χιονισµένα βουνά, χωριά χωµένα µέσα στα βουνά. Γι’ αυτά και άλλα πολλά οι αναγνώστες του ταξιδιωτικού περιοδικού «Condé Nast Traveler» µε έδρα τη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των ετησίων βραβείων τουρισµού, ανέδειξαν την Ελλάδα ως την οµορφότερη χώρα του κόσµου για το 2019.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να αιχµαλωτίζει τη φαντασία σας, ενθουσιάζοντας σε όλους τους τοµείς» γράφει στον πρόλογο των Βραβείων για την Καλύτερη Χώρα του Κόσµου 2019 το περιοδικό, εγκωµιάζοντας την πατρίδα µας, που, αν και διέρχεται µέσα από µια πρωτοφανή οικονοµική κρίση, εξακολουθεί να θέλγει και να εµπνέει εκατοµµύρια ανθρώπους σε όλη τη Γη!

Και όµως. Την οµορφότερη χώρα του κόσµου την εγκαταλείπουν τα παιδιά της, αναζητώντας µια καλύτερη τύχη στα ξένα. Τη γη που κανείς δεν θέλει στην πραγµατικότητα να εγκαταλείψει, γιατί κανείς δεν εγκαταλείπει την ευτυχία του. Τι είναι, όµως, η πατρίδα; Είναι µια µητέρα που αγαπά όλα τα παιδιά της και δεν τα ξεχωρίζει. Που φροντίζει να υπάρχει η αφθονία και καθόλου φτώχεια. Μεγάλοι ή µικροί, αλλά κανένας στερηµένος.

Πατρίδα είναι η γη που δεν γεννάει απλά τα παιδιά της, αλλά τους εξασφαλίζει και την καλή ζωή. Αυτή είναι η πατρίδα! Η αγάπη της προς τους πολίτες οδηγεί στην αγάπη για την πατρίδα. Ηταν η κραυγή του πολέµου και η λέξη που πάντα έκανε αναφορά σε αυτή η ποίηση. Οι ρήτορες µιλούσαν διθυραµβικά για την πατρίδα και ηχούσε σε όλες τις γωνιές του θεάτρου.

Οι Ελληνες δεν είχαν τίποτα πιο πολύτιµο από την αγάπη για την πατρίδα. Το να εργάζονται γι’ αυτήν ήταν η ευτυχία και η δόξα τους. Ο Λυκούργος, ο Σόλων, ο Μιλτιάδης, ο Θεµιστοκλής, ο Αριστείδης προτιµούσαν την πατρίδα τους από καθετί άλλο στον κόσµο. Οι σηµερινοί Ελληνες, άραγε, έχουν την ίδια γνώµη;

ελληνισμός