Απόψεις | 04.06.2019 10:54

Χρόνος: Ο πιο σκληρός αντίπαλος της οικονομίας

Ελευθερία Αρλαπάνου

1. Θα βγει η έκθεση; 2. Μήπως αναβληθεί, καθώς οι παρατηρήσεις, ειδικά στα δηµοσιονοµικά, θα µπορούσαν να εκληφθούν ως πολιτική παρέµβαση λίγες εβδοµάδες πριν από τις εκλογές; 3. Ή µήπως εάν αλλάξει η φυσιολογική ροή, δηλαδή δεν δηµοσιοποιηθεί η έκθεση, θα είναι και αυτό µια πράξη που θα εκληφθεί τελικά ως πολιτική παρέµβαση από την πλευρά των Βρυξελλών;

Τα τρία αυτά ερωτήµατα κυριάρχησαν το προηγούµενο διάστηµα και τελικά φαίνεται πως πρυτάνευσε η τεχνοκρατική λογική και η έκθεση δηµοσιοποιείται όπως είχε προγραµµατιστεί. Στην καρδιά όλης αυτής της συζήτησης ήταν φυσικά ένα σηµαντικό ζήτηµα, ιδιαίτερου ειδικού βάρους: Οι ενστάσεις των θεσµών για την πορεία της δηµοσιονοµικής κατάστασης στη χώρα, στη σκιά των παροχών που έγιναν πριν από τις ευρωεκλογές. ∆εν είναι τυχαίο. Στο τελικό κείµενο της έκθεσης φαίνεται πως αποτυπώνεται προβληµατισµός, καθώς στο στρατόπεδο των πιστωτών θεωρείται πως οι παροχές και οι ρυθµίσεις κρύβουν δηµοσιονοµικές παγίδες και περιβάλλουν µε αβεβαιότητα την επίτευξη του φετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα.

Για τους παρατηρητές των τεκταινοµένων στις Βρυξέλλες, θεωρείται ως πιθανότερη εκδοχή οι ενστάσεις να καταγράφονται µε έναν αυστηρά τεχνοκρατικό τρόπο στην έκθεση, χωρίς πολιτικούς χρωµατισµούς -ενδεχοµένως χωρίς και πολύ συγκεκριµένες αριθµητικές προβλέψεις.

Πίσω όµως από τη διπλωµατική γλώσσα, καλά πληροφορηµένες πηγές τονίζουν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ότι στα δηµοσιονοµικά οι πιστωτές και εταίροι µας θεωρούν πως υπάρχει θέµα. Ή, στο καλύτερο σενάριο, θα µπορούσε να υπάρξει θέµα, δηλαδή απόκλιση από τον στόχο και ανάγκη διορθωτικών µέτρων, σε εύρος που θα αποτιµηθεί τους επόµενους µήνες και πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισµού του 2020 έως την πρώτη ∆ευτέρα του Οκτωβρίου.

Το µόνο βέβαιο είναι ότι µόλις τα φώτα των εκλογών πέσουν, µε όποιο αποτέλεσµα, το νέο οικονοµικό επιτελείο θα πρέπει να κολυµπήσει στα βαθιά και γρήγορα γιατί οι προκλήσεις στην οικονοµία είναι και πολλές αλλά και πιεστικές. Με άλλα λόγια, µπορεί πολιτικός χρόνος να υπάρχει, όταν µιλάµε για µια νέα κυβέρνηση, ο πραγµατικός οικονοµικός χρόνος στην -όποιαπερίοδο χάριτος θα είναι περιορισµένος.

Κομισιόν