Απόψεις | 07.06.2019 13:56

Κοµισιόν και εκλογές

Έθνος Γνώμη

Η τρόικα, που έγινε κάποια στιγµή κουαρτέτο και απέκτησε το όνοµα «θεσµοί», ως προς τη χώρα µας κάνει µια συγκεκριµένη δουλειά: την παρακολουθεί για να µη χάσει τα λεφτά της. Μας δάνεισαν, πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα τα πάρουν πίσω. Νοιάζονται να τηρηθούν οι υπογραφές και τα υπεσχηµένα.

Ωστόσο, σε έναν µήνα έχουµε εκλογές. Αυτό τουλάχιστον παραµένει δικαίωµά µας αναφαίρετο. Οι οδηγίες, οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που προέρχονται είτε από «εκτιµήσεις» είτε από εκθέσεις είναι καλό να µην το παρατραβάνε, καθώς όλα αυτά που εκφράζουν θα µπορούσαν να έχουν εκφραστεί ελεύθερα και πριν από έναν µήνα ή και σαράντα µέρες αργότερα. Αλλιώς γίνονται ευθέως µέρος του προεκλογικού αγώνα, καθορίζουν την ατζέντα του.

Εκλογές έρχονται και έπειτα από αυτές πάλι θα είµαστε µια δυτική χώρα. Με προβλήµατα εξωτερικών απειλών, που θα τα βγάζουµε πέρα δύσκολα κ.λπ. Και στις εκλογές ο πολιτικός ορίζοντας είναι εξαιρετικά ευαίσθητος. Είναι σώφρον και γλιτώνει από πολλούς µπελάδες, αν η Κοµισιόν, που εκπροσωπεί όλους τους θεσµούς, αντιληφθεί το timing αυτών των διαπιστώσεων, αν αντιληφθεί ότι µόνο χάνει και καθόλου δεν κερδίζει η χώρα από την άµεση εµπλοκή των θεσµών στην προεκλογική εκστρατεία.

Οι εφορευτικές επιτροπές που θα συσταθούν είναι η ανώτατη διαχειριστική αρχή του κράτους µας έως τις εκλογές. Δεν µπορεί να είναι ή έστω να θεωρηθεί ότι είναι διορισµένες από τις Βρυξέλλες.

μνημόνιαΚομισιόνεκλογές 2019