Απόψεις|10.06.2019 14:17

Ευρωεκλογές: Ναι στην ανατροπή...

Γιώργος Καπόπουλος

Σύµφωνα µε πρόσφατη δηµοσκόπηση στη Γερµανία, το 52% των ερωτηθέντων θα επιθυµούσε πρόωρες εκλογές, ενώ µόνο το 27% επιθυµεί να παραµείνει στην εξουσία η κυβέρνηση µεγάλου συνασπισµού Χριστιανοδηµοκρατών - Σοσιαλδηµοκρατών. Πρόκειται για καταγραφή µεγάλης ανατροπής στη συµπεριφορά των ψηφοφόρων στη Γερµανία, όπου παραδοσιακά η συντριπτική πλειοψηφία ήταν υπέρ της εξάντλησης της τετραετούς θητείας της Οµοσπονδιακής Βουλής. Οι πρόωρες εκλογές στη ∆υτική και στη συνέχεια την ενιαία Γερµανία ήταν η εξαίρεση στην κανονικότητα.

Πρώτη φορά διεξήχθησαν το 1972 µε πρωτοβουλία του τότε καγκελαρίου Μπραντ, ο οποίος τις κέρδισε, και δεύτερη φορά το 2005 µε απόφαση του Σρέντερ, ο οποίος κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα των 20 µονάδων του προβαδίσµατος των Χριστιανοδηµοκρατών σε απόσταση αναπνοής από την ισοψηφία. Το ενδιαφέρον στη δηµοσκόπηση είναι ότι αποτελεί µια πρώτη σοβαρή ένδειξη πως το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών θα µπορούσε να αποτυπωθεί και στις εθνικές εκλογικές αναµετρήσεις τόσο στη Γερµανία όσο και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Στην αναπληρωµατική εκλογή στη Βρετανία την έδρα της µονοεδρικής περιφέρειας κέρδισαν οι Εργατικοί µε προβάδισµα λίγων εκατοντάδων ψήφων επί του κόµµατος του Brexit, µε το κυβερνών Συντηρητικό Κόµµα να έρχεται µε αρκετή απόσταση τρίτο...

Αν οι τάσεις αναγωγής των αποτελεσµάτων των ευρωεκλογών σε ανάλογες ανατροπές σε εθνική εκλογική αναµέτρηση όπως επιβεβαιώνουν οι δηµοσκοπήσεις στη Γερµανία και οι κάλπες στη Βρετανία συνεχιστούν, τότε η συνολική αποσταθεροποίηση στην ΕΕ είναι ζήτηµα χρόνου. Στην Ιταλία ο Σαλβίνι και η Λέγκα µε την απειλή πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θα κρατούν σε πολιτική οµηρεία το Κίνηµα Πέντε Αστέρων, ενώ στη Γαλλία η Λεπέν ήδη προετοιµάζεται για τις περιφερειακές εκλογές της άνοιξης του 2020.

Ευρωεκλογές