Απόψεις | 01.07.2019 15:04

Ρεσιτάλ υποκρισίας από τη Νέα Δημοκρατία

Βούλα Κεχαγιά

Εντάξει, καµία είδηση δεν κατάφερε µέσα στο Σαββατοκύριακο να σπάσει τον χρόνο ρεκόρ µε τον οποίο διαδόθηκε στα social media -και όχι µόνο- η πληροφορία πως ο Τσίπρας αποφάσισε να άρει το εµπάργκο στον ΣΚΑΪ, έπειτα από 340 µετρηµένες µέρες, παρακαλώ, για να παραχωρήσει στο κανάλι συνέντευξη αύριο το βράδυ.

Ούτε καν η αποκάλυψη πως ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραµανλής αποδεχόταν µε επιστολή στον Τζορτζ Μπους τη χρήση του όρου «Μακεδονία» για τη σηµερινή Βόρεια Μακεδονία, χωρίς καµία υποχρέωση για αλλαγή του συντάγµατος της γειτονικής χώρας και χωρίς το erga omnes.

Σιγά τα ωά... Τι είναι µια επιστολή Ελληνα πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη διευθέτηση µιας εθνικής εκκρεµότητας; Μήπως είναι επίσηµο διπλωµατικό έγγραφο; Ολα κι όλα, η επιστολή σύµφωνα µε ορισµένους δεν µετράει αφού υπήρξε το Βουκουρέστι... Με την ίδια λογική, εάν ο Τσίπρας έστελνε υποθετικά µια ανάλογη επιστολή στον Ντόναλντ Τραµπ προτείνοντας να παραχωρηθεί η µισή ΑΟΖ του Καστελόριζου στην Τουρκία, αυτό προφανώς δεν θα µετρήσει, ούτε θα καταγραφεί ως πολιτική πρόθεση γιατί απλώς δεν θα συµβεί...

Το εντυπωσιακό στην όλη υποκριτική αυτή ιστορία είναι πως η ίδια παράταξη που έκανε σηµαία της την προσπάθεια µη επίλυσης του Μακεδονικού από την κυβέρνηση Τσίπρα, υποστηρίζοντας διά του αρχηγού της ότι δεν είναι τώρα η ώρα, που µίλησε για εθνική προδοσία και ξεπούληµα της Μακεδονίας, που τώρα διακηρύσσει πως εφόσον αναλάβει τα ηνία της χώρας θα επιτηρεί την τήρηση της Συµφωνίας των Πρεσπών, δεν βρήκε να πει λέξη για όσα έλαβαν χώρα πριν από 14 χρόνια µε πρωταγωνιστή τον τότε πρόεδρό της. Το Μακεδονικό άλλωστε εξαφανίστηκε από την ατζέντα της Ν∆ πολύ πριν από τις ευρωεκλογές, όταν η Πειραιώς άρχισε να προετοιµάζει το έδαφος για τη ρητορική «παρακολούθηση της τήρησης της Συµφωνίας».

Από την άλλη και το ΚΙΝΑΛ, που ακολούθησε ακριβώς την ίδια τακτική µε τη Ν∆ στο Μακεδονικό µιλώντας για ατιµωτική Συµφωνία, δείχνει επιλεκτική ευαισθησία στα πεπραγµένα της διακυβέρνησης Καραµανλή. Το ΚΙΝΑΛ επικρίνει την τότε «γαλάζια» κυβέρνηση για τον δηµοσιονοµικό εκτροχιασµό της χώρας και τα υπέρογκα ελλείµµατα που φόρτωσε στις πλάτες του ελληνικού λαού, όµως δεν κάνει κανένα σχόλιο για την ουσία των όσων αποκαλύφθηκαν τα τελευταία 24ωρα περί το Μακεδονικό. Προφανώς δεν βολεύει

Νέα ΔημοκρατίαΚώστας ΚαραμανλήςΜακεδονικό