Απόψεις|04.07.2019 18:44

Εκλογές 2019: Στο κατώφλι της Βουλής 20 κόμματα

Κατερίνα Τζαβάρα

Είκοσι κόµµατα και συνασπισµοί κοµµάτων θα κατέλθουν στις εκλογές της Κυριακής έχοντας λάβει το «πράσινο φως» από τον Αρειο Πάγο και ενώ τα τελευταία 24ωρα πριν από την κρίσιµη αναµέτρηση το πολιτικό κλίµα εµφανίζει τάσεις πόλωσης, ο παράγοντας που θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στη διαµόρφωση των ισορροπιών της επόµενης µέρας είναι το πόσα κόµµατα θα καταφέρουν τελικά να περάσουν το κατώφλι του 3% και να µπουν στην καινούργια Βουλή.  Δηµοσκοπήσεις επί δηµοσκοπήσεων, υπολογισµοί επί ρεαλιστικών µέτρων, γράψε-σβήσε εκτιµήσεων, για να προκύψει ένα «πτυσσόµενων» διαστάσεων υπολογιστικό µοντέλο που βέβαια δεν θα µπορεί να συµπεριλάβει την έκπληξη, η οποία θα µπορούσε ίσως να οδηγήσει σε ανατροπή. Οποια ανατροπή!

Θα είναι η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου επτακοµµατική; Υπάρχει πράγµατι δυναµική για µια τέτοια εξέλιξη; Χρυσή Αυγή, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 εµφανίζονται, σύµφωνα µε τις τελευταίες δηµοσκοπικές µετρήσεις, κοντά στα όρια του εκλογικού µέτρου, ενώ οι... καλές προθέσεις ψήφου δεν εξαντλούνται απλώς στον υπολογισµό της διαφοράς µεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόµµατος, αλλά και στη σηµαντική συµπίεση της Χρυσής Αυγής σε σχέση µε τις προηγούµενες βουλευτικές εκλογές. Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες σε µια πεντακοµµατική Βουλή; Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αύξησης της δύναµης άλλων µικρών κοµµάτων και ταυτόχρονης περαιτέρω συρρίκνωσης της Χρυσής Αυγής;

∆εν είναι τυχαίο που ευρωπαϊκά µέσα ενηµέρωσης ασχολήθηκαν εκτεταµένα µε αυτό που ονοµάζουν «εξασθένιση του εθνικιστικού κύµατος στην Ελλάδα», ενώ ταυτόχρονα βλέπουν από την απόσταση ασφαλείας που τους εξασφαλίζει η θέση τους ότι «στον προεκλογικό αγώνα δεν παίζει ρόλο το Μακεδονικό». Αντίθετα τα ξένα µέσα εκτιµούν ότι κυριαρχεί στο σκεπτικό των Ελλήνων ψηφοφόρων ο θυµός τους έναντι των µέτρων λιτότητας, µε δυνατά απωθηµένα για τις έξωθεν παρεµβάσεις που εν πολλοίς συνέβαλαν στη διαµόρφωση µιας πολύ δύσκολης κατάστασης.

Το βέβαιο είναι ότι ο µνηµονιακός κύκλος έχει κλείσει και οι Ελληνες θα φτάσουν την Κυριακή στις κάλπες έχοντας στο µυαλό τους τις εξελίξεις και τις προοπτικές στο πεδίο της οικονοµίας αλλά και ένα σωρό άλλα θέµατα, µεταξύ των οποίων τα εθνικά, ζητήµατα ασφάλειας, κοινωνικά, πτυχές που αφορούν στην Υγεία, την Εκπαίδευση, γενικότερα µε ό,τι διαµορφώνει τη λεγόµενη πολιτική τους άποψη. Μακάρι το αποτέλεσµα να δικαιώσει τις... καλύτερες των προθέσεων.

εκλογές 2019εθνικές εκλογές 2019αποτελέσματα εκλογών 2019