Απόψεις|06.07.2019 14:42

Η ώρα της αλήθειας

Γιώργος Καπόπουλος

Ο Ερντογάν διαβεβαιώνει, αµέσως µετά τη συνάντησή του µε τον Τραµπ, ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής αµερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά και παραλαβή του ρωσικού πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήµατος S-400. Την ίδια στιγµή κυβερνητικοί αξιωµατούχοι στην Ουάσιγκτον δηλώνουν ότι η θέση των ΗΠΑ είναι πως η παραλαβή των S-400 σηµαίνει κυρώσεις και τερµατισµό της τουρκικής συµµετοχής στο πρόγραµµα κατασκευής των υπερσύγχρονων µαχητικών F-35.

Ο Τραµπ δεν υπάρχει αµφιβολία ότι διευκόλυνε στον µέγιστο δυνατό βαθµό τον Ερντογάν µε την επίρριψη της ευθύνης στην κυβέρνηση Οµπάµα που αρνήθηκε την πώληση των πύραυλων Patriot στην Τουρκία και την εξώθησε να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία. Τι θα µπορούσε να κάνει ο Ερντογάν ώστε να ανταποδώσει από τη δική του µεριά το άνοιγµα του Τραµπ; Το σενάριο της παραλαβής των ρώσικων S-400 αλλά της εγκατάστασής τους εκτός Τουρκίας κυκλοφορεί από καιρό µε αναφορές στο Κατάρ και στο Αζερµπαϊτζάν.

Σύµφωνα µε το πρακτορείο Reuters, στην Ουάσιγκτον κυκλοφορεί αυτές τις µέρες το σενάριο της σύναψης πριν την παραλαβή των S-400 συµφωνίας για την αγορά του αµερικανικού συστήµατος Patriot από την Τουρκία. Στην περίπτωση αυτή θα καταστεί δυνατό στον Τραµπ να κερδίσει ένα εξάµηνο πάγωµα των κυρώσεων µέχρι να ολοκληρωθεί η σύναψη συµφωνίας για τους Patriot, ενώ ταυτόχρονα οι S-400 θα εγκαθίστανται επί τουρκικού εδάφους και η Τουρκία θα βλέπει να τερµατίζεται η συµµετοχή της στο πρόγραµµα των F-35.

Το παραπάνω σενάριο πάσχει στην αξιοπιστία του γιατί προϋποθέτει ότι η Αγκυρα θα αρκεσθεί στην εξάµηνη αναβολή επιβολής κυρώσεων και θα αποδεχθεί χωρίς να αντιδράσει έµπρακτα την αποβολή της από το πρόγραµµα των F-35, όπου το κόστος της συµµετοχής της ξεπερνά ήδη το ένα δισεκατοµµύριο δολάρια! Μένει να φανεί αν το πρόσκαιρο πάγωµα των κυρώσεων θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για τις προοπτικές της οικονοµίας της Τουρκίας ή αν θα βραχυκυκλωθεί από την αποβολή της από το πρόγραµµα των F-35. 

ΤουρκίαΝτόναλντ ΤραμπΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗΠΑS-400