Απόψεις|29.07.2019 14:13

Το αίτηµα µιας νέας ποιότητας πολιτικού διαλόγου

Έθνος Γνώμη

Παρ’ όλα αυτά, όσα είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Κώστας Σκανδαλίδης και κυρίως η φράση του «ας έρθει η όποια πρόταση Τσίπρα και βλέπουµε» ανοίγουν παράθυρο, αν όχι πολιτικής συνεννόησης, τουλάχιστον πολιτικής συνύπαρξης των δυνάµεων που αυτοτοποθετούνται στον χώρο της προοδευτικής παράταξης. ∆εν είναι ούτε εύκολο ούτε απλό, αλλά είναι αναγκαίο. Εγκλωβισµένη η πολιτική ζωή επί χρόνια σε ρωµαλέους διχασµούς που έθρεψαν µικρούς ή µεγάλους εµφυλίους, καλείται να προσγειωθεί σε µία πραγµατικότητα απαλλαγµένη εν πολλοίς από οικονοµικούς και πολιτικούς καταναγκασµούς.

Τα τραύµατα -µε ευθύνη όλων των πλευρών- είναι πολλά, σε ορισµένες περιπτώσεις βαθιά, αλλά τώρα που η εικόνα καθαρίζει και οι διαχωριστικές γραµµές ανακτούν τις κανονικές τους θέσεις, η πολιτική λογική λέει ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς και οι δυνάµεις της Αριστεράς µπορεί να συµφωνούν ή να αντιπαρατίθενται, δεν µπορούν ωστόσο να χωρίζονται από σινικά τείχη ή να συντηρούν κλίµα εχθρότητας.

Με την ψυχολογία της κάλπης να είναι πλέον πίσω και τους συσχετισµούς να έχουν αποκρυσταλλωθεί, ο προοδευτικός χώρος µπορεί και πρέπει να αναζητήσει έναν νέο κώδικα εσωτερικών σχέσεων. Αυτό ουσιαστικά υποδεικνύει η δήλωση Σκανδαλίδη και υπό αυτή την έννοια παραµένει σηµαντική.

ΣΥΡΙΖΑΚΙΝΑΛΚώστας Σκανδαλίδης