Απόψεις | 02.09.2019 15:57

Εξάρχεια και Μεταναστευτικό

Δημήτρης Δόλλης

Η επιχείρηση της Αστυνομίας στα Εξάρχεια αυτή την εβδομάδα έφερε στο επίκεντρο για ακόμη μία φορά το Μεταναστευτικό. Για ακόμα μία φορά αντί να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια το πρόβλημα, αρχίσαμε την αντιδικία. Η διαμονή των προσφύγων κάτω από άθλιες συνθήκες σε ακατάλληλα κτίρια των Εξαρχείων είναι μια συνέχεια των άθλιων συνθηκών που τους έφεραν στα νησιά μας.

Όσο για αυτά τα κτίρια, ήταν καιρός να εκκενωθούν, να καθαριστούν και να επιστραφούν για οποιαδήποτε κατάλληλη κοινωνική χρήση. Η ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί μέχρι τώρα είναι γιατί οι ταλαιπωρημένες οικογένειες έμεναν και βίωναν την αθλιότητα των συνθηκών στα κτίρια αυτά; Γιατί δεν ενδιαφερθήκαμε να τους μεταφέρουμε νωρίτερα σε ένα κατάλληλο περιβάλλον;

Η συζήτηση δεν έπρεπε να είναι γιατί η Αστυνομία άδειασε αυτά τα κτίρια, αλλά οι λόγοι και τα αίτια που επέτρεψαν, σε γνώση όλων, την άθλια διαβίωση των ταλαιπωρημένων και καταπιεσμένων μεταναστών-προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών εκεί, με όλους τους υγειονομικούς κινδύνους που συνεπαγόταν η διαβίωσή τους στα κατειλημμένα κτίρια. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο υπαρκτό πρόβλημα με ανοιχτά τα μάτια. Πρέπει να μιλήσουμε για μια πολιτική ένταξης στην ελληνική κοινωνία για όλους αυτούς που τελικά θα μείνουν στη χώρα μας. Για μια μεταναστευτική πολιτική πέρα από τη διαχείριση των μεγάλων ροών που θα συνεχίσουν να έρχονται. Το Μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει. Μέσα σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση ξενοφοβική και ανίκανη να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση.

Μια Ευρώπη που προκάλεσε την κόλαση στη Λιβύη και τη Συρία. Μια Ουγγαρία που πριν από τη γαλλική επίθεση στη Λιβύη ένθερμα υποστήριζε τον πόλεμο και σήμερα υψώνει ρατσιστικά τείχη στο όνομα της θρησκευτικής καθαρότητας του λαού της… Επομένως, ας σταματήσουμε την άνετη ρητορική της ποινικοποίησης της φτώχειας και ας κοιτάξουμε τη φτώχεια που δημιουργούν οι μεταναστευτικές ροές. Ας εξετάσουμε την αθλιότητα των χώρων κράτησης αυτών των ανθρώπων και ας αποφασίσουμε τι θα πράξουμε με τις χιλιάδες ανθρώπων που θα μείνουν στη χώρα μας. Είναι καιρός τώρα, συντεταγμένα, ρεαλιστικά, με ειλικρίνεια, να μιλήσουμε για τη διαχείριση του προβλήματος. Τώρα το Μεταναστευτικό είναι δικό μας πρόβλημα και αναζητά τις δικές μας λύσεις. 

* Ο Δ. Δόλλης είναι πρώην υφυπουργός Εξωτερικών

Εξάρχειαμεταναστευτικόαστυνομία