Απόψεις|08.09.2019 16:14

Ο Τσιτσιπάς προσπαθεί να βγάλει τον... ψωνισμένο από μέσα του

Ανδρέας Παπαλουκάς

Δείχνει πως από μικρός ήταν ξεχωριστό παιδί. Η πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά το επιβεβαιώνει. Όταν στην εποχή της αθώας παιδικότητάς του και της εφηβείας συμμαθητές και φίλοι του έτρεχαν (και ακόμα τρέχουν) σε καφετέριες και κλαμπ, εκείνος ασχολείτο (-ται) επί ώρες, ώρες ατέλειωτες, με το τένις, το άθλημα που τον έκανε διάσημο.

Τότε, βέβαια, στα πρώτα του βήματα, ουδείς μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξή του, αλλά κυρίως την αντοχή του και την υπομονή του, καθώς από μικρός είχε κληθεί να φυλάει σκοπιά. Να φυλάττει Θερμοπύλας, να γίνει στρατιωτάκι. Όλα αυτά τα άντεξε, με αποτέλεσμα η αγωνιστική του ανέλιξη να τον οδηγήσει στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης. Ναι, στο Νο 5 του ATP ranking, επίτευγμα που ουδείς άλλος Ελληνας αθλητής τού τένις έχει κατορθώσει.

Ολες τις παιδικές… κακουχίες τις άντεξε, την επιτυχία, όμως, που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια μπροστά του – κατά τα φαινόμενα – όχι.

Είπαμε, ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν είναι συνηθισμένο παιδί. Εφτασε να διαψεύσει και τον γνωστό αθλητικό ψυχολόγο Glyn Roberts, ο οποίος έχει εκφράσει την άποψη ότι η υπερβολική σημασία που δίνεται στο αποτέλεσμα και η μικρή έμφαση στην ορθή εκμάθηση ενός αθλήματος, είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες, εξαιτίας των οποίων οι νεαροί αθλητές δεν απολαμβάνουν την ενασχόλησή τους με το τένις και σταματούν να ασχολούνται μ΄ αυτό. Σύμφωνα με δική του έρευνα, το 90% των παιδιών ηλικίας 12-18 ετών εγκαταλείπουν την ενεργό αθλητική δράση, όταν αυτή έχει έντονο ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Οι περισσότεροι από αυτούς που εγκαταλείπουν το τένις, έχουν ως κυρίαρχο ή μοναδικό στόχο τους τη νίκη.

Όμως, ο Ελληνας αθλητής και πέρασε επιτυχώς (;) όλα τα στάδια της ενηλικίωσής του και έχει ως κυρίαρχο σκοπό της ζωής του να γίνει ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο. Εχει και τον περίγυρό του – και δεν αναφέρομαι στους γονείς του, που είναι άριστοι γνώστες του αθλήματος – άλλους συναθλητές του, οι οποίοι του… πήραν τα μυαλά. Όταν σου λένε ότι σύντομα θα γίνεις Νο 1 στον κόσμο, δεν θέλει πολύ για να τη… δεις αλλιώς. Να θεωρήσεις ότι μια δρασκελιά απέμεινε για να τα καταφέρεις. Να φτάσεις στην κορυφή.

Ωστόσο, όσο πιο μεγάλα βήματα επιχειρείς, τόσο πιο εύκολα μπορείς να χάσεις την ισορροπία σου και να πέσεις. Κι ο Τσιτσιπάς έπεσε ήδη τρεις θέσεις και βρίσκεται ήδη στο Νο 8, θέση που είναι  σαφώς ιδιαίτερα σπουδαία και αξιομνημόνευτη.

Το σημαντικότερο, όμως, για τον 21χρονο αθλητή είναι ότι αποφάσισε ν’ αλλάξει ρότα. Προφανώς συνειδητοποίησε ότι η έκθεσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξή του, γι’ αυτό και αποφάσισε να τα κλείσει. Να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή, να αναδείξει τις προτεραιότητές του, να διαφοροποιηθεί εκ νέου από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του, τα οποία επικοινωνούν με τον συνάνθρωπό τους μέσω messenger, Facebook, Instagram, αποφεύγοντας τις τετ α τετ συζητήσεις…

Αν η απόφαση είναι δική του μιλώντας στον καθρέπτη του ή απλώς την αποδέχθηκε, κατόπιν συστάσεων της οικογενείας του ή «ειδικών», δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει ότι αναζητεί τα αίτια της (ασήμαντης) πτωτικής του πορείας. Κι όταν κάποιος ψάχνει, πάντα κάτι βρίσκει. Αλλωστε, όπως λέει σοφά και ο ελληνικός λαός, «για τα πάντα υπάρχει λύση». Αρκεί να την αναζητήσεις και να μην την περιμένεις εξ ουρανού…

Στέφανος ΤσιτσιπάςATPΈλληνας