Απόψεις|13.12.2019 14:30

Παρασκευή και 13: Είναι δυνατόν το 2019 να πιστεύουν κάποιοι σε προλήψεις;

Σπύρος Σεραφείμ

Σήμερα είναι Παρασκευή και 13, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν χαίρονται για το επερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού θεωρούν ότι δεν θα έχουν καθόλου καλή ημέρα, ότι όλα θα τους πάνε στραβά και πως θα έχουν κακοτυχία. Και κάπως έτσι, σκορπάνε αρνητικά vibes στην ατμόσφαιρα – να τα λέμε αυτά. Σε αυτή τη… γρουσούζικη ημερομηνία προσθέστε και τη χθεσινή πανσέληνο -αφού το ολόγιομο φεγγάρι κουβαλά πολλές δεισιδαιμονίες και λαϊκούς μύθους- και η απόλυτη πρόληψη μόλις σερβιρίστηκε σε κάποιους συμπολίτες μας.    

Η συγκεκριμένη πρόληψη -«Παρασκευή και 13»- διαδόθηκε στις αγγλόφωνες χώρες τον 19ο αιώνα και διαδόθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο μέσω της ταινίας τρόμου «Παρασκευή και 13» (1980). Για την προέλευση της «Παρασκευή και 13» έχουν εκφρασθεί ποικίλες θεωρίες, αλλά η πιο κραταιά λέει ότι ήταν Παρασκευή και 13 όταν συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας. Επίσης, σύμφωνα με τα καθολικά πιστεύω, ο Ιησούς σταυρώθηκε Παρασκευή και 13.

Θέλετε κι άλλα; Το 13 λένε πως είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κ.λπ.). Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου, όπως γράφει η wikipedia.org. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα. Επίσης, λέει, ήταν Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και οι δύο από τον Παράδεισο. Παρασκευή, επίσης, όπως λέγεται, έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου.

Έτσι, οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται ο απόλυτα γκαντέμικος συνδυασμός, ο ορισμός της κακοτυχίας στις αγγλοσαξονικές, γαλλικές, γερμανικές και πορτογαλικές συντεταγμένες αυτού του κόσμου. Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και στην ελληνική παράδοση, όπως η «Τρίτη και 13», επειδή ήταν Τρίτη 13 Απριλίου 1204 όταν αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας. Κι όταν, αντίστοιχα, η ίδια πόλη αλώθηκε από τους Τούρκους, ήταν 29 Μαΐου, Τρίτη, του 1453. Όπου 1453, 1+4+5+3=13. Σατανικό;

Ο Ζαν Κοκτώ είχε γράψει ότι «οι προλήψεις είναι η τέχνη να συμβιβάζεσαι με τις συμπτώσεις». Και μπορεί να γελάμε με τη μεγέθυνση που δίνουν κάποιοι σε όλες αυτές τις απίθανες συμπτώσεις, αλλά γύρω μας υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι πιστεύουν απόλυτα στην κακοδαιμονία της Παρασκευής και 13. Τι κι αν είναι Έλληνες κι αυτή η δεισιδαιμονία είναι εισαγόμενη, τι κι αν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και αυτή η πρόληψη ασπάζεται από τους καθολικούς; Η σημερινή ημέρα είναι εφιάλτης για εκείνους, χειρότερος κι από εκείνον στα καρέ της ομότιτλης κινηματογραφικής ταινίας. Τους συμβαίνει κι άλλες ημέρες, αλλά ειδικά σήμερα θα αποφύγουν στον δρόμο τους τις μαύρες γάτες, δεν θα περάσουν κάτω από σκάλες, δεν θα ανοίξουν σε κλειστούς χώρους ομπρέλες κ.λπ. Βασικά, θα έχουν τη μόνιμη (παρ)αίσθηση ότι, σήμερα, μέρα που ‘ναι, κάποιο κακό θα τους έρθει κατακούτελα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν τον σταυρό τους έξω από εκκλησία και λίγο παρακάτω ρίχνουν χριστοπαναγίες επειδή τους έπιασε κόκκινο φανάρι. Είναι μάλλον οι ίδιοι που ξέρουν σίγουρα ότι μας ψεκάζουν, εμείς δεν το ξέρουμε, είναι εκείνοι που θεωρούν πως η Γη είναι επίπεδη. Και μπορεί να μετοικίσει η ανθρωπότητα στον πλανήτη Άρη, να έχει κάνει άλματα προόδου μέσω της τεχνολογίας, αλλά (πάντα θα) υπάρχουν ανάμεσά μας κάποιοι οι οποίοι, εν έτει 2019, πιστεύουν ότι θα έχουν σίγουρα μια άτυχη ημέρα επειδή Παρασκευή και 13 (Οκτωβρίου) 1307 ο Φίλιππος της Γαλλίας αποφάσισε να εξολοθρεύσει το Τάγμα των Ναϊτών. Είναι απίστευτο, αλλά αυτοί οι άνθρωποι ζουν ανάμεσά μας – και ψηφίζουν, κιόλας.

Α, το ίδιο θα έλεγες; Πιάσε κόκκινο – γιατί αλλιώς θα τσακωθούμε…

προλήψειςΠαρασκευή και 13