Eνάντια στους αντιδραστικούς περιορισµούς στη συνδικαλιστική δράση
Newsroomτου Βασίλη Πετρόπουλου
Η κυβέρνηση της Ν∆ κλείνει το µάτι σε εργοδοσία και επενδυτές. Με τις εξαιρέσεις και την υπερίσχυση των τοπικών κλαδικών συµβάσεων έναντι των εθνικών και νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόµο, εντάσσει στο λεγόµενο «αναπτυξιακό» πολυνοµοσχέδιο προβλέψεις που σµπαραλιάζουν τις κλαδικές συµβάσεις, κλιµακώνοντας έτσι την επίθεση στη συλλογική οργάνωση των εργαζοµένων.
Την εξυπηρετούν αφάνταστα η απεργοκτόνα διάταξη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και οι περιορισµοί που αυτή επέβαλε στη δυνατότητα των πρωτοβάθµιων Σωµατείων να κηρύσσουν απεργία. Η επέµβαση στις διαδικασίες των Συνδικάτων που επιχειρείται δεν είναι ούτε «εκδηµοκρατισµός» ούτε «διευκόλυνση», όπως τα παρουσιάζουν.
Η «ηλεκτρονική ψηφοφορία» εκτός από τα ζητήµατα που ανοίγει για το αδιάβλητο τέτοιων διαδικασιών, το κύριο είναι ότι επιβάλλει στους εργαζόµενους ψηφοφορίες µακριά από οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία, επιχειρώντας έτσι να διευκολύνει τον έλεγχό τους απευθείας από την εργοδοσία και τους ανθρώπους της, να υποσκάψει τον ίδιο τον πυρήνα της συλλογικής δράσης ενός Συνδικάτου, τη ζωντανή συµµετοχή των ίδιων των εργαζοµένων στις δηµοκρατικές λειτουργίες του, όπως είναι η Γενική Συνέλευση, Γιατί χτυπούν τη Γενική Συνέλευση; Γιατί αποτελεί το πιο γνήσιο και αντιπροσωπευτικό όργανο των Συνδικάτων.
Γιατί εκεί οι εργαζοµένων συζητούν συλλογικά µεταξύ τους, ενηµερώνονται, συνδιαµορφώνουν τα αιτήµατά τους και το σχέδιο δράσης τους, οργανώνουν τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις τους. Γιατί εκεί συνειδητοποιούν στην πράξη τη δύναµη της ενότητάς τους απέναντι στην επίθεση της εργοδοδοσίας.
Επιδιώκουν τη µετατροπή των Συνδικάτων σε έναν άνευρο, γραφειοκρατικό µηχανισµό, απόλυτα ελεγχόµενο από το αστικό κράτος και την εργοδοσία. Με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες επιχειρούν την αποµόνωση των εργαζοµένων. Να πατάει ο καθένας ξεκοµµένος ένα κουµπί, ακόµα πιο ευάλωτος στις πιέσεις και στα ιδεολογήµατα της εργοδοσίας. Ζητούν µάλιστα και την εκβιαστική συναίνεση των Συνδικάτων, αφού η ηλεκτρονική ψήφος θα πρέπει να συµπεριληφθεί στα καταστατικά τους.
Στο ίδιο νοµοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί τη δηµιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζοµένων». Ορίζει µάλιστα ως διαχειριστή του και ανώτατη Αρχή, τον γνωστό για τον αντεργατικό φανατισµό του υπουργό Βρούτση, να καθορίζει µε Υπουργικές Αποφάσεις τον συνδικαλιστικό νόµο και τα καταστατικά των Σωµατείων, τον τρόπο λήψης αποφάσεων, το φακέλωµα της συνδικαλιστικής δράσης. Με τη δηµιουργία µιας τέτοιας τεράστιας βάσης δεδοµένων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση η εργοδοσία και το κράτος, θα ξέρουν ανά πάσα στιγµή ποιοι εργαζόµενοι είναι συνδικαλισµένοι και πού, ποιοι πληρώνουν συνδροµές και ποιοι όχι, ποιοι ψηφίζουν και τι, σε ποιες ψηφοφορίες κ.ο.κ. Ονειρεύονται το πλήρες φακέλωµα των εργαζοµένων.
Θέλουν να βάλουν συνολικά «στον γύψο» το συνδικαλιστικό κίνηµα. ∆εν προκαλεί πια καµία εντύπωση ότι ο πρώτος υποστηρικτής που βρήκε η κυβέρνηση υπέρ του ηλεκτρονικού φακελώµατος είναι η συνδικαλιστική µαφία στη ΓΣΕΕ. Τα Σωµατεία ανήκουν στους εργαζόµενους και µόνοι τους θα τα υπερασπιστούν και θα τα προστατεύσουν από παθογένειες που τους έχουν φορτώσει οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές. ∆εν έχουν καµία δουλειά το κράτος και η εργοδοσία µέσα στα Συνδικάτα.
Καµία συναίνεση, καµία υποταγή, καµία αλλαγή καταστατικού σε κανένα Συνδικάτο. ∆ίνουµε άµεση και δυναµική απάντηση! Με τις Οµοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσµα του ΠΑΜΕ, ξεκινάµε µε το συλλαλητήριο την Τρίτη 17/9, στις 7.00 µ.µ., στα Προπύλαια, οργανώνουµε την απεργιακή αντεπίθεση, δίνουµε όλες µας τις δυνάµεις για την ενηµέρωση των εργαζοµένων, και µε ταξικούς, µαζικούς αγώνες θα τους χαλάσουµε τα σχέδια!
* Ο Βασίλης Πετρόπουλος είναι Γενικός γραµµατέας ΠΟΕ-ΟΤΑ, µέλος της Εκτελεστικής Γραµµατείας του ΠΑΜΕ
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό