Οικονομία ώρα μηδέν
Άντζελα ΖιούτηΜπορεί να ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν είναι απαισιόδοξοι. Ακριβώς το αντίθετο μάλιστα. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες και να θέλει κάποιος να ελπίζει σε μία καλύτερη μέρα, οι προβλέψεις διεθνώς για την πορεία των οικονομιών είναι μαύρες. Γιατί δε φτάνει που οι καθημερινές μας ανάγκες, πρέπει να «μπούνε» μέσα στον περίφημο μισθό των 500 ευρώ σαν να βάζουμε την οδοντόκρεμα ξανά μέσα στο σωληνάριο. Η επιχειρηματική κοινότητα δεν μας αφήνει να «ξαποστάσουμε» καθώς το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένει ότι τα χειρότερα για τον κύκλο των εργασιών τους αλλά και για την απασχόληση έρχονται μέσα στο επόμενο 12μηνο. Η οικονομική κρίση είναι ένα είδος γρίπης των χοίρων που χτυπά τις επιχειρήσεις και τον κόσμο της παραγωγής. Κι αυτή μεταδίδεται από επιχείρηση σε επιχείρηση μέσα στον κύκλο της παραγωγής. Όλα είναι μία αλυσίδα και όταν αυτή σπάσει σε ένα σημείο, τότε η ανατροφοδότηση του συστήματος διακόπτεται.
Σε πρόσφατη έρευνα λοιπόν, το 77% των επιχειρήσεων του δείγματος που έλαβαν μέρος σε αυτή διατυπώνουν αρνητικές εκτιμήσεις για τη μέχρι στιγμής επίδραση της κρίσης ενώ το 85% διατυπώνει την άποψη ότι τα δύσκολα έρχονται, προβλέποντας περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών το επόμενο 12μηνο. Από τη βιομηχανία μέχρι τις υπηρεσίες και από λιανικό εμπόριο μέχρι τις κατασκευές οι παραγωγικοί κλάδοι παρουσιάζουν απώλεια εσόδων από 3% ως 30%. Τα κέρδη των επιχειρήσεων υποχωρούν και εξατμίζονται σαν να ήτανε νερό που στέγνωσε κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο. Την πιο αρνητική εικόνα παρουσιάζουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανία και το Εμπόριο, ενώ δυσμενέστερες ακόμη εκτιμήσεις διατυπώνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αυτοκινήτου από την εμπορία και την επισκευή ως και την πώληση Καυσίμων.
Η στρόφιγγα όμως δεν έκλεισε μόνο στα καύσιμα των αυτοκινήτων. Η έλλειψη εμπιστοσύνης και η δυσμενής οικονομική κατάσταση προκαλεί περαιτέρω διακοπή στη ροή χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται: η δύσκολη οικονομική περίοδος που διανύουμε επηρεάζει πρωτίστως τις μικρές και πολύ μικρές μονάδες, οι οποίες έχουν μειωμένη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και σοβαρό πρόβλημα υψηλού κόστους χρηματοδότησης. Η μειωμένη ρευστότητα όμως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δημιουργεί γι’ αυτές ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και έναντι των ελληνικών μεγάλων επιχειρήσεων. Η ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με στόχο την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών τους, παραμένει ένα διαχρονικό πρόβλημα.
Τους τελευταίους μήνες οι συνηθέστερες εκφράσεις που ακούγονται στον επιχειρηματικό κόσμο είναι: "Μου έκλεισαν το ανοιχτό δάνειο", "Μου κόψανε το πλαφόν", "Έχεις κανέναν γνωστό σε τράπεζα;». Κανέναν.
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά