Απόψεις|18.10.2019 19:31

Παναθηναϊκός: Ο Καλάθης, ο πανικός και μια ενοχλητική αλήθεια

Θοδωρής Φελάνης

Οργισμένος, θυμωμένος, αγανακτισμένος με τον φετινό Παναθηναϊκό μπορεί να αισθάνεται μόνο όποιος είχε διαμορφώσει την άποψη πως η φετινή ομάδα είναι φτιαγμένη για πολύ μεγάλα πράγματα. Όποιος δεν είναι  έτοιμος να συμβιβαστεί με το γεγονός πως φέτος οι «πράσινοι» θα παλέψουν (όμως δεν είναι και φαβορί) για την είσοδο στα πλέι οφ της διοργάνωσης απλώς δεν μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Για μεγάλα club επιπέδου Παναθηναϊκού αυτό είναι «μια ενοχλητική αλήθεια».

Οι «πράσινοι» υπέστησαν δυο οδυνηρές έτσι όπως εξελίχθηκαν τα παιχνίδια ήττες κόντρα σε Βιλερμπάν και Αρμάνι, ομάδες που θεωρητικά ήταν στα μέτρα του, όμως οι πραγματικές του δυνατότητες είναι μεγαλύτερες και εκτιμούμε πως θα φανούν το επόμενο διάστημα αν συμβούν δυο πράγματα: Εφόσον επικρατήσει ψυχραιμία και αποφευχθούν κινήσεις πανικού και εφόσον το επόμενο διάστημα γίνει τουλάχιστον μια αλλαγή με την έλευση ενός αξιόπιστου σέντερ.

Ο νέος Παναθηναϊκός(νέος κόουτς, νέα φιλοσοφία, πολλοί νέοι παίκτες), χρειάζεται χρόνο, υπομονή και στήριξη. Είναι ξεκάθαρο πως η επικοινωνία των παικτών του στην άμυνα είναι προβληματική, η «χημεία» του δεν κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ούτε η Βιλερμπάν, ούτε η Αρμάνι όμως έγιναν καλύτερες ομάδες επειδή κέρδισαν σε ματς που θύμιζαν «ρώσικη ρουλέτα» και κρίθηκαν στο σουτ. Ούτε φυσικά ο Καλάθης είναι προβληματικός επειδή έχασε στο τέλος ένα λέι απ . Ήταν ο ίδιος που δευτερόλεπτα νωρίτερα «ξελάσπωνε» επιθετικά την κατάσταση.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα. Δυο φορές στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός πήρε διαφορές της τάξης των 6-7 πόντων οι οποίες εξανεμίστηκαν στο λεπτό. Εδώ υπάρχει ευθύνη κι από το τεχνικό τιμ και χρειάζεται αυτοκριτική. Αυτό το τελευταίο(των διαφορών που κτίζονται δύσκολα και χάνονται εύκολα),δεν το αφήνεις να περάσει έτσι.

«Στην Ελλάδα είναι συναισθηματικά τα πράγματα. Κρίση δεν υπάρχει. Πρέπει να βελτιωθούμε», είπε ο Πεδουλάκης. Πράγματι, ο Παναθηναϊκός σε αυτή την φάση προσπαθεί να βελτιωθεί, απλώς υπήρχε η ελπίδα πως αυτή η διαδικασία θα επιτυγχάνονταν και μέσα από νίκες απέναντι σε ομάδες επιπέδου Βιλερμπάν και Αρμάνι. Χρόνος για δυναμικό come back υπάρχει, αυτό που δεν περισσεύει ειδικά σε ομάδες επιπέδου Παναθηναϊκού είναι η υπομονή. Ήττες όπως αυτές που προηγήθηκαν, προσθέτουν στην ομάδα τον παράγοντα «πίεση» και το θέμα της διαχείριση δεν αποτελούσε ποτέ και για κανέναν μια εύκολη υπόθεση.

ΠαναθηναϊκόςΑρμάνι ΜιλάνοEuroleagueμπάσκετ