Απόψεις|14.02.2020 13:08

Η χορτοφαγία ως μονόδρομος

Ρόμπερτ Πεφάνης

Η Ιστορία μάς υπενθυμίζει ότι οι σημαντικές πολιτισμικές και κοινωνικές αλλαγές στη ζωή του ανθρώπου αντιμετωπίζονται με ειρωνεία, καχυποψία και εχθρότητα όταν πρωτοεμφανίζονται. Σε αυτό το πνεύμα, η χορτοφαγία έχει διακωμωδηθεί τα μάλα μέχρι προσφάτως.

Πέρα από τις εκάστοτε επιταγές του lifestyle όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες και τις κατά καιρούς διασημότητες που ασπάζονται –συνήθως παροδικά– τη χορτοφαγία, οι συνειδητοί χορτοφάγοι αυξάνονται θεαματικά. Εκτιμάται ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο συνάνθρωποί μας έχουν αποκλείσει συνειδητά το κρέας από τη διατροφή τους.

Βρισκόμαστε, όμως, στη χρονική στιγμή που συντρέχουν λόγοι ηθικής, υγιεινής και περιβαλλοντικής τάξης για να αγκαλιάσουμε τη χορτοφαγία. Αναμφισβήτητα, η κατανάλωση κρέατος ανήκει στα πρωτόγονα στάδια της ανθρωπότητας. Όταν οι τρομαγμένοι πρόγονοί μας αγνοούσαν τη γεωργία και αναγκαστικά στρέφονταν στην κατανάλωση ζωντανών. Η αγροτική επανάσταση, όμως, τερμάτισε την ανάγκη αυτή.

Όσον αφορά την ηθική, η συνειδητοποίηση της βαρβαρότητας που περιλαμβάνει η εκτροφή και σφαγή ζωντανών οργανισμών αποτελεί σημαντικό λόγο αλλαγής πλεύσης. Η αποτύπωση των συναισθημάτων τρόμου και απόγνωσης των ζωντανών, προ της σφαγής, που έχει μεταφερθεί μέσω πλείστων ντοκιμαντέρ, αλλά και ερασιτεχνικών προσπαθειών, δεν μπορεί να αφήνει κανέναν συνάνθρωπό μας αδιάφορο. Η θέα τεμαχισμένων κρεάτων στις προθήκες καταστημάτων, πραγματικά, αποτελεί σκηνικό ταινίας τρόμου.

Σχετικά με την υγιεινή, διαπιστώνει κανείς μέσω μυρίων ερευνών ότι η πλειονότητα των  θρεπτικών στοιχείων του κρέατος αντικαθίσταται εύκολα από συνδυασμούς μη ζωικών τροφίμων. Επίσης, η κατανάλωση κρέατος συγκαταλέγεται μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα κρέατα φέρονται να ευθύνονται για καρκινογένεση.

Τέλος, όσον αφορά την περιβαλλοντική διάσταση, η μαζική πλέον εκτροφή ζώων επιταχύνει την επιδείνωση της κατάστασης του όζοντος, την ακατάσχετη σπατάλη ύδατος και την καταστροφή δασών για τη δημιουργία βοσκοτόπων.

Σε πολιτικό επίπεδο, η απόσυρση των ΗΠΑ από το Πρωτόκολλο του Παρισίου, τη σημαντικότερη προσπάθεια επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής, θα υποχρεώσει την ανθρωπότητα να λάβει ακραία μέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προτείνεται, ανεπιφύλακτα, η κατάργηση της κατανάλωσης κρέατος να είναι η πρώτιστη συνειδητοποιημένη ενέργεια όλων.

διατροφήχορτοφάγοιvegetarianκλιματική αλλαγή