Απόψεις|08.12.2018 17:22

Κοινωνία γερόντων με κάτι Στάτλερ και Γουόλντορφ

Νίκος Μάστορας

Οτι πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι από το 2009 και μετά τα ποσοστά γονιμότητας κατέρρευσαν ακολουθώντας την καθοδική πορεία της οικονομίας. Οι γεννήσεις στην Ελλάδα από το 2008 αγγίζουν πτώση της τάξης του 45-50% και από 140.000 γεννήσεις το 2008, φέτος κυμαίνονται στις 75.000-80.000. Το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 2 εκατ. άτομα ενώ τα παιδιά σχολικής ηλικίας (3 μέχρι 17 ετών) θα είναι μόλις 1 εκατ. από 1,6 σήμερα.

Ομως η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως χρησιμοποιεί το δημογραφικό για να εξαγγείλει, ανάμεσα σε ορισμένα σωστά, και αρκετά μέτρα που είτε έχουν ήδη δρομολογηθεί είτε ενισχύουν το νεοφιλελεύθερο προφίλ της. Σταχυολογώ ενδεικτικά: «Σταδιακή εφαρμογή διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής». Το έχει εξαγγείλει ο Γαβρόγλου και θα εφαρμοστεί σταδιακά από το 2019. «Ολοήμερα Σχολεία παντού, με πρόγραμμα δραστηριοτήτων, μελέτη». Υπάρχουν ήδη.

«Εκμάθηση ξένων γλωσσών, με οργάνωση εξετάσεων και παροχή πιστοποίησης, μέσα στα σχολεία». Εχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. «Στήριξη στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις». Επίσης έχει αναγγελθεί από τον υπουργό Ερευνας Κ. Φωτάκη. «Ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης του επιχειρηματικού, ερευνητικού και οικονομικού περιβάλλοντος και προώθησης της αξιοκρατίας, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επιστροφής για όσους Ελληνες έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια». Αλλά ήδη τρέχει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», που έχει στόχο τη δικτύωση των Ελλήνων οπουδήποτε κι αν βρίσκονται.

«Μεγαλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ώστε όλοι οι νέοι να έχουν καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης». Αυτό αποτελεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της εκπαίδευσης που είναι εξαρτημένη και υποτελής στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς εργασίας. Συνήθως πάει «σετάκι» με την απαίτηση της ΝΔ για κατάργηση του άρθρου 16 και τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Δημιουργία, για διακεκριμένους νέους Ελληνες επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά και για εκείνους που παραμένουν στη χώρα, ειδικών θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα». Προσλήψεις ερευνητών και πανεπιστημιακών έχουν ήδη ανακοινωθεί, μαζί με προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών. Και τα λοιπά.

Το δημογραφικό είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Αντί λοιπόν το κάθε κόμμα να κάνει τις δικές του προτάσεις που αλληλοεπικαλύπτονται σε πολλά, εδώ οφείλει να υπάρξει πεδίο εθνικής συνεννόησης. Αλλιώς σύντομα θα γίνουμε κοινωνία γερόντων, με τις κομματικές αντιπαραθέσεις να θυμίζουν κάτι από τον Στάτλερ και τον Γουόλντορφ, τους γέρους του «Μάπετ Σόου». Στο πολύ μελαγχολικό όμως 

Νέα ΔημοκρατίαΚώστας Γαβρόγλου