Απόψεις | 29.02.2020 17:42

Να μην μας τρομοκρατήσει ο κοροναϊός

Έθνος Γνώμη

Η Γη είναι πλέον ένα μικρό χωριό... Και είναι αδύνατον μια χώρα να παραμείνει επί μακρόν αμόλυντη από έναν ιό που εξαπλώνεται με καταπληκτική ευκολία. Ηρθε λοιπόν και στην Ελλάδα ο κοροναϊός. Δεν είναι προς θάνατον. Θα γινόταν με μαθηματική ακρίβεια. Δύο ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μας. το πρωτο είναι της οργάνωσης, της ετοιμότητας. Ενημέρωση πριν απ’ όλα και μετά ετοιμότητα και επάρκεια όλων των δομών που θα κληθούν να παράσχουν βοήθεια, θεραπεία, ελέγχους κ.λπ. Λέγεται από τους υπευθύνους ότι είναι έτοιμα όλα όσα προβλέπονται να γίνονται από το πρωτόκολλο σε υψηλό επίπεδο.

Το ζητούμενο είναι το σύστημα να «δουλέψει» και με λίγα κρούσματα, αλλά και με δεκάδες ή εκατοντάδες, χωρίς να έχουμε απώλειες. Η γρίπη που είναι εδώ, χωρίς να την πολυσυζητάμε, ήδη έχει σκοτώσει 77 ανθρώπους, από τους οποίους το 95% ανήκε στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός, και από αυτούς εμβολιασμένοι ήταν το 40%. Δηλαδή η απόσταση ανάμεσα στην ενημέρωση, στο «αυτονόητο», στα «μέτρα» και σε αυτό που γίνεται στην πράξη είναι μεγάλη. Και αυτό ας το έχουν οι αρμόδιοι στο κεφάλι τους, όταν δηλώνουν ότι «είμαστε έτοιμοι».

Το δευτερο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ο πανικός. Είναι κακός σύμβουλος και όπου υπερισχύει ακυρώνει πρακτικά την όποια πολιτική έχει σχεδιαστεί, οδηγεί σε υποχώρηση κάθε λογική αντιμετώπιση του προβλήματος, πολλαπλασιάζει τον τρόμο και παραλύει στην ουσία τον κοινό νου... H χωρα λοιπόν πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που θα αντιμετωπίσει πολλά κρούσματα μαζί, στο επίπεδο π.χ. των γειτόνων μας Ιταλών, που «τα έκαναν θάλασσα» και μετέφεραν στην ουσία τον ιό στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Αμερική, και επιπλέον να μην τους μοιάσουμε στον πανικό, στα άδεια ράφια, στο ξύλο στα σούπερ μάρκετ, στην αισχροκέρδεια στις τιμές απολυμαντικών χεριών και μασκών, να μην υπάρξουν δηλαδή φαινόμενα κατοχικού μαυραγοριτισμού.

H κατασταση θέλει οργάνωση, ενημέρωση και ψυχραιμία. Μπορεί να εξομαλυνθεί γρηγορότερα, βοηθούντος και του καιρού... Ωστόσο από δω και πέρα ξέρουμε πώς θα είναι η ζωή μας: έμπολα, SARS, νόσος των πτηνών, νόσος των τρελών αγελάδων και χίλια δυο άλλα θα απειλούν με πανδημίες... Τα σύγχρονα κράτη έχουν τρόπους να αντιμετωπίζουν αυτά τα φαινόμενα. Το ζήτημα είναι να ακούει κανείς τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών και να μην τρομοκρατείται... Ο φόβος είναι ο χειρότερος «ιός». Ας ακολουθήσουμε τη φωνή λογικής του προέδρου Ρούσβελτ: «Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος»

Κορονοϊός